Preşedintele Iliescu, sesizat asupra neregulilor din Harghita

Daniel Bojin (articol publicat în ziarul BURSA în data de 8 septembrie 2004)
Ziarul BURSA #Materii Prime / 30 aprilie 2010

Deputatul UDMR, Garda Dezso, i - a trimis lui Ion Iliescu o scrisoare în care îl informează asupra încercărilor de muşamalizare în dosarul "Mafia lemnului din Harghita"

Neregulile constatate de autorităţi privind jaful din pădurile din Harghita au fost transmise şefului statului săptămâna trecută. Deputatul UDMR de Harghita, Garda Dezso, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, i-a trimis săptămâna trecută preşedintelui Iliescu o scrisoare prin care îi semnalează încercările de muşamalizare a unor dosare penale întocmite pe numele mai multor persoane cunoscute ca făcând parte din Mafia lemnului din zonă. "Înţeleg stupefacţia dumneavoastră asupra celor văzute în localitatea Agas, judeţul Bacău, când v - aţi convins pe teren asupra defrişărilor necontrolate a pădurilor", spune deputatul UDMR în scrisoare către şeful statului, adăugând: "Aceste tăieri iraţionale, haotice nu s-ar putea realiza dacă personalul silvic nu ar fi implicat în prejudicierea fondului forestier naţional". Garda Dezso nominalizează şi un caz concret în care este implicat fostul şef ocol din Gheorghieni, judeţul Harghita, care împreună cu o parte din personalul silvic a contribuit la defrişarea mai multor păduri.

Deputatul Garda precizează că, la cererea comisiei pentru cercetarea abuzurilor, Autoritatea Naţională de Control, a efectuat mai multe controale la faţa locului şi a dovedit mecanismul defrişării pădurilor private şi de stat de către fostul şef de ocol şi fostul director tehnic al Direcţiei Silvice Miercurea Ciuc. Numai că - spune deputatul UDMR - când vinovaţii trebuiau să răspundă penal pentru faptele lor a început un adevărat mecanism pentru blocarea cercetărilor, la început din partea poliţiei, iar, ulterior, din partea procuraturii. Ziarul "Bursa" a publicat, recent, un articol pe marginea acestui subiect, arătând că numai din evaziunea fiscală, bugetul statului este văduvit de zeci de miliarde de lei, fără să mai pomenim că versanţi întegi au fost de - a dreptul cheliţi, din cauza defrişărilor iresponsabile.

Deputatul Garda are un motiv, în plus, să fie nemulţumit de modul în care decurg anchetele, fiindcă s-a luptat ani de zile pentru înfiinţarea ocoalelor silvice private. Domnia sa spune că de aici s-a şi interpretat greşit faptul că el este cel care ar fi sesizat organele statului ca să verifice ocoalele private: "Eu sunt cel care am iniţiat ocoalele silvice private, în România pentru a contracara hegemonia Regiei Naţionale a Pădurilor. Normal că nu puteam să sesizez organele statului împotriva oricăror ocoale private din ţară, dar nici nu puteam să fiu de acord ca acei care au prejudiciat fondul forestier naţional să prejudicieze în continuare pădurile din zonă. Eu m - am luptat împotriva mafiei şi împotriva celor care i-au susţinut pe mafioţi. Din această cauză, probabil că s-a înţeles că eu aş fi sesizat organele de control ale statului, când de fapt eu mă luptam doar pentru păstrarea integrităţii pădurii şi pentru respectarea interesului proprietarilor de pădure. Cazurile respective au fost cercetate de către instituţiile statului împreună cu Comisia pentru cercetarea abuzurilor, dar în cazul Uniunii Composesoratelor din Munţii Giurgeului, Garda Naţională de Mediu avea obligaţia să facă un control de fond pentru că a trecut termenul de 90 de zile pentru conformarea documentaţiei, conform normelor în vigoare". Domnul Garda a depus săptămâna trecută la Parlament şi două întrebări scrise pentru ministrul Ionel Blănculescu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Control, şi, respectiv, ministrului justiţiei Cristian Diaconescu, chestionându-i aspura modului în care decurg cercetările în dosarele penale.

Silvicultorii din Harghita sunt "adevăraţi exterminatori ai pădurilor"

Mafia lemnului topeşte pădurile din Harghita

Pădurile şi alegerile...... sau de ce trebuie menţinută Garda Naţională de Mediu ca o instituţie prin care se poate stopa mafia lemnului

Jumătate din gaterele ţării se află în zona inundaţiilor!

Jaf ca-n codru, în păduri: 6 miliarde de dolari

Atac la mafia lemnului din Maramureş

O rană nevindecată, în inima ţării, de 6 miliarde de dolari

Tentativă de asasinat, după un interviu în BURSA

Ne credeţi numai când murim... şi nici atunci!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. As fi citit si despre masurile luate de dl.Iliescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb