Actualizare 20:20 Acţiunile ALBALACT (ALBZ) au încheiat şedinţa de tranzacţionare de astăzi în creştere cu 4,86%, la valoarea unitară de 0,518 lei, în urma unui rulaj de 0,8 milioane lei
(G.F.)
-------
BSA Internaţional, deţinută de către BSA, companie franceză care este societatea-mamă a grupului Lactalis, intenţionează să lanseze o ofertă publică de preluare voluntară pentru achiziţia unui număr de 636.366.228 acţiuni emise de Albalact SA, aflate în circulaţie şi care nu se află în proprietatea ofertantului şi a persoanei cu care acesta acţionează în mod concertat, reprezentând 97,4962% din capitalul social al Albalact.
La data anunţului preliminar privind oferta publică de preluare voluntară, respectiv 27 iulie 2016, BSA susţine că nu deţine nicio acţiune din capitalul social al Albalact. În scopul ofertei publice, BSA acţionează în mod concertat cu Albalact deţine un număr de 21.506183 acţiuni proprii, reprezentând 3,2949% din capitalul social al companiei.
Conform Hotărârii Adunării Generale Extraordinară a Acţionarilor Albalact din data de 21 aprilie 2015, parte din acţiunile proprii au fost alocate unui plan de opţiune în vederea cumpărării de acţiuni pentru conducerea Albalact SA distribuit în trei tranşe anuale. Opţiunile de cumpărare se acordă anual, la data de 1 mai a anului următor celui cu privire la care se analizeaza condiţiile de acordare. Prima tranşă vizează în total 5.163.544 acţiuni reprezentând 0,7911% din capitalul social al emitentului. Opţiunile pentru această tranşă au fost acordate persoanelor eligibile din conducerea Albalact SA în cursul lunii mai 2016, iar perioada de exercitare în care persoanele eligibile îşi pot exercita optiunea şi pot cumpăra acţiunile aferente este 1 august - 1 septembrie 2016. Prin urmare, în perioada 1 august - 1 septembrie 2016 un număr de maxim 5.163.544 din acţiunile proprii ale Albalact vor putea fi înstrăinate către persoanele eligibile din conducerea Albalact SA care îşi vor exercita opţiunea în acest sens.
Ca urmare a acestei înstrăinări de acţiuni proprii, Albalact SA va mai deţine, la finalul ofertei publice, un număr de 16.342639 acţiuni, dacă
toate persoanele eligibile îşi vor exercita integral opţiunea de a dobândi acţiuni.
Preţul minim oferit de BSA în cadrul ofertei publice este de 0,5252 lei/acţiune.
BSA Internaţional va numi un nou consiliu de administraţie al Albalact ca urmare a demisiei membrilor prezentului consiliu de administraţie, dar a anunţat că nu vrea să schimbe conducerea şi/sau personalul Albalact, să închidă locaţiile de producţie ale emitentului existente la momentul anunţului preliminar şi nu are în plan o reducere a locurilor de muncă.
BSA Internaţional intenţionează să dezvolte oferta de brânzeturi pe piaţă românească pentru a concura cu produsele importate de către ceilalţi jucători de pe piaţă de brânzeturi. Anunţul menţionează: "În acest moment, prezenţa grupului Lactalis pe piaţa românească de brânzeturi este redusă. România are o tradiţie în producţia de brânzeturi, pe care Lactalis, în calitate de lider european pe piaţă produselor de brânză cu denumire de origine controlată, doreşte să o promoveze. Costurile efective pentru intrarea pe o piaţă de consum importante, cum este Bucureştiul, depind de mărimea capacităţilor de producţie şi de distanţele dintre oraşe. În acest context, grupul Lactalis doreşte se concentreze producţia de brânzeturi în unităţile de producţie din zona Moldovei, ceea ce poate conduce la dezvoltarea economică a zonei şi la valorificarea optimă a producţiei de lapte, într-o piaţă globală extrem de competitivă".
De asemenea, BSA Internaţional consideră că exporturile de brânzeturi către ţările vecine pot fi intensificate Sunt prevăzute investiţii substanţiale pentru susţinerea acestei strategii de dezvoltare.
Anunţul mai spune: "Albalact este un producător de lapte şi iaurt cu o înaltă productivitate şi o logistică eficient organizată, specializat în producţia de lapte proaspăt. Grupul Lactalis poate aduce acestei activităţi expertiză să tehnologică, investiţii în domeniul cercetării şi dezvoltării, în vederea dezvoltării de noi produse pe gustul consumatorului român, conducând totodată la creşterea activităţii emitentului".
Albalact, prin filialele sale, deţine instalaţii de uscare a produselor secundare. precum zerul, potrivit anunţului, care mai menţionează: "Astfel, capacităţile de uscare din Câmpulung permit o bună gestionare a sezonalităţii laptelui, pe care Ofertantul (n.r. BSA Internaţional) îşi propune să o valorifice în perioada următoare preluării activităţii. De asemenea, Ofertantul consideră că atât conducerea companiei cât şi mărcile existente sunt atuuri importante ale Emitentului şi intenţionează să se bazeze pe managementul local pentru a continuă dezvoltarea cu succes a Emitentului. Ofertantul intenţionează să investească suplimentar în campanii de marketing menite să crească recunoaşterea brand-ului Emitentului".
Grupul Lactalis comercializează în România atât produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate şi Dorna, cât şi produse lactate fabricate în străinătate şi importate pe teritoriul României.
Acţiunile Albalact cresc astăzi cu peste 4%.