Preţul petrolului brut a revenit ieri pe creştere, la bursele din New York şi Londra, lăsând în urmă nivelul minim al ultimilor doi ani atins recent. Avansul a venit în urma apariţiei unei informaţii potrivit căreia Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de profil, şi-a redus livările în septembrie.
Însă, preţul petrolului Brent şi cel al ţiţeiului WTI au pierdut peste 20% faţă de vârful anului curent (atins în luna iunie), din cauza temerilor legate de livrările globale, care ar depăşi cererea.
Conform unor surse citate de presa străină, Arabia Saudită a livrat pieţei 9,36 milioane de barili de petrol pe zi, luna trecută, cu 328.000 de barili pe zi mai puţin decât în august, deşi a produs 9,7 milioane de barili pe zi, comparativ cu aproape 9,6 milioane de barili pe zi în august.
În a doua parte a zilei de ieri, preţul petrolului Brent cu livrare în decembrie a urcat cu 96 de cenţi (1,1%), la 85,67 dolari/baril la ICE Futures Europe din Londra. Volumul tranzacţiilor cu toate contractele futures a fost, pe piaţa londoneză, cu 21% mai mare decât media ultimelor o sută de zile.
La New York Mercantile Exchange, cotaţia ţiţeiului WTI cu livrare în decembrie a câştigat 65 de cenţi (0,8%) la ora 09:53, ajungând la 81,17 dolari barilul. În acest caz, volumul tranzacţiilor a fost cu 69% mai mare decât media ultimelor 100 de zile.
Miercuri, preţul petrolului WTI a scăzut la 80,52 dolari barilul, cel mai redus nivel de închidere din 28 iunie 2012 până în prezent.
"Dintr-o dată, Arabia Saudită îşi taie livrările, iar acest lucru ar trebui, cel puţin, să fie suficient ca să asigure stabilizarea preţurilor de pe piaţă", a declarat, conform Bloomberg, Gene McGillian, analist şi broker la "Tradition Energy" din Stamford, Connecticut. Acesta a adăugat că mai sunt şi alţi factori care au stat la baza creşterii de ieri a preţului petrolului, respectiv unele date peste aşteptări privind producţia industrială din China şi Europa.
Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) trebuie să-şi reducă producţia cu 500.000 de barili pe zi întrucât piaţa este suprasaturată, potrivit afirmaţiilor recente făcute de Samir Kamal, guvernatorul Libiei în OPEC.
Menţionăm că OPEC, care produce aproape 40% din cantitatea de ţiţei extrasă la nivel mondial, are programată o reuniune la data de 27 noiembrie, la Viena, când îşi va stabili strategia viitoare.