PREŞEDINTELE BURSEI DIN VARŞOVIA, ÎN VIZITĂ LA BUCUREŞTI Polonezii vin după Fondul Proprietatea?

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 iulie 2012

Ludwik Sobolewski

Ludwik Sobolewski

Întrebarea cheie: Ce se va întâmpla cu lichiditatea BVB după listarea FP la Varşovia?

Diferenţe "de la cer la Pământ": capitalizarea BVB - 16,6 miliarde de euro; Warsaw Stock Exchange - 150 miliarde euro

Listarea secundară a Fondului Proprietatea la Bursa din Varşovia este o dorinţă arzătoare, nu numai a acţionarilor FP - care au aprobat-o în AGA - ci, se pare, şi a oficialilor polonezi. Aceştia vin, din nou, la Bucureşti, în această săptămână, să discute cu şefii BVB, iar subiectul dublei listări este atât de important, încât este puţin probabil să nu fie dezbătut.

După ce, în luna februarie, polonezii au promovat listarea companiilor româneşti pe Bursa din Varşovia (prin vocea lui Marek Szczygiel, ambasadorul Poloniei în România, a Lidiei Adamska, membru în boardul Bursei din Varşovia, şi a lui Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze), Ludwik Sobolewski, preşedintele Bursei din Varşovia, vine, în această săptămână, la Bucureşti, să discute cu oficialii pieţei de capital locale.

Domnia sa a mai fost în România, la evenimentul de lansare a pieţei spot de la Sibiu (ianuarie 2010), având, atunci, în plan listări duble la Varşovia şi Sibiu. Însă aceste proiecte nu s-au mai concretizat.

Pe piaţa locală - atât la nivelul brokerilor, cât şi al oficialilor - există o temere că, odată cu listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, lichiditatea pe cel mai tranzacţionat emitent de la BVB va migra.

În februarie, polonezii au arătat că îngrijorarea nu este justificată, întrucât lichiditatea revine pe piaţa locală după o perioadă.

"Iniţial, lichiditatea mai mare se transferă către a doua piaţă, însă, în final, se întoarce către piaţa mamă, chiar şi investitorii străini preferând să lucreze cu brokerii locali, pentru că aceştia au un acces mai bun la informaţii", a spus Pawel Tamborski, subsecretar de stat responsabil cu supravegherea procesului de privatizare prin intermediul bursei poloneze, pe 16 februarie, la un forum la Bucureşti.

Şi Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a reluat această idee de câte ori a avut ocazia. Domnia sa a precizat, în ocazia Adunării Generale de luna trecută (când au fost aprobate condiţiile listării la Varşovia), că operaţiunea depinde de conexiunea între Depozitarul Central şi KDPW, instituţia similară din Polonia.

De altfel, polonezii s-au gândit chiar şi la varianta unei conexiuni indirecte cu Bucureştiul, printr-o bancă custode.

Oficialii BVB s-au ferit să îşi prezinte public "sentimentele" faţă de tranzacţionarea FP în Polonia, răs-punsul standard la întrebările jurnaliştilor fiind "No comment!"

Întrebarea care rămâne este dacă scenariul în care lichiditatea revine pe piaţa locală, prezentat de polonezi, va fi valabil şi în cazul concret Warsaw Stock Exchange - Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile diferenţelor "de la cer la Pământ" dintre cele două pieţe şi cum se va poziţiona BVB în această competiţie (Citiţi, în insert, opiniile brokerilor).

Anul acesta, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor la BVB a fost de 7,5 milioane euro, iar capitalizarea bursieră este de 16,6 miliarde de euro, în care Fondul Proprietatea contează cu aproximativ 1,4 miliarde euro, potrivit datelor de pe site-ul BVB .

Spre comparaţie, bursa poloneză are o capitalizare de 629,3 miliarde zloţi (aproximativ 150 miliarde euro), iar tranzacţiile medii zilnice se ridică la 722 milioane zloţi în acest an (172 milioane euro).

Bursa de la Varşovia (WSE) este prima în Europa după numărul de Oferte Publice Iniţiale (IPO) des-făşurate în trimestrul al doilea al aces-tui an şi a treia pe piaţa europeană în funcţie de valoarea acestora, potrivit celui mai recent raport al companiei "PricewaterhouseCoopers" (PWC) cu privire la numărul şi valoarea IPO-urior desfăşurate pe principalele pieţe bursiere din Europa.

Planul de listare a FP la Varşovia

Listarea tehnică a FP la Varşovia se va face pe baza unui memorandum de informare şi nu va necesita aprobarea vreunui alt organism de reglementare, FP fiind prezent pe Bursa de Valori Bucureşti de mai mult de 18 luni, potrivit managerului FP.

Consorţiul care va intermedia listarea tehnică la Bursa de la Varşovia va fi format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities.

A doua etapă a listării va consta în asigurarea lichidităţii pe noua piaţă, prin plasament privat.

Listarea secundară ar face Fondul mai vizibil şi mai uşor accesibil pentru investitorii vizaţi, care includ fondurile poloneze de pensii şi fondurile mutuale, precum şi investitorii internaţionali dedicaţi regiunii şi inves-titorii de benchmark care nu sunt activi în România, conform FT.

Acţionarii Fondul Proprietatea au aprobat bugetul pentru listarea la Varşovia, în valoare totală de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro), jumătate din sumă urmând să fie încasată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities care va intermedia operaţiunea.

Cei trei intermediari vor încasa 5,4 milioane lei, iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei, potrivit bugetului pentru listare întocmit de Franklin Templeton. Cotarea la bursa din Polonia primise deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.

Ovidiu Fer, Wood&Co: BVB trebuie să analizeze deschiderea pieţei

Ovidiu Fer, broker la Wood&Company din Cehia, consideră că listarea FP (n.r. la Varşovia) este un lucru pozitiv dacă ne uităm la "big picture" şi avem o perspectivă pe termen mediu şi lung.

"Atragerea interesului unei noi categorii de investitori este un lucru benefic categoric", ne-a declarat domnia sa, care a adăugat: "Bineînţeles că în primele zile se vor face câteva tranzacţii importante la Varşovia probabil, pentru a transfera pachete către investorii polonezi (în cazul în care se reuşeşte găsirea acestor pachete).

Mai apoi însă, dacă BVB vrea ca lichiditatea pe FP să rămână cât mai mult în România, atunci trebuie să analizeze deschiderea pieţei (mulţi instituţionali străini se plâng de asta) şi nivelul comisioanelor".

Ovidiu Fer spune că BVB şi CNVM nu prea au cum şi nu prea au de ce să blocheze listarea: "Şi ar fi foarte imoral să o facă. Până la urmă, este o decizie a acţionarilor... FP este o companie privată".

OPINIE BCR: Listarea FP la Varşovia - inevitabil o pierdere de lichiditate pentru BVB

Listarea Fondului Proprietatea la Varşovia se va concretiza inevitabil într-o pierdere de lichiditate pentru BVB, pentru că, probabil, o parte importantă din investitorii instituţionali străini, care deţin peste 45% din acţiuni, vor prefera treptat bursa poloneză. Pe de altă parte, listarea la Varşovia este făcută tocmai pentru a atrage noi investitori instituţionali străini care să devină activi pe FP, aceştia urmând să-şi găsească contrapartida tocmai între actualii investitori financiari ce se regăsesc în acţionariat. Dar o pierdere de lichiditate de către BVB din această cauză este un fapt secundar privit prin prisma provocărilor majore pe care le presupune dezvoltarea bursei de la Bucureşti. Chiar şi cu FP la BVB în 2011, lichiditatea medie de circa 10 milioane de euro a fost mai mică decât a unui singur emitent listat pe o bursă din regiune precum CEZ, OTP, OMV, PKO BP, KGHM, pentru care se efectuează regulat tranzacţii de peste 15 milioane de euro pe sedinţă. În ansamblu, bursele din Cehia şi Ungaria au avut în 2011 o lichiditate medie zilnică de 60 şi 55 milioane euro, pentru ca în cazul celei din Varşovia să se atingă un nivel de 250 milioane euro. Ca atare, şi cu o lichiditate ceva mai mică în cazul FP, după listarea la Varşovia bursa de la Bucureşti arată la fel de îngrijorător în orice comparaţie regională.

Listarea FP a fost pentru BVB un eveniment important pentru că a adus cu adevărat un emitent de calibru capabil să atragă atenţia marilor investitori străini cu privire la România. Însă, evident că listarea FP nu a fost un medicament miraculos pentru vindecarea bursei de la Bucureşti, aşa cum poate mulţi s-au amăgit. BVB are aceleaşi slăbiciuni structurale ca şi înainte de listarea fondului administrat de Franklin Templeton. FP a reprezentat şi reprezintă încă o oportunitate de dezvoltare pentru BVB prin faptul că există mult mai mulţi investitori financiari care au în prezent expunere pe Româ-nia decât era cazul înainte de listarea sa.

Rolul cel mai important al FP pentru BVB este acela de vehicul de dezvoltare al bursei locale, prin faptul că ofertele publice iniţiale (IPO) lansate de companii de stat şi private importante vor avea oricum şanse mai mari de succes decât înainte de listarea sa.

Listarea FP la Varşovia este exclusiv opţiunea acţionarilor săi. Această decizie a fost luată pe considerentul că ar atrage noi investitori străini, sus-ţinând cererea agregată de acţiuni şi, în consecinţă, preţul acţiunii FP ar fi influenţat pozitiv. Fiind vorba de voinţa acţionarilor nu cred că se pune problema ca brokerii locali sau instituţiile pieţei de capital să adopte vreo poziţie administrativă faţă de listarea FP la Varşovia, având în vedere că există deja o practică a listărilor duale în Uniunea Europeană.

Provocarea pentru BVB ar fi ca FP să fie urmată la Varşovia şi de alte companii listate importante sau, şi mai neplăcut, companii private importante să ţintească direct listarea pe bursa poloneză în detrimentul pieţei locale. Din acest punct de vedere este rolul comunităţii brokerilor români să convingă companiile private că piaţa locală este cea mai potrivită din punctul de vedere al vizibilităţii pentru investitorii interesaţi de active româ-neşti. Să nu uităm, în acest sens, experienţa A&D Pharma, care s-a listat la Londra în octombrie 2006 în urma unui IPO de 136 milioane euro (cel mai mare lansat vreodată de o companie românească) pentru ca în 2011 să se delisteze tocmai din cauza lichidităţii şi vizibilităţii extrem de reduse. Ca atare, piaţa locală are atu-uri foarte solide mai ales pentru companiile de dimensiuni mai mici, însă acest lucru trebuie pus în valoare de brokerii locali.

Statul va ajuta în următorii ani BVB prin listarea unor companii între care cele mai importante vor fi Romgaz şi sperăm Hidroelectrica, însă aceasta este condiţia necesară şi nu suficientă pentru dezvoltarea BVB. Ca şi în cazul listării FP, listarea unor companii de stat va crea/lărgi oportunităţile de dezvoltare pentru BVB. Însă, oportunităţile se pot materializa numai dacă brokerii locali vor reuşi să convingă companii private să se listeze la BVB. Orice alt subiect este secundar pe termen lung în privinţa viitorului bursei de la Bucureşti. (Mihai Iulian Căruntu, Coordonator Echipa Cercetare Piaţa de CAPITAL BCR)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din articolul prezentat mai sus, am inteles ca BVB ar fi defavorizata ca urmare a diminuarii tranzactiilor interne; pe mine ca mic investitor - beneficiar al unei despagubiri conform L. 10-2005 - ma interesea-

    za sa recuperez macar valoarea de 1 leu- actiune, deci sa creasca acti- 

    uneadupa aceasta listare Poloneza. 

    Cum pe dl.Mihai Iordache il cunoas-tem bine,sa scrie d-lui in ,,Bursa"la  

    ce se poate astepta micul investitor

    dupa aceasta listare.Va multumesc. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb