PREŞEDINTELE ZELENSKI, DE ZIUA UNITĂŢII UCRAINEI:  "Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1919"

D.F.
Internaţional / 23 ianuarie 2020

"Bucovina de Nord a fost ocupată de România în 1919"

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski a afirmat, în mesajul de Ziua Unităţii Ucrainei, că Bucovina de Nord a fost ocupată de România, la puţin timp după 22 ianuarie 1919, când Republica Populară Ucraineană şi Republica Populară a Ucrainei Occidentale au semnat actul de unificare într-un singur stat independent.

Liderul de la Kiev reaminteşte în mesaj că, în urmă cu 101 ani, a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente din istoria statului ucrainean şi a luptei de eliberare naţională, referindu-se la Actul Zlukî privind unificarea într-un singur stat independent proclamată de către în 22 ianuarie 1919, în Piaţa Sofia, din Kiev, de către Republica Populară Ucraineană şi Republica Populară a Ucrainei Occidentale.

"În toate colţurile Ucrainei vestea a fost primită cu entuziasm: În cele din urmă exista o şansă de a construi o ţară unită şi independentă. Din păcate, aceasta a fost ratată. Ambiţiile politicienilor i-au împiedicat să realizeze cu adevărat unitatea statului. Unitate nu în vorbe, ci în fapte. În scurt timp, UPR a părăsit Kievul la presiunea bolşevicilor, iar cea mai mare parte a teritoriului Galiţiei a fost ocupată de trupele poloneze, Bucovina de Nord a fost ocupată de România, iar Cehoslovacia luat Transcarpatia. Au trecut peste 100 de ani. Am tras vreo concluzie din această întâmplare? Ne învaţă un principiu simplu, dar vital pentru Ucraina: numai împreună suntem puternici", afirmă preşedintele Ucrainei în mesajul transmis miercuri şi postat pe site-ul Preşedinţiei ucrainene.

Informaţia referitoare la conţinutul mesajului preşedintelui ucrainean a fost difuzată iniţial de G4media.

Bucovina de Nord este denumirea părţii de nord a provinciei istorice Bucovina care se află în prezent pe teritoriul regiunii Cernăuţi din Ucraina. Pînâ în 1774 a făcut parte din Principatul Moldovei, după care a intrat în componenţa Imperiului Habsburgic, iar la 28 noiembrie 1918, după prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, Congresul General al Bucovinei a votat Unirea Bucovinei cu România. Ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, în 28 iunie 1940, Bucovina de Nord a fost anexată de URSS, din care a făcut parte până la destrămarea acesteia, în 1991, când a rămas în cadrul Ucrainei.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Aceasta este rezultatul politicii externe de excepție a d-lui Iohannis în anul centenarului Unirii României. Mâna pe inimă la intonarea Imnului și atât.

    Ai chiulit la ora de istorie! Bucovina a fost din totdeauna tinut romanesc pana a pirdut o Carol al II lea.

    1. Nu cred ca a chiulit la ora de istorie,ci mai degrabä este vorba de spalarea pe creier pe care le-au facut-o sovieticii! Se pare ca a functionat f bine,atat in Ucraina cat si in Moldova!

    Haideti sa lasam trecutul la o parte si sa ne concentram asupra prezentului si mai ales a viitorului! Trebuie sa ne unim fortele toti europenii:romani,unguri, sarbi,ucraineni si toti ceilalalti! Viitorul nostru comun este Europa Unita! Exista la rasarit un pradator de temut care sfasie si va continua sa sfasie tari din estul Europei dacä noi nu ne unim impotriva statului mafiot rus!

    1. Este vizata Ucraina iar presedintele acestei tari are placerea rautacioasa de a agita spiritele,de a pune sare pe rana.Vorbesti mereu despre pradatorul de la est de parca Ucraina este situata in vestul Europei,Ne-au amenintat de mai multe ori de-a lungul timpului .

      Toata lumea stie ca rusia este pradatorul care ia cu japca teritoriile tarilor vecine! Uita-te la Moldova,Georgia,Ucraina si nu numai! Daca Ucraina ne-a amenintat in trecut,a fost din cauza ca erau impinsi de la spate de rusi iar presedintele lor era marioneta rusilor! Acum ca vecinii nostri sunt la cutite cu rusii,trebuie sa fim alaturi de ucraineni!

      Atunci de ce presedintele ucrainian agita spiritele?Asa te porti cu cineva care vrei sa-ti fie alaturi?Daca se poarta asa cand e la ananghine,cand i-o fi bine ce va face?Chiar nu am inceput noi toata tarasenia asta.

      Lasa manipularea asta ieftina! Hai mai bine sa ne spui de ce minoritayea romana din ucraina buvare voie sa si vorbeasca lba materna! Sau de ce s au desfiintat toaye scolile romanesti de acolo. Asa ca lasa ne cu amenintarea lui peste, crimeea nu a fost niciodata a ucrainei, nici bucovina nici estul poloniei.

      Nici in Ucraina si nici in Serbia nu au fost respectate drepturile minoritatii romane! Dar asta s-a intamplat din simplul motiv ca aceste tari vecine Romaniei,au fost controlate de marele pradator,de rusia,care nu le-a permis sa se democratizeze! Acum,si sarbii si ucrainenii,se indreapta spre Uniunea Europeana,iar noi trebuie sa-i sustinem!

      Daca Crimeea nu este a Ucrainei,atunci nu trebuie sa fie nici a rusilor,pt cä a apartinut pt sute de ani iperiului otoman! Si mai inainte de otnmani a apartinut imperiului bizantin! Dar asta nu mai are importanta! Ce este cel mai grav este faptul ca rusia a semnat la Budapesta in 1996 un tratat prin care s-a angajat sa respecte si sa garanteze integritatea teritoriala a Ucrainei! Jegosii de rusii l-au incalcat!

      Daca sarbii si ucrainienii au fost influentati de rusi,cum se face ca in Moldova se vorbeste limba romana?Degeaba spui,atat sarbii cat si ucrainienii sunt foarte sovini.Asa le este felul.Omul este judecat prin fapte care mai ales in ceea ce-i priveste pe sarbi au vorbit de la sine.

    Ucraina este ovtara care are 60 % din teritoriu si din populatie furate de la tarile vecine de catre urss. Conducerea fascista a acestei pseudo tari a interzis utilizarea limbii materne si a invatamantului in limba materna pentru minoritati. Poate nu stiti dar stema armatei ucrainiene este un simbol al fascistilor ucraineini, care au participat activ la uciderea a sute de mii de evrei, fiind consideratide hitler cei mai activi aliati in exterminarea evreilor. Niste primitivi departe de orice inseamna Europa..

    Presedintele Zelensky are toata viata inainte si timpul necesar sa mai citeasca putina istorie adevarata. Ca scrie pe facebuci dupa ureche asta nu deranjeaza decit momentan. Are o problema majora dupa convorbirea cu Putin in care a primit un mesaj foarte simplu: Rusia va ceda Romaniei Moldova dupa ce va face bucati Ucraina asa cum a fost dintotdeauna. Nu exista stat ucrainean in sensul definitiei si conditiei de formare a unui stat. Din tara vecina ramine mult prea putin ca sa se mai integreze cu cine vor cei ce comenteaza ca UE este solutia. Nu este nici o solutie dupa ce te desfiinteaza rusii in 24 de ore. Si sa nu credeti ca NATO sau altcineva intervine. Mai bine negociaza ceva pentru permisibilitatea supravietuirii actuale.

    Transformarea Ucrainei intr-un stat mafiot este o amenintare mult mai mare la adresa Romaniei. 

    1. Cea mai mare amenitare la adresa securitatii Romaniei si a Europei este statul mafiot si fascist rus! Economia rusiei va fi ingenuncheata pana la urma,pt ca sanctiunile isi fac efectul,incet dar sigur! Crimeea va reveni la Ucraina! Binele va invinge si de data asta!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb