Preţul petrolului - o piedică în calea economiei americane

Costi Dobrea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 24 august 2004

Pînă la sfîrşitul săptămînii trecute, oficialii americani minimizau efectele majorării cotaţiei petrolului

Ameninţarea pe care o prezintă preţul ridicat al petrolului asupra economiei americane s-a tranformat în realitate, au recunoscut consilierii preşedintelui George Bush, citaţi de Reuters. Gregory Mankiw, preşedintele Consiliul Economic din administraţia americană, a declarat, la sfîrşitul săptămînii trecute, că preţul ridicat al energiei a devenit o piedică în calea creşterii economice, afectînd şi bugetele familiilor americane. Cotaţia petrolului brut s-a apropiat de 50 de dolari pe baril, iar un trend ascendent al acesteia va influenţa cu siguranţă preţul benzinei. Aproape jumătate din costul producerii benzinei este generat de preţul petrolului brut.

Declaraţiile par să fie o schimbare în politica lui Bush, care în luna noiembrie va participa la cursa pentru alegerile prezidenţiale. Timp de cîteva luni, consilierii economici ai preşedinţiei americane au încercat să minimizeze riscul micşorării ritmului de creştere economică, susţinînd că impactul preţului ridicat al petrolului este resimţit mai ales în afara graniţelor. Însă, în ciuda efectelor cauzate de preţul ridicat al petrolului, Gregory Mankiw consideră că economia americană merge într-o direcţie bună, iar creşterea estimată pentru acest an va fi de peste trei procente.

Noile declaraţii făcute de oficialii americani cresc presiunile asupra lui George W. Bush în tentativa de a-l determina pe acesta să apeleze la rezerva oficială de petrol. În prezent, circa 100.000 de barili sînt stocaţi în fiecare zi în depozitele subterane din Texas şi Louisiana, rezerva oficială totalizînd aproape 660 milioane barili de petrol. Însă, purtătorul de cuvînt al Casei Albe, Scott McClellan, a explicat că administraţia Bush va apela la depozitul strategic numai în eventualitatea unei crize naţionale sau a unei întreruperi în circuitul aprovizionării.

Cotaţia unui baril de petrol s-a menţinut ieri, la bursa din New York, sub 47 dolari datorită reluării exporturilor din Irak. În ciuda luptelor din oraşul Najaf, Irak şi-a reluat în întregime exportul prin terminalele din sudul ţării, acestea fiind protejate de trupe americane şi Garda Naţională irakiană. De asemenea, a fost reluat exportul şi prin conducta din nordul ţării, către Turcia, însă numai la jumătate din capacitate.

În Germania, preţul ridicat al benzinei îi determină pe automobilişti să-şi facă plinul în ţările vecine. În acest stat, litrul de benzină fără plumb se vinde cu aproximativ 1,20 euro, cu 10 eurocenţi mai mult decît în Austria, cu 20 eurocenţi în plus faţă de Elveţia şi cu 10-15 eurocenţi mai mult faţă de Franţa. De aceea, aproape o mie de benzinării din Germania şi-au pierdut clienţii, locurile de muncă a 5.000 de angajaţi fiind în pericol. În luna iulie, vînzările de benzină din Germania au scăzut cu 4,9% comparativ cu perioada similară din anul trecut, iar în cazul motorinei diminuarea a fost de 3,2%.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5377
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2959
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9394
Gram de aur (XAU)Gram de aur381.7979

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb