Preţul petrolului a sărit de 70 de dolari pe baril

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 august 2005

Preţul barilului de ţiţei "light, sweet crude" a ajuns la 70,03 dolari pe baril, ieri, la bursa din Singapore, după ce, pentru un timp, a atins valoarea de 70,80 dolari pe baril, în special din cauza reducerii temporare a capacităţii de rafinare cu aproximativ un milion de barili în Golful Mexico şi a daunelor produse platformelor petroliere, situaţie creată de uraganul Katrina.

Ţiţeiul, cu livrare în luna octombrie, a crescut cu 3,90 dolari pe baril, comparativ cu valoarea înregistrată vineri la închidere. Valoarea ridicată a ţiţeiului "light, sweet crude" de luni este cauzată nu atît de reducerea capacităţii de rafinare cu aproximativ un milion de barili în Golful Mexico, cît mai ales de potenţialele daune corelate platformelor petroliere, este de părere analistul pe probleme energetice al Purvin & Gertz din Singapore, Victor Shum.

Uraganul este de categoria a cincea, avînd o viteză de 257 km/h, asemeni uraganului Andrew din anul 1992, care a produs 43 de victime şi daune materiale de 31 miliarde de dolari.

OPEC, îngrijorată de preţurile mari ale petrolului

Producătorii de petrol din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sînt din ce în ce mai îngrijoraţi de cursa ascendentă a preţurilor şi analizează "diferite opţiuni" care vor fi discutate la reuniunea din luna septembrie a organizaţiei şi care ar putea contribui la calmarea pieţelor.

Şeicul Ahmad al-Fahd al-Sabah, preşedintele OPEC, a declarat: "Sîntem tot mai preocupaţi de menţinerea la un nivel ridicat al preţurilor, care nu reflectă corect realităţile pieţei". Liderul OPEC, care este şi minis-trul Energiei din Kuweit, a adăugat că membrii organizaţiei vor analiza diferite variante de soluţii pentru reuniunea din septembrie care ar putea conduce la moderarea preţurilor. Şeicul nu a precizat însă care sînt variantele avute în vedere.

În opinia preşedintelui OPEC, resursele şi oferta de petrol sînt suficiente, iar organizaţia a produs cu 1,5 milioane de barili pe zi peste plafonul stabilit, în trimestrul al treilea al anului. El a adăugat că actualul excedent al capacităţilor de producţie din statele membre, împreună cu crearea de noi capacităţi la începutul anului viitor vor fi mai mult decît suficiente pentru a satisface cererea mare din iarna lui 2005 şi a anului viitor. "Mai mult decît atît, creşterea cererii dă semne de încetinire, ca rezultat al preţurilor ridicate", a spus Ahmad, care a precizat că, luînd în considerare aceşti factori, ar trebui să asistăm mai degrabă la o diminuare a preţurilor petrolului.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb