Preţul cuprului, în cel mai mic avans trimestrial din martie 2020 până în prezent

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 iulie 2021

Plus de peste 6% în intervalul aprilie-iunie 2021 pentru cotaţia metalului industrial În iunie, preţul a scăzut cu 9% China vinde metale din rezervele de stat

Preţul cuprului a consemnat, pe pieţele externe, în intervalul aprilie-iunie 2021, cel mai mic câştig trimestrial de după martie 2020, din cauza presiunilor generate de aprecierea dolarului şi de eforturile Chinei de a domoli avansul puternic de pe piaţa metalelor.

Preţul futures al cuprului cu livrare la trei luni era, în prima parte a zilei de ieri, la London Metal Exchange (LME), de 9.332,50 dolari tona, aproape neschimbat faţă de ziua anterioară, conform Reuters, care menţionează că avansul trimestrial al cotaţiei metalului industrial a fost de 6,2%.

Totodată, preţul cuprului a scăzut cu 9% în iunie, acesta fiind primul declin din ultimele trei luni. O depreciere lunară mai mare a fost înregistrată doar în martie 2020, la începutul pandemiei de coronavirus, când cotaţia a scăzut cu aproape 12%.

Ieri, la Shanghai Futures Exchange, cel mai tranzacţionat contract pe cupru, cel cu livrare în august, a avut un preţ de 68.050 yuani tona, mai mic cu 0,3% faţă de sesiunea de marţi. Însă, în perioada aprilie-iunie, creşterea preţului a fost, de asemena, cea mai mică de după martie 2020.

Preţul cuprului a scăzut în ultimele săptămâni, după ce a atins nivelul maxim record în luna mai, pe fondul redresării economice globale, al creşterii investiţiilor în energie regenerabilă şi vehicule electrice, precum şi al unei perspective de reducere a livrărilor de profil. Acum, însă, creşterea numărului de cazuri de coronavirus (varianta Delta) în unele regiuni pune sub semnul întrebării revenirea rapidă a unor economii, respectiv diminuarea ofertei de cupru.

O parte din presiunea pe preţuri a venit din China, a doua mare economie a lumii, care a decis să vândă din rezervele de stat de cupru, aluminiu şi zinc, ca parte a angajamentului său de a controla creşterea recentă a preţurilor materiilor prime.

Totodată, aprecierea dolarului pe fondul aşteptărilor legate de înăsprirea politicii monetare americane mai devreme decât era anticipat, a făcut mai scumpe metalele tranzacţionate în dolari, respectiv mai puţin atractive pentru deţinătorii altor valute.

"Piaţa se află în aşteptare, lipsindu-i un factor important de stimulare, astfel încât evoluţia monedei americane dă tonul evoluţiei sectorului metalelor", spune, citat de Reuters, Gianclaudio Torlizzi, partener la firma de consultanţă T-Commodity.

20.000 de tone de cupru din rezervele Chinei, scoase la licitaţie publică în perioada 5-6 iulie

Potrivit Bloomberg, companiilor de stat chineze li s-a ordonat să îşi controleze riscurile şi să-şi limiteze expunerea la pieţele de mărfuri din străinătate. Totodată, Beijingul a decis să elibereze din stocurile guvernamentale de cupru, aluminiu şi zinc către producători pentru a reduce preţurile acestor metale. Drept urmare, aproximativ 20.000 de tone de cupru urmează să fie scoase la licitaţie publică în perioada 5-6 iulie, în prima rundă a procesului de eliberare de stocuri de la Administraţia Naţională a Alimentelor şi Rezervelor Strategice din Beijing.

Potrivit sursei, în acelaşi context, China a livrat cupru disponibil pe piaţa internă către destinaţii externe, în încercarea de a diminua şi preţurile internaţionale. Exporturile chinezeşti de cupru au crescut în mai, pentru a treia lună consecutiv, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie anul trecut până în prezent.

Impactul tuturor acestor măsuri este scăderea cu 9%, în iunie, a preţului contractelor futures pe cupru tranzacţionate la London Metal Exchange şi Comex New York.

De menţionat că preţul cuprului a coborât cu 13% faţă de recordul maxim atins în luna mai: 10.747,50 dolari tona. De la începutul anului curent, până în 11 mai, când a fost atins nivelul maxim, cotaţia cuprului urcase cu 36%.

Stocurile de cupru monitorizate de London Metal Exchange au scăzut cu 1.350 de tone, la 197.025 de tone, dar sunt cu aproape 160% mai mari faţă de anul anterior.

Cuprul a fost unul dintre principalii beneficiari ai redresării economice şi ai programelor de stimulare lansate în întreaga lume în timpul pandemiei, iar investitorii au fost încântaţi de perspectivele pe termen lung ale acestui metal industrial. Rămâne de văzut care va fi evoluţia viitoare, dat fiind că metalul este extrem de legat de mersul economiei.

Cuprul este un element crucial pentru aproape toate tehnologiile şi infrastructura necesare decarbonizării economiei globale.

Anterior declinului recent al preţului, analiştii preconizau creşteri importante, pe fondul unui deficit de cupru pe piaţă în 2021-2022. Bank of America, spre exemplu, se aştepta ca preţul cuprului să urce la 13.000 de dolari tona în următorii ani, iar piaţa să se reechilibreze în 2023 şi 2024, înainte să apară noi deficite şi o reducere suplimentară a stocurilor începând cu 2025.

Şi analiştii HSBC Holdings considerau că cererea de cupru va fi susţinută de investiţiile în electrificare, deoarece strategiile de reducere a emisiilor de carbon sunt susţinute în continuare de factorii de decizie politică din lume.

Acum, însă, prognozele Investing.com arată că, în viitorul apropiat, preţul cuprului va scădea din cauza unor vânzări din partea investitorilor, iar la LME, cotaţia va cuprinsă între 9.280 şi 9.216 dolari tona, în vreme ce la Comex New York va fi de 4,251 - 4,196 dolari livra (o livră = aproximativ 0,5 kg). Ieri dimineaţă, pe piaţa americană, livra de cupru cu livrare în septembrie avea un preţ de 4,288 dolari, în urcare cu 0,6% faţă de ziua anterioară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb