Moneda unică europeană, euro, s-a apreciat ieri, pe pieţele externe, raportat la dolar, în pofida apariţiei informaţiei potrivit căreia comenzile industriale din Germania au scăzut în august.
Euro a urcat în condiţiile în care sunt tot mai puţine aşteptările legate de o majorare a dobânzii Federal Reserve (Fed - banca centrală a SUA), anul acesta.
Astfel, euro continuă să beneficieze de presiunile de depreciere pe dolar, generate de speculaţiile privind amânarea majorării dobânzii Fed până anul viitor.
Aceste speculaţii au apărut după ce unele date oficiale anunţate recent de SUA arată o evoluţie slabă a economiei, respectiv a pieţei munci, ceea ce ar putea determina menţinerea costului împrumutului la nivel scăzut o perioadă mai lungă de timp.
Euro a urcat cu 0,5% ieri, la ora 10.44, pe piaţa din New York, la 1,1243 dolari.
Dar, în opinia analiştilor, avansul euro va fi limitat atâta vreme cât sunt tot mai multe aşteptări legate de o eventuală intervenţie a Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o continuare a politicii sale de stimulente după ce inflaţia din zona euro a scăzut în teritoriu negativ luna trecută (-0,1%).
Analiştii afirmă că piaţa este foarte atentă la semnalele legate de posibila extindere a programului de relaxare cantitativă a BCE.
Amintim că, în martie 2015, BCE a lansat un program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste. Planul presupune achiziţii de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro lunar, din martie 2015 până în septembrie 2016.
Recent, preşedintele BCE, Mario Draghi, a semnalat că instituţia pe care o conduce ar putea extinde programul de stimulente monetare, dacă va fi nevoie.
Comenzile industriale din Germania au scăzut cu 1,8% în august, după un declin de 2,2% în iulie. Analiştii estimau o creştere cu 0,5% a acestor comenzi.