Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a propus, ieri, lansarea obligaţiunilor europene pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură, însă această idee nu este împărţită de majoritatea statelor UE.
"Punând în comun fonduri, la nivel european, statele membre pot să-şi reducă costurile, să evite suprapunerile şi să obţină un beneficiu mai mare din investiţii", a declarat Barroso, într-un discurs susţinut în faţa Parlamentului European.
Oficialul european a subliniat necesitatea găsirii de noi surse de finanţare pentru proiectele majore de infrastructură. Acesta a precizat: "Propun, spre exemplu, lansarea de obligaţiuni europene, în cooperare cu Banca Europeană pentru Investiţii".
Ideea introducerii obligaţiunilor europene a fost respinsă, până în prezent, de mai multe state, reticente să împartă riscurile cu alte ţări. Este şi cazul Germaniei - cea mai mare economie europeană.
• Redresarea economiei UE, peste aşteptări
Preşedintele Comisiei Europene a mai afirmat că relansarea economiei UE este pe cale să accelereze, chiar dacă acest lucru se realizează în mod inegal la nivelul blocului. Creşterea din acest an va fi mai mare decât era prevăzut iniţial, spune Barroso, care a adăugat că rata şomajului a încetat să mai crească, deşi rămâne extrem de ridicată.
În opinia liderului CE, reformele structurale trebuie să accelereze în următoarele 12 luni, iar cele 27 de state din UE trebuie să fie solidare.
"În ultimul an, criza economico-financiară a adus Uniunea în faţa uneia dintre cele mai mari provocări din istoria sa. Interdependenţa noastră a fost pusă în lumină astfel, iar solidaritatea noastră a fost testată", a declarat Barroso, subliniind: "Cred că am făcut faţă testului".
Liderul Comisiei Europene a mai precizat că incertitudinile şi riscurile la adresa redresării economiei încă există.
Potrivit celor mai recente estimări, creşterea economiei UE va fi de 1% în 2010, iar în zona euro, expansiunea va fi de 0,9%.