Moneda SUA, dolarul, a consemnat, în perioada 21-25 septembrie, cel mai mare avans săptămânal din ultimele două luni, faţă de valutele majore, după ce preşedintele băncii centrale americane (Federal Reserve - Fed), Janet Yellen, a declarat că instituţia pe care o conduce va majora dobânda cheie anul acesta.
Dinamica dolarului a fost susţinută şi de anunţul administraţiei de la Washington privind creşterea peste aşteptări a economiei americane în trimestrul al doilea.
Într-un discurs pe care l-a susţinut joi, Yellen s-a pronunţat în favoarea creşterii dobânzii de politică monetară în 2015. Asta, după ce, în reuniunea guvernatorilor din 16-17 septembrie, Fed a menţinut dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, explicând că la decizia de amânare a majorării dobânzii (care ar fi fost prima creştere după aproape un deceniu), au stat o serie de riscuri globale.
Declaraţiile actuale ale preşedintelui Fed au generat noi speranţe că cea mai mare economie mondială este suficient de solidă cât să suporte o înăsprire a politicii monetare, chiar dacă expansiunea globală încetineşte, iar volatilitatea pieţelor este tot mai mare.
Indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia dolarului faţă de zece valute importante, a urcat cu 0,2% vineri, pe piaţa din New York, la 1.214,12 puncte. Pe întreaga săptămână, creşterea a fost de 1% - cea mai mare după săptămâna încheiată în 17 iulie.
Totodată, dolarul a urcat cu 0,3% vineri, faţă de moneda unică europeană, la 1,1195 unităţi/euro, iar pe întreaga săptămână s-a apreciat cu 0,9%.
Menţionăm că Janet Yellen a primit îngrijiri medicale după ce a avut dificultăţi să termine discursul de joi. Yellen, în vârstă de 69 de ani, a părut că îşi pierde concentrarea şi nu a mai putut să ducă la bun sfârşit discursul în care a vorbit aproape o oră în faţa unei audienţe de la University of Massachusetts.
"Daţi-mi voie să mă opresc aici", a spus brusc Yellen.
După incident, purtătorul de cuvânt al Fed, Michelle Smith, a informat: "Janet Yellen s-a simţit deshidratată la sfârşitul unui discurs lung, la lumină puternică. Ca măsură de precauţie, a fost văzută de un echipaj medical de urgenţă. Ulterior s-a simţit bine şi şi-a continuat programul".
Conform unui sondaj Bloomberg, există o probabilitate de 43% ca Fed să decidă majorarea dobânzii cheie în reuniunea de politică monetară din 15 - 16 decembrie.
Economia americană a înregistrat, în perioada aprilie-iunie 2015, o creştere mai mare decât arătau estimările iniţiale, în baza majorării cheltuielilor de consum şi a evoluţiei sectorului construcţiilor. Conform anunţului de vineri al Departamentului Comerţului, PIB-ul SUA a înregistrat o creştere anuală de 3,9% în trimestrul al doilea, faţă de un avans de 3,7% prognozat luna trecută. Analiştii anticipau o creştere economică de 3,7%, după o expansiune de numai 0,6% în primul trimestru.