Consumul moderat de bere iarna păstrează aceleaşi beneficii pentru starea de bine a organismului precum în timpul verii, susţine Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, într-un comunicat trimis astăzi redacţiei.
Domnia sa a declarat: "Datorită proprietăţilor benefice pe care le are asupra organismului, berea poate fi consumată în orice anotimp. Aportul său de vitamine, fibre, antioxidanţi, elemente atât de necesare organismului pentru a funcţiona în parametrii normali este reprezentat, în mod evident, şi iarna. Într-adevăr, Sărbătorile se apropie şi nu trebuie neglijată alimentaţia în această perioadă, excesele culinare fiind des întâlnite. Însă, în contextul unui stil de viaţă echilibrat şi a unei alimentaţii corespunzătoare, consumul moderat de bere poate completa foarte bine o dietă sănătoasă şi în anotimpul rece".
Berea poate avea un aport important de substanţe nutritive. Ea este produsă din hamei, orz şi grâu, astfel încât conţine mulţi nutrienţi şi vitamine, precum: vitamina B, vitamina B2, vitamina B3 şi Zinc. O sticlă de bere poate conţine 92 mg de potasiu, 14 mg de calciu şi 48 mg de fosfor, aceste minerale fiind esenţiale pentru un regim alimentar sănătos. Datorită conţinutului său de orz, berea poate fi o sursă de fibre solubile, necesare organismului uman, mai ales în anotimpul rece. Două pahare de bere pot furniza 10% din doza zilnică de fibre recomandată, se mai arată în comunicat.
Totodată, berea conţine antioxidanţi naturali care pot influenţa pozitiv starea de sănătate a organismului. Aceştia au ca sursă atât malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Hameiul conţine flavonoide, antioxidanţi chiar mai puternici decât cei conţinuţi de ceaiul verde sau soia.
Mai mult: berea consumată în cantităţi responsabile poate preveni apariţia osteoporezei, datorită conţinutului de siliciu, important pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor.
Contrar opiniei populare, berea nu îngraşă. Potrivit unei serii de cercetări internaţionale, precum şi a celor efectuate anul acesta la nivelul populaţiei României, berea, consumată cu moderaţie, nu provoacă modificări în masa corporală. Un pahar de bere cu alcool conţine aproximativ 100 de kilocalorii, în timp ce unul de bere fără alcool are sub 50 de kcal. Un consum moderat de bere înseamnă o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, cu o concentraţie alcoolică de maximum 5%.
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: preşedintele dr. Corina-Aurelia Zugravu (lector universitar la UMF "Dr. Carol Davila"), secretarul general dr. Alin Popescu (medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie) şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti. Înfiinţat în decembrie 2011 şi lansat oficial la 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunităţii medicale şi a publicului larg.