Preţul gazelor pentru populaţie în trimestrul al treilea al anului, odată cu liberalizarea pieţei, a ajuns la 38 de lei pe MWh la Bursa Română de Mărfuri, aproape la jumătate faţă de preţul reglementat în prezent, potrivit cotaţiilor publicate de operatorul bursier, potrivit Agerpres.ro.
Vineri au avut loc primele tranzacţii cu gaze pe BRM în baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în vederea liberalizării pieţei de la 1 iulie.
Astfel, prin contracte forward cu livrare în trimestrul al treilea al acestui an (iulie, august şi septembrie) a fost tranzacţionată o cantitate de gaze de 61.272 MWh, la preţul mediu ponderat de 38,1 lei pe MWh. Spre comparaţie, preţul este mai mic cu 44% decât cel reglementat pentru populaţie prin OUG 114/2018, respectiv 68 de lei pe MWh, informează sursa.
Pentru gazele cu livrare în trimestrul al patrulea al anului, preţul mediu ponderat este de 56,9 MWh, la o cantitate de 237.728 MWh.
De la 1 iulie, piaţa de gaze va fi complet liberalizată, iar ANRE a obligat producătorii să vândă pe bursă 30% din producţie, la anumite preţuri de pornire.
Pentru consumatorii casnici, facturile ar trebui să scadă cu 10-15% de la 1 iulie, când piaţa va fi complet liberalizată, în caz contrar Guvernul urmând să intervină, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
El a explicat că, de la 1 iulie 2020, preţul gazelor pentru populaţie nu va mai fi stabilit de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), ci se va forma liber.
Oficialul guvernamental a spus: "Evident că trebuie să avem grijă ca furnizorii să nu profite de această situaţie de început de liberalizare şi ne vom asigura din acest punct de vedere. Din această lună producătorii vor fi obligaţi să intre într-un program de gas release, să pună pachete de vânzare la o lună, la trei luni, la şase luni şi la un an la preţul de pornire a bursei de la Viena, care este, în momentul de faţă, aproape de trei ori mai mic decât preţul actual cu care cumpără furnizorii, deci practic suntem convinşi că va fi o scădere de preţ, cel puţin pe luna iulie, august, inclusiv la iarnă preţul va fi mai mic decât achiziţionează în acest moment furnizorii de pe piaţă şi ne vom asigura că această scădere de preţ se va regăsi şi în facturile românilor, ale clienţilor casnici".
Popescu a subliniat că, în cazul în care cei doi mari furnizori, Engie şi E.ON, care au 90% din piaţă, nu vor scădea preţurile pentru populaţie, autorităţile vor interveni pentru ca acest lucru să se întâmple.
Ministrul a continuat: "Vom interveni prin Ordonanţă de Urgenţă în Guvern, pe Legea concurenţei, şi ne vom asigura ca reducerea de preţ la producător să se regăsească şi la cumpărătorul final. Mă aştept să fie reduceri de 10-15% în piaţă şi sunt furnizori care oferă această reducere. Unii, mai mici, (oferă o reducere - n.r.) chiar şi de 20%, pentru că nu-şi doresc să piardă clienţii. Ori, între cei mari mi se pare deja că este o înţelegere anticoncurenţială, ei având 90% din piaţă şi nu fac nicio mişcare pentru a reduce preţul clienţilor finali".
Popescu a sfătuit consumatorii să consulte comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, unde fiecare furnizor îşi publică ofertele de preţ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2020, 14:03)
PNL demagog . Asta e monopol. Cum pot eu consumator casnic sa negociez de exemplu cu E On pret total 1,34 lei /WWh? Dar nu cu vorbe ci cu fapte.
2. Gaze scumpe
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.06.2020, 14:40)
La populatie se vand cu minim 80 lei /Mwh... Niste profitori ordinari. Aveau dreptate alde Orlando si Valcov cu taxele pe lacomie aferente OUG 114/2018
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2020, 15:00)
Si stai sa vezi creșteri de prețuri după liberalizare ca asa este in economia de piață când aduci operatori economici ce dețin poziții de monopol.
Consiliul Concurenței doarme că de... nu trebuie sa supere investitorii capitalismului extractiv.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.06.2020, 15:13)
nu e asa deloc, pretul va fi mai mic
citeste formarea pretului si apoi ai sa intelegi
3.2. De unde stii ca va fi.. ? (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.06.2020, 16:21)
Stiu cum se formeaza preturile.. Pretul e cca 80 lei numai gazul (adica cam mult) la aproape toti furnizorii. Ideea e ca ANRE le-a aprobat cresteri mari la pretul reglementat astfel incat cel de piata libera sa para mai mic, asa mare cum e in prezent. Nu ar trebui sa fie mai mult de 60 lei dupa parerea mea... adica e marja destula. Sa nu fie vorba de lacomie, ma gandesc.
3.3. Preturile sunt deja mari (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Cristian în data de 19.06.2020, 16:23)
Preturile sunt deja mari. Ideea e ca le-a permis ANRE sa bage niste preturi reglementate de speriat ca sa convinga lumea sa faca contracte la preturi concurentiale mari. Sa vedem ce are de gand statul roman, pentru ca astia ia pielea de pe om... Nu acum in vara e problema.. ci la iarna..