PREŞEDINTELE COMISIEI SRI: "Protestele sunt manipulate, 85% din cei din piaţă nu au citit OUG"

C.V.
Politică / 9 februarie 2017

"Protestele sunt manipulate, 85% din cei din piaţă nu au citit OUG"

Actualizare 15:42 Adrian Ţuţuianu: "PSD nu are nimic cu nicio multinaţională şi cu nicio firmă din România"

PSD nu are nimic cu nicio multinaţională şi cu nicio firmă din ţară, a declarat astăzi preşedintele Comisiei de control al SRI, Adrian Ţuţuianu, la finalul audierilor din comisie.

Acesta a declarat: "Aş vrea să vă spun câteva lucruri care cred eu că sunt utile. PSD nu are nimic cu nicio multinaţională şi cu nicio firmă din România. Firmele sunt importante să creeze locuri de muncă, să plătească taxe şi impozite, să respecte cadrul normativ existent. Au fost informaţii şi am cerut ca ele să fie verificate privind activitatea unor conduceri de companii şi ca să fim foarte echilibraţi şi cu capital extern dar şi cu capital românesc care s-au implicat în aceste proteste".

Ţuţuianu a ţinut să precizeze că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia prezenţa unui director de multinaţională la proteste este "nepotrivită", transmite News.ro.

"Prezenţa unui director al unei firme multinaţionale, care se află în litigiu cu statul român pe anumite subiecte sau cu cetăţeni, la manifestaţii eu consider cel puţin nepotrivită şi îmi menţin această afirmaţie", a subliniat senatorul PSD.

Adrian Ţuţuianu a susţinut că există o directivă europeană care trebuie implementată şi în ţara noastră.

Acesta a precizat: "Şi am mai spus ceva. Există o directivă europeană care trebuie implementată în România. Am avut astăzi o discuţie legată de eventualele reacţii ale unor firme faţă de implementarea acestei directive şi de intenţiile de modificări legislative ale Guvernului sau legate de salariul minim pe economie. Am primit asigurări că toate lucrurile care ţin de securitatea naţională ne vor fi aduse la cunoştinţă de SRI".

Chestionat în ce calitate a spus că PSD nu are nimic cu nicio multinaţională, în calitate de preşedinte al Comisiei de control al SRI sau de membru al partidului, Ţuţuianu a evitat să dea un răspuns clar: "Când am spus că PSD nu are nimic cu multinaţionalele, am spus foarte clar".

De asemenea, întrebat de unde vine această concluzie, senatorul a spus: "Dacă am spus că PSD nu are legătură, nu are nimic cu multinaţionalele, este o afirmaţie făcută în numele PSD. Numărul doi, am spus foarte clar că ceea ce cerem noi multinaţionalelor este să respecte legea, să-şi plătească taxele şi impozitele, să-şi desfăşoare activitatea în limtele legii, să creeze locuri de muncă".

Întrebat în continuare la cine s-a referit când a spus "noi", Adrian Ţuţuianu a precizat: "Şi noi, membrii Comisiei, şi noi, cei din PSD".

Şeful comisiei parlamentare de control al SRI, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, a declarat luni că va cere Serviciului Român de Informaţii (SRI) răspunsuri cu privire la suspiciunile sale că multinaţionalele au sprijinit protestele antiguvernamentale din ţară.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:33 Ţuţuianu: "A existat o percepţie publică generată de declaraţii ale lui Iohannis că MAI nu şi-a făcut bine treaba la proteste"

Deşi a existat în spaţiul public o "percepţie" generată de declaraţii ale unor persoane cu funcţii în stat, potrivit cărora Ministerul Afacerilor Interne nu şi-a făcut treaba corespunzător în timpul protestelor violente de miercurea trecută, instituţia a acţionat, însă, legal şi performant, a declarat astăzi preşedintele Comisiei pentru controlul SRI, Adrian Ţuţuianu.

Acesta a afirmat, citat de News.ro: "Trebuie subliniat că avem de-a face în primul rând cu o percepţie publică care nu coincide cu realitatea colaborării dintre cele două instituţii (SRI şi MAI - n.r.) şi această percepţie publică a fost generată mai degrabă de declaraţiile făcute în spaţiul public de persoane care au autoritatea funcţiilor pe care le ocupă, din care ar fi rezultat că MAI nu ar fi gestionat corespunzător evenimente, în special în data de 1 februarie".

Social-democratul a revenit ulterior şi a precizat că este vorba despre preşedintele Klaus Iohannis.

