Preţul cafelei a pierdut 12% anul acesta

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 iulie 2013

Preţul cafelei a pierdut 12% anul acesta

"Goldman Sachs" estimează, pentru această materie primă, o cotaţie de 1,30 dolari livra în 12 luni

Preţul cafelei Arabica a înregistrat un declin de 12% anul acesta, la bursa din SUA, dat fiind excedentul de pe piaţa de profil, iar banca de investiţii "Goldman Sachs Group" Inc. anticipează că, în decurs de 12 luni, cotaţia va atinge 1,30 dolari livra (o livră = aproape 500 de grame).

"Goldman Sachs" şi-a modificat marţi, în scădere, estimarea pentru preţul cafelei, pe fondul creşterii stocurilor din domeniu până la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, în sezonul agricol 2013/2014. Dacă acum preconizează un preţ futures al cafelei Arabica de 1,30 dolari livra, într-un an, la ICE Futures din SUA, anterior anticipa o cotaţie de 1,45 dolari livra.

La închiderea sesiunii bursiere din 23 iulie, preţul cafelei Arabica era de 1,263 dolari. Luni şi marţi, preţul acestui tip de cafea a urcat în baza speculaţiilor potrivit cărora vremea rece din unele regiuni ar putea afecta producători majori de cafea, precum Brazilia. Creşterea a venit după un avans de 2,8% consemnat săptămâna trecută.

Analiştii arată că singurul factor care ar putea impulsiona în continuare preţului cafelei este vremea rea din Brazilia, care ar putea duce la îngheţarea unor culturi.

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) estimează că, în anul agricol 2013/2014, producţia mondială de cafea va depăşi cererea cu 4,46 milioane de saci (un sac de cafea = 132 de livre sau 69 de kilograme), comparativ cu un surplus de 10 milioane de saci în anul anterior. USDA mai anticipează că stocurile de profil vor atinge 30,53 milioane de saci - nivelul maxim al ultimilor cinci ani.

Conform aşteptărilor agenţiei Conab, Brazilia va produce 48,6 milioane de saci de cafea în 2013. Din această cantitate, producţia de cafea Arabica va fi de 36,4 milioane de saci, iar cea de Robusta - de 12,2 milioane de saci. Cultivatorii de cafea din Brazilia au recoltat aproape 30% din producţia de Robusta pe anul curent, dar vânzările de acest tip de cafea rămân slabe, conform brokerilor.

Producţia de cafea din Vietnam, cel mai mare cultivator mondial de boabe Robusta, ar putea creşte cu 4,9% în anul agricol care începe în octombrie, la 1,5 milioane de tone, de la 1,43 milioane de tone, cantitate estimată pentru anul anterior. O asemenea recoltă ar fi cea mai mare după recordul de 1,65 milioane de tone din anul 2011-2012.

"Goldman Sachs" aşteaptă ca preţul zahărului brut să ajungă la 19 cenţi livra în 12 luni, de la circa 16 cenţi în prezent. Anul acesta, cotaţia zahărului brut a scăzut cu 16%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb