Preşedintele CE propune lansarea obligaţiunilor europene

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 septembrie 2010

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, solicită noi eforturi de înăsprire a regulilor financiare, în vederea prevenirii apariţiei unei noi crize economice globale.

Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, solicită noi eforturi de înăsprire a regulilor financiare, în vederea prevenirii apariţiei unei noi crize economice globale.

Preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, a propus, ieri, lansarea obligaţiunilor europene pentru finanţarea marilor proiecte de infrastructură, însă această idee nu este împărţită de majoritatea statelor UE.

"Punând în comun fonduri, la nivel european, statele membre pot să-şi reducă costurile, să evite suprapunerile şi să obţină un beneficiu mai mare din investiţii", a declarat Barroso, într-un discurs sus­ţinut în faţa Parlamentului European.

Oficialul european a subliniat necesitatea găsirii de noi surse de finanţare pentru proiectele majore de infrastructură. Acesta a precizat: "Propun, spre exemplu, lansarea de obligaţiuni europene, în cooperare cu Banca Europeană pentru Investiţii".

Ideea introducerii obligaţiunilor europene a fost respinsă, până în prezent, de mai multe state, reticente să împartă riscurile cu alte ţări. Este şi cazul Germaniei - cea mai mare economie europeană.

Redresarea economiei UE, peste aşteptări

Preşedintele Comisiei Europene a mai afirmat că relansarea economiei UE este pe cale să accelereze, chiar dacă acest lucru se realizează în mod inegal la nivelul blocului. Creşterea din acest an va fi mai mare decât era prevăzut iniţial, spune Barroso, care a adăugat că rata şomajului a încetat să mai crească, deşi rămâne extrem de ridicată.

În opinia liderului CE, reformele structurale trebuie să accelereze în următoarele 12 luni, iar cele 27 de state din UE trebuie să fie solidare.

"În ultimul an, criza economico-financiară a adus Uniunea în faţa uneia dintre cele mai mari provocări din istoria sa. Interdependenţa noas­tră a fost pusă în lumină astfel, iar solidaritatea noastră a fost testată", a declarat Barroso, subliniind: "Cred că am făcut faţă testului".

Liderul Comisiei Europene a mai precizat că incertitudinile şi riscurile la adresa redresării economiei încă există.

Potrivit celor mai recente estimări, creşterea economiei UE va fi de 1% în 2010, iar în zona euro, expansiunea va fi de 0,9%.

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

02 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4950
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2900
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9032
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.1841

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb