Preşedinta Slovaciei l-a demis pe ministrul de finanţe, Igor Matovic

M.C.
Internaţional / 23 decembrie 2022

Preşedinta Slovaciei l-a demis pe ministrul de finanţe, Igor Matovic

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a demis astăzi pe ministrul de finanţe Igor Matovic şi l-a însărcinat cu acest minister pe prim-ministrul Eduard Heger, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Plecarea lui Matovic este parte dintr-un acord conform căruia partidele de opoziţie au ajutat guvernul minoritar să adopte joi bugetul de stat pentru 2023.

Acordul a permis ca Slovacia, membră a zonei euro, să nu înceapă anul 2023 cu un buget provizoriu, care ar fi limitat cheltuielile noi, un risc cu care această ţară s-a confruntat pe fondul mai multor luni de lupte politice care au dus la căderea guvernului lui Heger, săptămâna trecută.

Vinerea trecută, preşedinta Slovaciei s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate în prima jumătate a anului 2023, argumentându-şi opţiunea prin atribuţiile limitate ale guvernului destituit. Caputova le-a cerut lui Heger şi cabinetului său să asigure afacerile curente până când va fi format un nou guvern şi să ia toate măsurile necesare până la finalul lunii ianuarie 2023 pentru a-i permite parlamentului să convoace alegeri anticipate.

Slovacia, ţară membră a UE şi NATO şi care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta în faţa agresiunii Rusiei, trece printr-o criză politică după ce partidul SaS (Libertate şi Solidaritate) s-a retras de la guvernare în urma unui lung conflict cu ministrul de finanţe Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ, OLaNO ('Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente').

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Asa a fost inainte de WWII ,democratiile se confrunta cu instabilitate si navete diplomatice cu rezultate zero pentru 2 3 ani in timp ce regimuri de mana forte fac miscari tot mai indraznete si belicoase . Si acum ,dupa declansarea invaziei in Ucraina ,au cazut guverne in UK ,Bulgaria ,Slovacia ...cred ca si Suedia . Democratiile lucreaza daca toate tarile consimt sa respecte ansamblul de reguli si tratate internationale .Democratiile insa sunt in pericol cand unele regimuri calca flagrant aceste norme internationale ,si asta favorizeaza intarirea si extinderea influentelor regimurilor de mana forte ,precum si cresterea audientei partidelor extremiste si belicoase . Aceasta e cea mai grea lovitura pe care Rusia a dat o Europei cand a invadat Ucraina . Ucraina ,ca raspuns ,recurge la atacuri si acte teroriste in interiorul Rusiei ,Turcia se distanteaza de parteneriatul cu SUA si coeziunea NATO ,si castigurile economice si diplomatice in EU sunt anulate .Din acest motiv ,trebuie gasita o cale catre pace ,sa nu se piarda tota democratia in Europa.

    1. Toti politicienii europeni care au instigat ucraina sa nu respecte acordul de pace din 2015 ar trebui inlocuiti .

      Nerespectarea acordului de pace a dus la razboi = care a afectat economia europei . 

      Democratiile europei sint in pericol din interiorul europei nu din exterior .  

      Un politician care nu ii pasa de bunastarea economica a tarii si a cetanilor acelei tari = trebuie inlocuit ! 

      Daca s-ar face azi alegeri = multi ar disparea = ursula , scolz , macron .....si multi altii

      boris johnson , fostele guverne din suedia .... sant doar inceputul  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb