Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, l-a demis astăzi pe ministrul de finanţe Igor Matovic şi l-a însărcinat cu acest minister pe prim-ministrul Eduard Heger, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei slovace, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Plecarea lui Matovic este parte dintr-un acord conform căruia partidele de opoziţie au ajutat guvernul minoritar să adopte joi bugetul de stat pentru 2023.
Acordul a permis ca Slovacia, membră a zonei euro, să nu înceapă anul 2023 cu un buget provizoriu, care ar fi limitat cheltuielile noi, un risc cu care această ţară s-a confruntat pe fondul mai multor luni de lupte politice care au dus la căderea guvernului lui Heger, săptămâna trecută.
Vinerea trecută, preşedinta Slovaciei s-a pronunţat pentru organizarea de alegeri parlamentare anticipate în prima jumătate a anului 2023, argumentându-şi opţiunea prin atribuţiile limitate ale guvernului destituit. Caputova le-a cerut lui Heger şi cabinetului său să asigure afacerile curente până când va fi format un nou guvern şi să ia toate măsurile necesare până la finalul lunii ianuarie 2023 pentru a-i permite parlamentului să convoace alegeri anticipate.
Slovacia, ţară membră a UE şi NATO şi care a livrat arme Ucrainei pentru a o ajuta în faţa agresiunii Rusiei, trece printr-o criză politică după ce partidul SaS (Libertate şi Solidaritate) s-a retras de la guvernare în urma unui lung conflict cu ministrul de finanţe Igor Matovic, şeful principalului partid de guvernământ, OLaNO ('Oameni Obişnuiţi şi Personalităţi Independente').
1. Exact ca inainte de WWII ,democratiile se confrunt
(mesaj trimis de Popa L în data de 23.12.2022, 16:18)
Asa a fost inainte de WWII ,democratiile se confrunta cu instabilitate si navete diplomatice cu rezultate zero pentru 2 3 ani in timp ce regimuri de mana forte fac miscari tot mai indraznete si belicoase . Si acum ,dupa declansarea invaziei in Ucraina ,au cazut guverne in UK ,Bulgaria ,Slovacia ...cred ca si Suedia . Democratiile lucreaza daca toate tarile consimt sa respecte ansamblul de reguli si tratate internationale .Democratiile insa sunt in pericol cand unele regimuri calca flagrant aceste norme internationale ,si asta favorizeaza intarirea si extinderea influentelor regimurilor de mana forte ,precum si cresterea audientei partidelor extremiste si belicoase . Aceasta e cea mai grea lovitura pe care Rusia a dat o Europei cand a invadat Ucraina . Ucraina ,ca raspuns ,recurge la atacuri si acte teroriste in interiorul Rusiei ,Turcia se distanteaza de parteneriatul cu SUA si coeziunea NATO ,si castigurile economice si diplomatice in EU sunt anulate .Din acest motiv ,trebuie gasita o cale catre pace ,sa nu se piarda tota democratia in Europa.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 17:57)
Toti politicienii europeni care au instigat ucraina sa nu respecte acordul de pace din 2015 ar trebui inlocuiti .
Nerespectarea acordului de pace a dus la razboi = care a afectat economia europei .
Democratiile europei sint in pericol din interiorul europei nu din exterior .
Un politician care nu ii pasa de bunastarea economica a tarii si a cetanilor acelei tari = trebuie inlocuit !
Daca s-ar face azi alegeri = multi ar disparea = ursula , scolz , macron .....si multi altii
boris johnson , fostele guverne din suedia .... sant doar inceputul