"Am spus că mai degrabă există o percepţie publică generată - şi acum trebuie să o spun mai direct - de declaraţia preşedintelui, care a acuzat MAI că nu a luat măsuri, deşi a avut informaţiile necesare", a adăugat Ţuţuianu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 2 februarie, că solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. Preşedintele a mai spus că demonstraţiile din Piaţa Victoriei au fost "eminamente paşnice" şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce "grupuri se pregătesc", nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori" care au deturnat manifestaţia paşnică.

(S.A.)

-----------

Actualizare 15:24

Protestele împotriva Guvernului sunt "manipulate", a declarat astăzi Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control al SRI, care a precizat că aceasta este concluzia lui, bazată pe informaţiile adunate din "presă", potrivit cărora 85% din protestatari nu au citit Ordonanţa 13.

Declaraţia a fost făcută după audierea în Parlament a directorului SRI, Eduard Hellvig, şi a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Întrebat dacă s-a ajuns la o concluzie după audierile din Comisia pentru controlul SRI privind protestele, şi dacă ele sunt manipulate, Ţuţuianu a răspuns afirmativ, potrivit News.ro.

Ţuţuianu a afirmat: "Evident că sunt manipulate. Problema sau întrebarea ar fi cine le manipulează. Cred că ăsta e răspunsul. S-au discutat foarte multe lucruri în comisie, eu v-am oferit informaţia care poate fi adusă public".

Întrebat dacă aceasta este opinia SRI, Ţuţuianu a răspuns că el nu a făcut această afirmaţie şi nu doreşte să intre în acest "joc". Întrebat însă a cui este această părere şi pe ce se susţine, Ţuţuianu a afirmat: "E, dacă vreţi, o concluzie personală, ca să închidem subiectul".

Preşedintele Comisiei a fost întrebat şi în ce calitate face această afirmaţie, dacă este ca oficial al Comisiei sau ca membru PSD, el spunând că nu se împarte "în mai multe bucăţi".

Ţuţuianu a spus că s-a discutat şi despre protestele de la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă sunt manipulate şi acestea, Ţuţuianu a readus în discuţie protestele din Piaţa Victoriei. El a afirmat:

"Dumneavoastră vi se pare că nu există o manipulare în condiţiile în care peste 85% din cei care sunt în piaţă nu au citit Ordonanţa? Dacă vrem să discutăm serios, că văd că dacă dau răspunsuri un pic mai oficiale nu le înţelegeţi foarte bine".

Ţuţuianu a precizat că are aceste informaţii "din ce scrie presa".

(S.A.)

----------

Actualizare 10:45

Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat, înainte să fie audiat în Parlament, că nu are nimic să îşi reproşeze în legătură cu violenţele din Piaţa Victoriei de acum o săptămână şi că în timpul mandatului său, instituţia pe care o conduce nu va fi implicată politic, transmite Digi24.

(M.I.)

----------

Directorul Serviciului Român de Informaţii (SRI) şi ministrul de Interne merg, în această dimineaţă în Parlament, la Comisia de control asupra activităţii SRI, pentru a da explicaţii cu privire la incidentele petrecute săptămâna trecută la protestele din Piaţa Victoriei.

Mai exact, Comisia vrea să afle despre mesajele pe care SRI le-ar fi trimis Ministerului de Interne prevenindu-l că sunt indivizi cu potenţial violent la mitingul din 1 februarie din Piaţa Victoriei, transmite Digi24.

Preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, a cerut clarificarea modului în care cele două instituţii au comunicat între ele.

Audierea are loc în contextul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a anunţat iniţial că nu a primit informări cu privire la eventuale incidente ce vor avea loc în seara de 30 ianuarie, deşi SRI a transmis printr-un comunicat că aceste informaţii au ajuns la instituţiile abilitate.

Comisia de control SRI le-a cerut ofiţerilor toate datele legate de informările trimise cu privire la prezenţa huliganilor din galerii în Piaţa Victorei, miercuri seara. Parlamentarii au cerut SRI să pună la dispoziţie şi mesajele SMS pe care le-au primit un secretar de stat din Ministerul de Interne şi şeful Poliţiei României, prin care erau informaţi că spre Piaţa Victoriei se îndreaptă grupuri de ultraşi.

La protestul din Piaţa Victoriei din 1 februarie au avut loc violenţe, iar opt persoane au ajuns la spital. Poliţiştii au audiat 79 de persoane care fac parte din galeriile unor echipe de fotbal. Patru oameni au fost arestaţi preventiv pentru ultraj şi tulburarea liniştii publice, conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb