Preţul cuprului a trecut de 5.000 de dolari tona, la Londra

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 14 iulie 2016

Preţul cuprului a trecut de 5.000 de dolari tona, la Londra

Cotaţia futures a cuprului a crescut ieri, depăşind pragul de 5.000 de dolari tona la Bursa Metalelor din Londra (London Metal Exchange - LME), pe fondul aşteptărilor legate de stimulentele pe care le vor adopta băncile centrale majore pentru susţinerea economiei.

O influenţă asupra evoluţiei preţului a avut-o şi anunţul potrivit căruia importurile de profil ale Chinei (cel mai mare consumator mondial de cupru) au fost solide în iunie.

Preţul cuprului a crescut cu 3,4% ieri dimineaţă, la LME, ajungând la 5.032 dolari tona - cel mai ridicat nivel de la finele lunii aprilie până în prezent. Ulterior, cotaţia a revenit sub 5.000 de dolari, la 4.942 dolari/tonă.

Însă, stocurile de cupru monitorizate de LME se află la cel mai ridicat nivel din februarie până în prezent, fiind cu 50% mai mari decât la începutul lunii iunie.

Ieri, pe parcursul sesiunii bursiere de la Shanghai Futures Exchange, preţul cuprului a crescut cu mai bine de 5%, atingând cel mai ridicat nivel din 7 martie. La finele zilei, avansul era de 4,1%, la 38.580 yuani (5.767 dolari) tona.

Importurile de cupru ale Chinei au scăzut cu 2,3% în iunie, faţă de mai, la 420.000 de tone. Deşi în declin pentru a treia lună la rând, nivelul importurilor este unul solid, conform Reuters.

"China are o producţie mare de cupru rafinat şi încă mai poate accepta importuri relativ solide, ceea ce reflectă o cerere bună, care se consolidează", declară Helen Lau, analist la Argonaut Securities din Hong Kong.

La rândul său, Gianclaudio Torlizzi, director general al "T-Commodity" SRL din Milano, afirmă, potrivit Bloomberg: "Preţul cuprului creşte în aşteptarea măsurilor de relaxare din Japonia şi a unei noi runde de cheltuieli cu infrastructura din China". În opinia sa, acestea sunt motivele care stau la baza avansului cotaţiei metalului de bază, în condiţiile în care cererea reală de pe piaţa de profil încă este slabă.

"Codelco" din Chile, cel mai mare producător mondial de cupru, estima, în martie anul acesta, că surplusul global din domeniu va persista în 2016 şi 2017.

Anul trecut, preţul metalului industrial a pierdut 25% din cauza încetinirii creşterii economiei Chinei, care a afectat cererea, alimentând excedentul global. În aceste condiţii, companiile miniere au fost nevoite să-şi diminueze costurile sau să închidă minele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb