Actualizare
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el, anunţă DNA.
Potrivit unui comunicat transmis de DNA sâmbătă noapte, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Marian-Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).
Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.
Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.
Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.
Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.
Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.
Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.
Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.
"Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizează procurorii DNA.
Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.
Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, şi Florin Colgiu, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, au fost aduşi de anchetatori la sediul DNA central din Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 18.30.
Percheziţiile făcute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Buzău au fost finalizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00, anchetatorii ieşind din sediul instituţiei cu trei saci şi cu mai multe cutii pline cu documente, fără ca vreun angajat să fie reţinut.
La finalul percheziţiilor, care au durat aproximativ opt ore, secretarul Consiliului Judeţean Buzău, Laurenţiu Gavrilă, a declarat că anchetatorii au verificat mai multe birouri din instituţie, de unde au ridicat documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Am aflat şi noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituţiei împreună cu colegii mei şi am participat la percheziţia efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfăşurarea percheziţiilor, dar am fost rugaţi să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfăşurare", a afirmat Gavrilă.
Secretarul CJ Buzău a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a judeţului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională. Directorul acestei direcţii este Dragoş Cojocea, care este finul de cununie al fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Victor Mocanu, cu care Cristinel Bîgiu s-a aflat în conflict direct în campania pentru alegerile locale din 2012, când Bîgiu a fost desemnat candidat al USL la şefia CJ Buzău, în defavoarea lui Mocanu.
"De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcţia de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoş Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea judeţului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene", a mai spus Laurenţiu Gavrilă.
---
Preşedintele CJ Buzău, Marian Cristinel Bîgiu, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie în timp ce ar fi luat mită, anchetatorii făcând, sâmbătă după-amiază, percheziţii la locuinţa acestuia, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Percheziţiile făcute de procurorii DNA la locuinţa preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Critinel Bîgiu, s-au încheiat ulterior, sâmbătă seara, Bîgiu fiind adus cu o dubă în Bucureşti, la DNA central, unde va fi audiat.
Percheziţiile făcute de anchetatori în apartamentul şefului CJ Buzău s-au încheiat în jurul orei 17.00.
Bîgiu a coborât din apartament însoţit de anchetatori, fără a fi încătuşat.
La ieşirea din blocul în care locuieşte, Cristinel Bîgiu a fost întrebat de jurnalişti dacă a luat mită, aşa cum este suspectat de procurori, răspunzând "nu", fără a face alte comentarii.
Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău a fost urcat într-o dubă, fiind adus în Bucureşti, la DNA central, unde va fi audiat.
Vineri noapte, Cristinel Bîgiu a postat pe pagina sa de Facebook o urare de Sfântul Nicolae.
"Aveţi ghetuţele pregătite? Moş Nicolae este pe drum. Să ne aducă sănătate şi linişte tuturor!", a scris Bîgiu pe Facebook.
Marian-Cristinel Bîgiu conduce Consiliul Judeţean Buzău din iunie 2012.
În perioada 2008-2012 a avut un mandat de senator, iar înainte a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (mai 2007 - noiembrie 2008), prefect al judeţului Buzău (ianuarie 2005 - mai 2007) şi vicepreşedinte al CJ Buzău (iunie 2004 - ianuarie 2005).
Din 2000, Marian-Cristinel Bîgiu a ocupat funcţii de conducere la nivelul PNL Buzău.
În toamna acestui an Bîgiu a trecut de la PNL la PSD datorită ordonanţei ce permitea migraţia aleşilor locali.