PREŞEDINTELE ANAF TRAGE SEMNALUL DE ALARMĂ ANAF riscă un colaps informatic

A.S.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 15 februarie 2017

Activităţi fundamentale se pot opri parţial sau total şi pot exista chiar pierderi de date din sistem

Lipsa investiţiilor în sistemul informatic central al ANAF are consecinţe deosebit de grave, mai ales în perioadele de vârf de activitate (cele din jurul datelor de depunere a declaraţiilor fiscale şi de plăţi a impozitelor), deoarece provoacă sincope în funcţionarea sistemului informatic, informează ANAF într-un comunicat de presă.

Aceste sincope pot genera, conform ANAF, oprirea parţială sau totală a unor activităţi fundamentale ale ANAF, sau chiar pierderi de date din sistem. De asemenea, defectarea serverelor sau a componentelor de comunicaţii din teritoriu, implică alte riscuri de blocare a activităţii.

Gelu Diaconu, fostul şef al ANAF, spune că informaţiile publicate de ANAF sunt corecte şi corespund realităţii: "Am avertizat în repetate rânduri, inclusiv la plecarea mea din ANAF, că se va apropia colapsul dacă va urma o perioadă de incertitudine la nivelul conducerii ANAF. Diletanţii tehnocraţi coordonaţi de doamna ministru Anca Dragu nu au făcut absolut nimic în 2016.

Au ratat orice achiziţie din zona IT şi au instalat în funcţii de mare răspundere miliţieni ai Sistemului puşi pe anchete doar-doar vor da peste vreo mică ilegalitate de-a lui Gelu Diaconu, Victor Ponta ori... Ştefan cel Mare. Au blocat totul: achiziţii IT, Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei, Unitatea de Imprimerie Rapidă, Sistemul Informatic de Administrare a Creanţelor, RAMP (proiectul de modernizare a administraţiei fiscale din România), noul centru de date etc. Îmi vine să râd ce colectare se profilează la buget anul acesta. Cinste lor, cinste tehnocraţilor! Dar oare România cu ce este de vină?"

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, domnul Bogdan-Nicolae Stan, atrage atenţia asupra lipsei investiţiilor, atât în sistemul informatic al institituţiei, cât şi în serviciile de întreţinere, în ciuda creşterii continue a solicitărilor pentru noi aplicaţii şi a volumului de muncă al Direcţiei de Tehnologie a Informaţiei din cadrul ANAF.

Potrivit ANAF, din anii 2012 - 2013 au încetat investiţiile importante în infrastructură (hardware, software, infrastructura fizică suport), în pofida recomandărilor ferme din Acordul de Împrumut dintre România şi BIRD (Legea 212/2013) destinat Proiectului de Modernizare a Administraţiei Fiscale. Potrivit acestui Proiect, România s-a angajat la momentul împrumutului că va asigura continuitatea funcţionării în bune condiţii a sistemului informatic existent, până la achiziţionarea unui nou sistem informatic de administrare a veniturilor (RMS Cots).

ANAF precizează că, în acest moment, nu există niciun contract în derulare pentru întreţinerea infrastructurii hardware, software şi de comunicaţii.

Preşedintele ANAF constată că în ultimii ani, banii alocaţi instituţiei în scopul investiţiilor IT nu au fost utilizaţi decât într-o proporţie inadmisibil de scăzută. Consecinţa neutilizării sistematice a bugetului este, din păcate, o alocare sub necesităţile menţinerii în funcţiune a sistemului informatic în acest an, lucru pe care preşedintele ANAF l-a adus la cunoştinţa ministrului Finanţelor Publice. Sistemul informatic al ANAF funcţionează în prezent la o capacitate de 99%, cu mult peste recomandarile tehnice de maximum 70%, ceea ce poate conduce la blocarea întregii activităţi a instituţiei, pe o perioadă nedeterminată".

În baza Memorandumului semnat cu Banca Mondială, semnat în 2013, pentru modernizarea sistemului informatic, Agenţia s-a angajat ă să pună bazele unui Centru de Date echipat corespunzator, demersul fiind încă nefinalizat.

O altă problemă cu care se confruntă ANAF este întârzierea achiziţionării de servicii de mentenanţă, întreţinere şi reparaţii pentru Unitatea de Imprimerie Rapidă a Agenţiei Fiscale, fapt ce a generat îngreunarea organelor fiscale teritoriale cu activităţi de printare, împlicuire şi expediere a tuturor actelor administrative şi de executare, ceea ce poate afecta încasările bugetare.

Ţinând cont de situaţia critică constatată în funcţionarea sistemului informatic central al ANAF, preşedintele Bogdan - Nicolae Stan i-a adresat o informare domnului Sorin Grindeanu, prim-ministru al României.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai mai Gelule, cine guverna tara

    in anii mai 2012- 2015,perioada in care erai sef la ANAF si aveati govern 

    USL; cine va impiedecat sa dotati cu infrastructura IT noua,mai ales ca toata lumea stie cat de depasita este ?

    Ori,......pot sa zic?.......se poate luna in calcul ,un oarecare interes ? 

    Să vie Jiță!!! Răpede!!! Să fabrice un program care se blochează, nici dracu nu-l poate folosi și costă zeji dă milioane!!!!

    Să vie Jiță să ne salvească, da repede!!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb