Preşedintele BVB: Nu am fost implicat şi nu am ce să îmi reproşez în cazul Harinvest

A.C.
Anticorupţie / 22 mai 2014

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Lucian Anghel, a declarat astăzi că nu a fost implicat şi nu are ce să îşi reproşeze în cazul casei de brokeraj Harinvest, când investitorii au pierdut milioane de lei din cauza furturilor de acţiuni, transmit surse din presă.

Anghel a fost întrebat de un jurnalist, la o dezbatere organizată de Asociaţia Analiştilor Financiari CFA România, dacă s-a gândit să îşi dea demisia după scandalul de la Harinvest, în contextul în care informaţiile apărute în presă arată că anterior furturilor de acţiuni casa de brokeraj a rostogolit pierderile prin tranzacţii cu instrumente structurate cu BCR, iar Lucian Anghel a fost economist-şef al BCR înainte de a fi ales preşedintele BVB, în prezent fiind şi preşedintele companiei BCR Pensii.

"Trebuie să înţelegem cu toţii, asta este situaţia, că există nişte responsabilităţi pentru fiecare. Din punctul meu de vedere, personal, Lucian Anghel, nu mă simt cu nimic responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în acest caz de furt de acţiuni la Harinvest. Este furt de acţiuni, cel puţin ceea ce spune presa. În al doilea rând sunt nişte ziduri chinezeşti în cadrul grupului BCR. Sunt la BCR Pensii, deci din punctul acesta de vedere chiar nu am nicio legătură. Sistemul este atât de puternic pe cât este de puternică veriga lui cea mai slabă, iar Harinvest a fost veriga slabă. Din acest punct de vedere cred că sunt foarte multe lucruri de făcut, dar eu personal, Lucian Anghel, nu am fost implicat, nu sunt implicat şi nu am ce să îmi reproşez în cazul menţionat", a afirmat Lucian Anghel.

Preşedintele BVB a spus că, în continuare, ceea ce încearcă să facă este dezvoltarea bursei, împreună cu Consiliul Bursei, şi a menţionat că anul 2013 a fost al doilea an din istoria bursei ca valoare de tranzacţionare.

"În momentul de faţă este un proces, sunt nişte analize la DNA, lucrurile încă nu s-au finalizat, să vedem cum o să se finalizeze şi apoi o să tragem concluzii", a mai spus Lucian Anghel despre cazul Harinvest.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din pacate, de data asta trebuie sa recunosc, dl.Anghel este prost. In momentul in care nu-ti asumi responsabilitatea unor asemenea lucruri, inseamna ca esti ipocrit si incapabil. Dar faptul ca se apuca sa se disculpe public in acest fel, avand in vedere ca a condus BVB in acea perioada, asta inseamna prostie. Chiar nu-si da seama ca nu mai conteaza ce concluzii trage el impreuna cu pseudo-specialistii lui? Concluziile au fost trase deja, dl.Anghel, de catre investitori sau potentiali investitori, pentru ca n-ai reusit sa inlaturi neincrederea in acest caz. Nici nu mai conteaza ce face DNA sau la concluzii vor ajunge anchetatorii sau judecatorii. De fapt, concluzia este ca de fapt, dl.Anghel mai degraba a lucrat impotriva pietei de capital decat pentru ea. De ce afirm asta? Pai el este in continuare in functii importante, chiar daca normal ar fi trebuit sa-si asume partea de responsabilitate si sa fie penalizat de actionari, de catre sefii lui din banca, de catre public in general si de catre angajatori in particular. Dar el este bine mersi, ajungand sa-si permita/sa i se permita acum sa vorbeasca public, de la pupitru, dar nu de la orice pupitru, ci de la acela al organizatiei de specialisti CFA. Acestia ar fi trebuit sa fie primii care sa nu-i dea aceasta posibilitate. Dar poate ca acesta era de fapt scopul d-lui Anghel, sa compromita si mai mult bursa, piata de capital, in randul investitorilor sau al potentialilor investitori, pentru ca acestia sa nu cumva sa-si investeasca o parte din economii direct in economia reala, prin intermediul bursei, ci sa le duca in depozite bancare, controlate de catre BNR, depozite care in ultimii 5-6 ani nu si-au mai indeplinit nici o functie de finantare nici a economiei, nici a antreprenoriatului, nici a consumului.

    Ce este incredibil, este ca acum ne putem da seama de cat efort s-a pus in aceasta lupta impotriva pietei de capital. Pe langa dl.Anghel, acum ASF, institutia cea mai importanta din punct de vedere reglementar pentru piata de capital, este condusa de catre oameni care au invatat, si lucrat si au trait in sistemul bancar toata cariera lor. Credeti ca acestia, deja "defectati" in spiritul camataresc al sistemului bancar, vor putea macar sa simuleze o dezvoltare a pietei de capital? Au fost doua valuri de dezvoltare ale pietei de capital si ambele au avut la baza investitiile autohtone, care au invitat investitiile straine. Acum, se fac eforturi enorme ca investitiile autohtone sa nu revina in piata de capital, in economia privata sau publica, urmate de investitiile straine, pentru ca nu cumva BNR sa fie provocata sa munceasca si ea putin mai mult in ideea controlului masei monetare. Mai ales acum, ca PSD are o politica relaxata in ce priveste incurajarea antreprizei private, iar BNR poate sa controleze intrarile si iesirile de valuta in mod direct. Dar dl. Anghel nu intelege cum, ca presedinte al BVB, ar fi putut sa aibe vreo responsabilitate privind cazul Harinvest. Apropo, inca nu prea se cunosc detalii despre acest caz, pentru ca toate comunicatele au fost cam lapidare, abstracte, fara sa explice clar cine si ce a facut sau n-a facut, cu ce si in ce fel. Si atunci, cum va asteptati d-lor CFA sa va respecte lumea, cand ati ajuns sa-l lasati pe dl.Anghel sa va invete despre lipsa de responsabilitate si despre lipsa de eficienta in management? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Energia în priză”
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9756
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4451
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2677
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9563
Gram de aur (XAU)Gram de aur378.7000

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb