Presupusul ucigaş al deputatei britanice pro-UE Jo Cox era un simpatizant neonazist

Laura Boico
Ziarul BURSA #Miscellanea / 17 iunie 2016

Jo Cox (Sursă foto: Wikipedia)

Jo Cox (Sursă foto: Wikipedia)

Actualizare 14:57 Premierul Dacian Cioloş a transmis un mesaj de condoleanţe omologului său britanic, după asasinarea deputatului Jo Cox

Premierul Dacian Cioloş i-a transmis astăzi un mesaj de condoleanţe omologului său britanic David Cameron, după asasinarea deputatului laburist Jo Cox, potrivit unui comunicat al Guvernului.

"Sunt profund îndurerat de atacul abominabil comis nu doar asupra unui tânăr politician care şi-a asumat proactiv o opinie, ci şi asupra valorilor pe care ştim că poporul britanic le împărtăşeşte, le promovează şi le apără. Sunt convins că astfel de gesturi nu-i vor împiedica, nici acum, nici în viitor, pe cetăţenii britanici să-şi exprime liber şi să-şi asume opiniile, la nivel individual sau colectiv. Adresez sincere condoleanţe familiei şi prietenilor parlamentarului laburist Jo Cox", i-a scris Cioloş premierului britanic.

------

Actualizare 13:03 Viorica Dăncilă: "PSD îşi exprimă regretul şi indignarea faţă de uciderea deputatei britanice"

Credinţa politică nu trebuie să nască niciodată ură, a declarat astăzi, Viorica Dăncilă, preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, menţionând că social-democraţii îşi exprimă indignarea faţă de uciderea deputatei britanice Jo Cox.

"Am început acest Comitet Executiv cu un moment de reculegere pentru colega noastră, deputata laburistă care a fost ucisă în Marea Britanie pentru credinţa pe care o are că locul Marii Britanii este în interiorul Uniunii Europene şi nu în afara ei. Nimic nu justifică acest act de o cruzime nemaiîntâlnită şi credinţa politică nu trebuie să nască niciodată ură. De aceea Organizaţia de Femei, ca şi PSD, este alături de familie, de prieteni şi îşi exprimă regretele şi indignarea faţă de ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie ", a declarat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei Comitetului Executiv al OFPSD.

------

Actualizare 11:30

Suspectul arestat în legătură cu uciderea deputatei britanice Jo Cox a fost sub îngrijire medicală pentru afecţiuni psihice, a făcut psihoterapie şi a luat medicaţie specifică, scrie presa britanică, potrivit Digi24.ro.

Bărbatul s-ar numi Tommy Mair, are 52 de ani şi vecinii spun că era o fire singuratică. Ştiau că are probleme psihice, dar l-au descris drept amabil şi săritor. În plus, spun vecinii, nu făcea parte din niciun partid politic şi nici nu l-au auzit niciodată exprimându-şi părerea despre Europa sau despre orice altceva.

A trăit 40 de ani în casă cu bunica sa, iar de când aceasta a murit locuia singur şi nu avea o slujbă stabilă. Nu primea vizite şi îi plăcea grădinăria. Mai are un frate mai mic, de 49 de ani, care s-a declarat şocat să afle ce s-a întâmplat.

Deputata britanică Jo Cox a fost ucisă ieri, în timp ce participa la un miting electoral în colegiul său. Principalul suspect arestat în acest caz este bărbatul de 52 de ani, care ar fi strigat numele unei formaţiuni de extremă-dreaptă în timpul atacului, potrivit martorilor.

Nu este însă clară motivaţia atacului, care a intervenit în timp ce parlamentarul făcea campanie pentru "Stronger In", adică pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană. O martoră a declarat că atacatorul a strigat "Pune întâi Marea Britanie".

"Marea Britanie întâi" este numele unui partid politic în Marea Britanie care militează pentru ieşirea din Uniunea Europeană a ţării. Liderul partidului, Paul Golding, a condamnat atacul şi a negat că ar avea vreo legătură cu acest act.

Jo Cox este primul parlamentar britanic în funcţie care este ucis în ultimii 26 de ani.

"Am pierdut o femeie minunată, am pierdut un membru minunat al Parlamentului, dar democraţia noastră merge mai departe, munca ei va continua", a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist .

Şi premierul conservator David Cameron i-a recunoscut meritele: "A fost o stea strălucitoare, fără îndoială, o stea pentru alegătorii ei, o stea în Parlament".

Mesaje de condoleanţe au venit şi de la liderii mondiali.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Orice pierdere a unei vieţi este întotdeauna groaznică. Dar mai ales aici, în spaţiul public. Dar nu vreau să leg asta de referendumul pentru rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană".

Christine Lagarde, directorul FMI: "FMI împărtăşeşte tristeţea şi şocul pe care l-am suferit cu toţii când am aflat despre decesul unui membru al Parlamentului britanic".

De asemenea, în faţa Parlamentului britanic, zeci de oameni au adus flori şi au aprins lumânări, în semn de omagiu. A fost o activistă pentru ajutorarea ţărilor în curs de dezvoltare, a avut un interes deosebit pentru problemele sociale, inclusiv viitorul asistenţei sociale. De asemenea, politicianul era preocupa de rolul femeilor în politică şi încerca să obţină mai multe locuri pentru acestea în parlament.

Jo Cox a lăsat în urmă un soţ şi doi copii.

(L.B.)

--------

Deputată laburistă pro-UE, Jo Cox, 41 de ani, a fost ucisă ieri după-amiază la Birstall, în nordul Angliei. La scurt timp, poliţia l-a reţinut pe presupusul atacator, un bărbat în vârstă de 52 de ani, descris de vecinii săi ca un "solitar" şi identificat de presă ca Thomas Mair.

Presupusul ucigaş al deputatei laburiste britanice pro-UE era un "susţinător fervent" al unui grup neonazist cu sediul în Statele Unite, a informat ieri un grup de apărare a drepturilor civile, scrie AFP.

Potrivit Southern Poverty Law Centre, atacatorul identificat de mass-media britanice ca Thomas Mair avea o "lungă istorie cu naţionalismul alb".

"După arhivele obţinute de Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair era un susţinător fervent al Alianţei Naţionale, care a fost timp de zeci de ani cea mai importantă organizaţie neonazistă din Statele Unite", a dezvăluit pe site-ul său grupul de apărare a drepturilor.

Potrivit Southern Poverty Law Centre, Thomas Mair ar fi cheltuit peste 620 de dolari (550 de euro) pe lucrări ale Alianţei Naţionale, grupare care a lansat un apel la crearea unei naţiuni formate exclusiv din albi şi la eradicarea poporului evreu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. ha ha ha sunt o gramada de nationalisti albi printre cititorii acestui articol

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb