Preţurile petrolului au crescut cu 5%, la peste 30 dolari/baril, ca urmare a temperaturilor scăzute

Ioana Dogaru
Materii Prime / 22 ianuarie 2016

Preţurile petrolului au crescut cu 5%, la peste 30 dolari/baril, ca urmare a temperaturilor scăzute

Actualizare 15:22 Moody's ar putea retrograda ratingurile Shell, Total şi Statoil, din cauza preţurilor petrolului

Agenţia de evaluare financiară Moody's ar putea retrograda ratingurile Royal Dutch Shell, Total şi Statoil, trei dintre cei mai mari producători de petrol din Europa, care se numără printre peste 100 de companii energetice plasate sub supraveghere, din cauza cotaţiilor scăzute ale ţiţeiului, informează Bloomberg.

Procedura a fost lansată după ce Moody's a redus estimările referitoare la preţurile petrolului şi va fi finalizată în primul trimestru, a anunţat astăzi agenţia.

Preţurile şi-ar putea reveni mai lent decât anticipează companiile, existând riscul să scadă în continuare, consideră Moody's.

"Chiar şi în scenariul unei redresări modeste a preţurilor petrolului, companiile producătoare vor înregistra fluxuri de numerar mult mai scăzute", apreciază analiştii Moody's.

Shell, Total şi alte companii petroliere se confruntă cu un declin de peste 75% al cotaţiilor ţiţeiului, în ultimele 18 luni, din cauza supraofertei şi a încetinirii economiei chineze.

Shell, cel mai mare producător de petrol din Europa, a anunţat în această săptămână că în trimestrul patru profitul ar fi scăzut, potrivit estimărilor, cu 42%.

Un total de 69 de companii de explorare şi producţie din SUA, între care Schlumberger şi Chesapeake Energy, au fost puse sub supraveghere pentru o posibilă retrogradare, ca şi 11 companii miniere, inclusiv Alcoa.

Ratingul grupului BP a fost plasat la rândul său sub supraveghere.

Moody's a redus estimările referitoare la preţurile petrolului West Texas Intermediate şi Brent cu 7 dolari, respectiv 10 dolari, la 33 de dolari pe baril, pentru 2016, citând livrările mai mari ale OPEC şi creşterea moderată a consumului.

(S.A.)

----------

Preţurile petrolului au crescut vineri cu 5%, la peste 30 de dolari pe baril, ca urmare a temperaturilor scăzute din Statele Unite şu Europa şi a evoluţiei pozitive a burselor la nivel global, transmite Reuters.

Contractele futures pentru petrol se îndreaptă spre prima creştere săptămânală din acest an, dar analiştii avertizează că preţurile ar putea fi influenţate de avansul stocurilor, pe fondul supraproducţiei, precizează sursa citată.

"Ar putea fi nivelul minim al pieţei, dar investitorii simt că stocurile vor continua să crească, din cauza faptului că oferta depăşeşte cererea", a declarat Tony Nunan, manager în domeniul pieţei petrolului la Mitsubishi Corp în Japonia.

Din punct de vedere al factorilor fundamentali, preţurile petrolului sunt prea scăzute, dacă analizăm perspectivele pe termen mediu şi lung, dar este dificil de spus cât timp vor mai fi influenţate preţurile de încredere, a explicat Nunan.

Agenţia Internaţională pentru Energie estimează în raportul lunar publicat marţi că piaţa mondială a petrolului va rămâne aprovizionată în exces cel puţin încă un an.

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în urcare cu 1,5 dolari, la 30,75 dolari pe baril, revenind de la un minim de 27,1 dolari pe baril, şi se îndreaptă spre o creştere de peste 6% la nivelul săptămânii.

Preţul petrolului de referinţă pe piaţa americană este în creştere cu 1,26 dolari, la 30,79 dolari pe baril. Cotaţia este cu peste 4 dolari peste minimul ultimilor 12 ani, de 26,19 dolari pe baril, şi este pe cale să înregistreze un avans săptămânal mai mare de 4%.

Creşterea cotaţiilor petrolului a contribuit la calmarea pieţelor de capital, informează Reuters. Indicele MSCI pentru regiunea Asia-Pacific, excluzând Japonia, a urcat cu 2,67%, de la un minim al ultimilor patru luni atins în şedinţa de joi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb