Prietenia franco-germană şi viitorul Europei

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 23 ianuarie 2019

Cornel Codiţă

Acum 56 de ani semnarea la Paris a unui tratat de prietenie între Franţa şi Germania era o ştire!! Era un subiect politic cu greutate! Era o brazdă adîncă trasă peste tranşeele ultimului război în care cele două puteri europene rivale se înfruntaseră pe viaţă şi pe moarte. Acum 56 de ani, semnătura Preşedintelui Franţei, Charles de Gaulle, şi cea a Cancelarului Germaniei Federale, Konrad Adenauer, puneau în mişcare "trenul franco-german". Cu Franţa, locomotivă politică, iar Germania tenderul furnizor de energie economică, vectorul care a pus în mişcare marele proiect european şi a desenat într-un fel sau altul, pentru două generaţii şi jumătate, parcursul istoric al lumii aflată de partea bună a Cortinei de Fier.

Cinci zeci şi şase de ani mai tîrziu, semnarea unui nou tratat de prietenie între Franţa şi Germania, de data aceas-ta la Aachen, este încă o ştire, dar nu mai pare, neapărat, un subiect politic cu greutate. De ce le trebuiau celor două ţări un nou tratat de prietenie? Prietenia care fusese stabilită acum jumătate de secol îmbătrînise? Se ofilise? Dădea semne de alzheimer? Ce aveau de făcut împreună cele două state şi nu puteau, dacă nu semnau acest nou tratat? Nimic! Absolut orice proiect de colaborare convenit între cele două părţi avea un cadru politic, suficient, fie în sistemul complex al relaţiilor bilaterale, fie, alternativ, în cel oferit de tratatele Uniunii Europene. Şi... atunci?

Soluţia simplu-expeditivă ar fi să căutăm răspunsul în pagina de ştiri a zilei. Macron, un Preşedinte aflat sub asaltul propriei societăţi, aşa cum de Gaulle avea să se afle în 1968, Merkel, un Cancelar care a semnat deja condica de ieşire din serviciul istoriei, fără ca vreo moştenire pozitivă, semnificativă politic, să-i poată fi atribuită. După trei mandate de Cancelar al Germaniei, nu te poţi resemna chiar atît de uşor cu lipsa de ecou şi marcă în viitorime. Doi "luzări" ai putea zice, ieşiţi împreună la vînătoare de "succesuri" diplomatice, fiecare din alte motive, dar amîndoi în căutarea disperată a unei îmbunătăţiri de rating politic! În aceeaşi cheie minoră, am putea da vina pe "diplomaţia fără conţinut", această minunată invenţie a celei de-a doua jumătăţi a secolului XX, care permite oamenilor politici proeminenţi să se facă a lucra, cînd, de fapt, îşi fac doar planul de plimbări cu alai, antren şi veselie pe tărîmurile fermecătoare ale mapamondului. Totul pe bani publici, se-nţelege!!! Tratate care nu "tratează" nimic, dar creează pentru un moment impresia de efervescenţă politică se semnează în lume cu sutele în fiecare an, doar că ele sunt de regulă apanajul statelor şi al diplomaţiilor mici care, oricum, nu au altceva de făcut, iar ceva trebuie să arate că fac! Parcă n-ar fi chiar cazul Franţei şi al Germaniei! Totuşi!

Nu ne rămîne decît să luăm în serios şi să încercăm a desluşi zisele sibilinice ale lui Heiko Maas, ministrul de externe al Germaniei: noul Tratat de prietenie franco-german este "un semnal pentru o schimbare strîns coordonată a Europei"; prin Tratatul de la Aachen, Germania şi Franţa "îşi aţintesc împreună privirile în viitor"; "punem prietenia noastră în slujba unei Europe puternice şi cu înaltă capacitate de negociere"; în sfîrşit, reînnoirea tratatului de prietenie dintre Franţa şi Germania este mijlocul prin care "soluţiile concrete ale unor probleme ale trecutului pot deveni repere ale unei Europe unite".

Rostul fundamental al "tratatelor de prietenie" este fie acela de a "trece cu buretele" peste un trecut care împiedică cooperarea dezvoltată a părţilor, fie acela de a aduce părţile în postura de cooperare şi sprijin reciproc pentru eventualitatea cea mai rea, aceea a înfruntării unei ameninţări care îşi accelerează drumul către actualizare sau stă deja să nască un conflict deschis. Cum Franţa şi Germania nu mai au de depăşit moştenirea vreunui conflict recent, nu ne rămîne decît cea de a doua linie de explicaţie. Uitîndu-se ele împreună în viitor, după cum ne spune Maas, cele două ţări văd adunîndu-se norii unei furtuni pentru care consideră, încă de pe acum, că ar fi mai bine să se pregătească împreună şi pe care ar fi mai sigur să o treacă, ajutîndu-se una pe cealaltă. Iar norii se adună, din păcate pentru Europa, atît dinspre răsărit, cît şi dinspre apus!

La răsărit, jocurile Rusiei pentru recuperarea sau distrugerea Ucrainei şi, respectiv, pentru extinderea zonelor de influenţă în occidentul Europei calcă deja pe linia subţire care desparte pacea de război. Uitaţi de farafastîcurile tip "război hibrid", război local", "operaţiuni limitate" şi alte invenţii propagandistic-academicoide menite să-i orbească doar pe cei ce refuză să vadă faptul, altfel, evident, acela că dincolo de tărîmul păcii nu există decît un singur loc, pustiul războiului, oricum l-ai numi.

La apus, ostilitatea americană faţă de proiectul "Europa unită" nu mai este un secret pentru nimeni, iar aceas-tă atitudine nu mai acoperă doar părţi relativ restrînse ale spectrului politic de pe celălalt mal al Atlanticului, ci zone extinse ale mainstream-ului. În plus, angajamentele americane pentru securitatea Europei care poartă sigla NATO sunt tot mai des şi mai profund relativizate, nu doar de "erorile" sau "scăpările de limbaj" repetate ale Preşedintelui Trump, ci şi de schimbarea dramatică de perspectivă, care alimentează teza potrivit căreia Europa, mai ales Germania, nu face suficiente eforturi (sacrificii!) financiar-economice, pentru propria securitate. Mesajul livrat fără menajamente de actuala administraţie Trump exprimă o stare de spirit mult mai larg împărtăşită de elita politică americană: "ne-am săturat să plătim pentru a asigura Europei liniştea în umbra căreia s-a transformat, economic şi politic, într-un tigru ce vînează acerb interesele şi «teritoriile» rezervate ale Statelor Unite!" Ceea ce acum două decenii părea o imposibilitate absolută, slăbirea pînă la irelevanţă a NATO, la limită desfiinţării sale, ori înlocuirea cu o alianţă europeană care îi exclude pe americani, se discută astăzi pe ambele maluri ale Atlanticului, cu creionul şi hîrtia în faţă, adică elaborînd scenarii şi planuri de contingenţă detaliate.

Cu siguraţă norii se adună! Dacă va fi furtună sau nu, încă nu ştie nimeni. Dacă pentru toate aceste eventualităţi vrăjmaşe, reafirmata şi reîntărita prin tratate prietenie franco-germană ori eventuala finalizare a proiectului "Statele Unite ale Europei", reprezintă remediul eficient, este cît se poate de nesigur. Singurul lucru cert este acela că istoria Europei pare aşezată pe drumuri pentru care nu este pregătită suficient, după cum nu a fost niciodată, în marile ei momente de răscruce.

Opinia Cititorului ( 54 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Ceea ce acum două decenii părea o imposibilitate absolută, slăbirea pînă la irelevanţă a NATO, la limită desfiinţării sale, ori înlocuirea cu o alianţă europeană care îi exclude pe americani, se discută astăzi pe ambele maluri ale Atlanticului, cu creionul şi hîrtia în faţă, adică elaborînd scenarii şi planuri de contingenţă detaliate.

    1. Uniunea Ruropeana ar putea inlocui in viitor si ONU, nu doar NATO...

      Va trebui sa lucram impreuna, pentru pace si echilibru, sa ne daruim in intregime mintea si inima pentru a putea confrunta partea cealalta si pentru a conserva viata. Meditatia e importanta dar si actiunea politica, cu respect pentru Pamant. Trebuie sa respectam diferentele dar sa ne straduim pentru unitate.

      People helping people principle! In all areas!

      Cooperative security for cooperative society! New cooperative relation al international level!

      America a votat pt a ramane in NATO... ieri dupa demisia insarcinatului cu afaceri europene.

      The supreme need of humanity is cooperation and reciprocity. The stronger the ties of fellowship and solidarity amongst men, the greater will be the power of constructiveness and accomplishment in all the planes of human activity. Without cooperation and reciprocal attitude the individual member of human society remains self-centered, uninspired by altruistic purposes, limited and solitary in development like the animal and plant organisms of the lower kingdoms. The lower creatures are not in...

      Cei născuți pe 11 sunt dintre "cei aleși". Se disting prin însușiri aparte, precum: vocație, iluminare, inspirație, intuiție, imaginație, abnegație. Sunt niște idealiști cu un destin deseori special, călăuzit de puterea convingerilor și marcat frecvent de un talent timpuriu, de o revelație sau de chemarea unei misiuni. Au forță morală, sunt înțelepți și diplomați. Le...

    Uitîndu-se ele împreună în viitor, după cum ne spune Maas, cele două ţări văd adunîndu-se norii unei furtuni pentru care consideră, încă de pe acum, că ar fi mai bine să se pregătească împreună şi pe care ar fi mai sigur să o treacă, ajutîndu-se una pe cealaltă

    1. eventuala finalizare a proiectului "Statele Unite ale Europei"

      Întrebarea este dacă „Statele Unite ale Europei“ este soluţia panaceu şi finală la criza actuală şi la cele care se anunţă? Pentru a răspunde la această întrebare ar trebui să analizăm ideea de unitate europeană în diacronie, apoi pe cea de criză în sincronie şi ulterior să stabilim relaţia dintre şi eventual posibile scenarii legate de soluţionarea actualei...

      Imediat după primul război mondial problema organizării Europei în calitate de continent, de regiune a lumii, începe să fie limpede percepută. În acest context apar două concepţii privind construcţia Europei:

      simpla cooperare care să menajeze suveranităţile statale existente; 

      depăşire a suveranităţilor printr-un proces de unificare, de „integrare” a Europei.

      A doua concepţie,... 

      ... era o stire ... catolici chinezi ...

      Interesant.

      Situatia prezenta e diferita de cea post-belica? De ce se doreste desfiintarea proiectului european de la vest si est?

      Nu..e o invitatie la reflectie! Criza acruala are nevoie de schimbari interioare, spirituale, de creare a unei culturi cooperatice baza pt o civilizatie de tip l si apoi de tip ll.?

      Statele Unite ale Europei si apoi Statele Unite ale Terrei, aceasta este directia celui de-al 5-lea Soare, asociata cu eterul- mediul in care energia fiinteaza si se manifesta. In contextul eteric e posibila o fuziune inaltaroare a polaritatilor, a intunericului cu lumina din oameni. Trebuie sa facem schimbari si sa-i alegem pe cei care ne reprezinta dintre oamenii care inteleg ce se intampla si care intreprind actiuni politice cu respect pentru fiintele Planetei si Planeta ca tot, ca fiinta...

      Iubirea, respectul, toleranta, a imparti cu altii, recunostinta, iertarea. Sa aprindem o lumanare bleu si in liniste sa ne gandim pentru un minut la pace si eliminarea cuvantului si a realitatii razboi din minti si realitate. Spune-i flacarii de la lumanarea ta intentia ta si trimite lumina catre liderii care au puterea de razboi sau pace!

      Lumea se afla in pragul unui colaps economic, social si politic care genereaza haos si violenta. O lume creata de noi si care acumse prabuseste. Pentru a intelege motivele prabusirii lucrurile trebuie privite sistemuc ca in nedicina holistica, in care pacientul e vazut la un tot, nu doar ca un trup. Cu pasi repezi pas carre pragulcritic datorita modului in care omul distruge natura, apa, pamantul si arrul iar distrugerea devine ireversebila iarnediy improoriu sustinerii civilizatiei omenesti....

      Unification of the whole of mankind is the hall-mark of the stage which human society is now approaching. Unity of family, of tribe, of city-state, and nation have been successively attempted and fully established. World unity is the goal towards which a harassed humanity is striving. Nation-building has come to an end. The anarchy inherent in state sovereignty is moving towards a climax. A world, growing to maturity, must abandon this fetish, recognize the oneness and wholeness of human...

    Domnul Iohannis si restu' nu eru în plus când s-a semnat tratatul franco-"nemțăsc" ?

    Îl putem considera pe domnul Iohannis acolo ca pe un cățel care nu prinde blidu' de la frați lui i'€uropeni ? 

    Cel mai bogat continent să fure sacu' moșului cu autostrăzi ? 

    Vin cică alegeri pentru europarlamentare pe cine si di' ce sa votăm?

    SUE nu se pot hotărâ la o monedă, limbă, lege?... 

    Pilonul European al drepturilor sociale având în centru securitatea umană a cetățeanului european,dezvoltarea durabilă și guvernanța umanistă, consecință cu prioritate maximă a Brexit-ului

    Acordare Venit general garantata neconditionat , vezi modelul Italiei. 

    OBIECTIV GENERAL

    - Intărirea identității europene prin introducerea aspectului comunitar european in cultură, educație, formare... 

    1. Civilizatie de tip I este solutia la criza actuala planetara...daca doriti va pot da detalii.

      Ipoteza este ca o omenire care a trecut la stadiul constiintei de grup superioare, conform Civilizatiei de tip I, nu ar avea nici probleme de mediy, nici lipsa de energie... nu ar avea motiv pt razboi, deoarece ar avea control natural si firesc asupra tuturor energiilor si proceselor de pe intreaga planeta. Aceasta include si un control asupra eventualelor catastrofe! Iar o Civilizatie de tipul Ii ar putea putea avea control asupra energiilor din intreaga ei galaxie.

      Trebuie reformat totul, lumea business-ului bazata pe exploatarea bebuneasca a trsurselor si pe supra-productie, politicile industriale care conduc la drzastru ecologic, la incalzire globala si la cresterea periculoasa a oceanului planetar!Politicile economice internationale care au fragmentat lumea in prea saraci si prea bogati, care au condus la mase imense de emigrantu care fug de foame si de epidemii, de catastrofe ecologice sau militare. Politicile militare care consuma resurse...

      Stadiul actual este unul materialist, orientat catre consum, care se crede auto-suficient, dar a carui lege fundamentala este cresterea nelimitata, caci nu intelege si nu se preocupa de context, de restul universului. Este un stadiu egoist, limitat, agresiv si asta se reflecta in tot ceea ce facem. Trebuie sa depasim constiinta de sine, trebuie sa vorbim de o constiinta cosmica. Suntem manifestari ale constiintei, care este esenta universilui, principiul organizator care se afla in spatele...

      Evenimentele astronomice sunt intr-o relatie profunda cu evenimentele interioare ale constiintei omenesti individuale si colective.suferinta vine din modul de a percepe iniversil. Trairea unei expansiuni a constiintei conduce frecvent la transformari profunde ale individului, la reducerea agresivitatii, la cresterea intelegerii, a compasiunii si a tolerantei, dar mai ales la la cresterea capacitatii de a bucura de viata. Cu cat bucuria de a teai creste cuatat scade credinta ca trebuie sa ai...

      Multi iamenu realizeaza esecul filozofiei de viata urmata si cauta o alternativa spirituala, care echivaleaza cu o intoarcere acasa, dupa o lunga ratacire.Am fost invatati ca trebuie sa facem ceva ca sa fim fericiti, sa indeplinim ceva, savanamceva, saavem ceva, un ibiect, o pozitie sociala, un partener anume, asadar fericirea este mereu in exterior si in viitor. Este o strategie perdanta pentru ca nu ne aduce tit ceea ce ne dorim...solutia este sa intoarcerea catre meditatie, carre...

      Pe masura ce acest proces numit Ascensiune are loc, adica ridicarea frecventelor de vibratii specifice, prin urmare intrwgul corp va avea o frecventa rezonanta mai inalta, intreaga fiinta e pregatita pentru a face fata tranzitiei Irmarea cresterii frecventei specifice, este folisirea inei parti mult mai importante din creier. Se stie azi ca omul obisnuit nu foloseste mai mult de 10 la suta din intrwg potentialul creieruluu, astfel ca pemadura ce se realizeaza Ascensiunea, vir deveni...

      Socrates - Adevarata cunoastere este gratuita. Este codificata in AND-ul tau. Tot ceea ce ai nevoie se gaseste inauntrul tau.

    Hipercomunicarea în acest moment înseamnă ceva cu totul diferit: cercetătorii spun că dacă oamenii (care dispun de o conştiinţă individuală) îşi vor regăsi accesul la conştiinta de grup, vor avea atunci puteri de creaţie supraumane cu care vor putea să modeleze întreaga viaţă de pe planetă. Cert este că omenirea se îndreaptă evident spre o astfel de...

    Primul stadiu este denumit "iniţierea". Este vorba de începutul folosirii intenţionate a conştiinţei în afara corpului fizic. Odată cu acest proces apare şi conştientizarea celorlalte forme de realitate. A doua fază este "comuniunea". Este vorba despre o adevarată interacţiune şi comunicare directă (non-verbală) în celelalte realităţi dimensionale. Cel mai adesea va fi sub forma...

    Dezvoltata-te in concordanta cu traditiile si cu chemarea inimii tale. Mananca cu intelepciune. Multe dintre alimente sunt infestate cu toxine, in mod evident sau mai subtil. Fii atent la ce bagi in corpul tau. Invata sa conservi mancarea si sa conservi energia. Invata cateva tehnici bune de respiratie, ca sa poti sa ai controlul respiratiei tale. Fii clar. Urmeaza o traditie cu radacini adanci si de valoare. Nu conteaza ce traditie este– inima ta o sa-ti spuna pe care sa o urmezi– dar...

    1. Salomeeo, sper ca nu vi si cu a 8-a.

      Bancile nu mai au putere. Este un moment delicat pentru ele. Ar putea sa se prabuseasca la nivel global, daca nu suntem atenti. Daca bancile se prabusesc….atunci vom fi fortati sa ne bazam pe Pamant si pe abilitatile noastre de a produce ceva. Sistemele monetare vor fi in haos si va trebui sa ne bazam pe relatia noastra directa cu Pamantul, pentru mancare si adapost.

      cam analfabeta...m-am saturat sa te corectez! Daca tastezi gresit nu e condamnabil dar sa nu scrii corect gramatical..lasa de dorit!

      Multi vor intelege dar nu vor aplica!...decat foarte putini!

      In calitate de profesor de limba romana nu sunt rautacioasa doar te ajut sa scrii corect pentru ca profesorii tai nu au facut-o la timp.

      a veni: eu vin > tu vi(n)i > tu vii, a deveni: eu devin > tu devi(n)i > tu devii, a reveni: eu revin > tu revi(n)i > tu revii, a ţine: eu ţin > tu ţi(n)i > tu ţii 

      eu ţin > tu ţi(n)i > tu ţii

      Grija, asta cu > tu ţi...... poate fi interpretata in mai multe feluri! 

      Apoi, la maldarul de greseli scuzate de doamna "profesor de limba romana"!! (asta mai bine nu o faceai publica), prin graba...., bagat degetul pe langa.....este apa de ploaie.

      doamna profesor de limba romana, te rog afiseaza o postare care sa nu aiba macar (atentie, macar!) doua greseli de limba gramatica romana. 

      Te recunosc..,repeti aceleasi greseli de limba...in comentarii.

      Dupa punct se scrie cu litera mare. Nu poti alatura gramatica si limba romana. Se vede ca esti tanara si nu ai prea luat in seama profesorii...care iti vor binele.Pe mine ma lasa rece observatiile unei persoane agramate.

      Eu nu am metoda de scriere pe computer deoarece am inceput tarziu sa tastez , .nici nu privesc ecranul, nici cand scriu si nici dupa ce scriu. In plus nu am vreme sa corectez...evit sa privesc ecranul care... 

      Arata-mi tu, macar o singura greseala de gramatica, dar in postarea mea , nu a altora!

      Recunosc, dar "greselile" au fost intentionate pentru a vedea daca "te grabesti" si la citit.

      Doamna profesor de limba romana, expresia "limba gramatica romaneasca" este una la misto, folosita pentru cei care au chiulit la orele de gramatica.Am crezut ca esti la curent.

      Recomandare, daca-mi este permisa: nu te mai uita la stele, uita-te la ecran! oricum la 56 de ani baietii nu mai dau importanta mare cristalinului........ 

      Nu ai reusit sa gasesti vreo greseala gramaticala!Sunt profesor si de limbi straine si de relatii internationale si afaceri europene...pentru ca am absolvit 3 universitati, 3 masterate si am lucrat pentru 2 doctorate. Asa ca nu permit unei agramate sa fie obraznica!

      Oricum ai picat examenul!..nu e prima data cand scrii agramat dar nu intentionat ci din nestiinta! Ofer meditatii gratuite doar copiilor buni!Esti si superficiala si obraznica! Crezi ca daca porti ochelari esti mai putin... 

      Magna cum laude! doamna. Sunteti modestia intruchipata.

      1. Zambesc pt ca eu chiar am primit aceasta distinctie la cursul de securitate internationala la Leuven... dar nu cred ca meritam, deoarece am aplicat doar teoria rezolvarii conflictului fara conflict inspirata de filozofia bahai, predata de profesorii meu din Elvertia. 2. In ceea ce priveste tineretea celulelor mele s-a masurat totul, nu inventez! Daca v-as spune si coeficientul de inteligenta, atunci ati putea trage concluzia. Dv insotita de ironie... Nu ini place falsa modestie!... sufar...

      ba hai, ca nu se supara.

    Ipoteza articolului nostru este că o omenire care a trecut la stadiul constiinţei de grup superioare, conform teoriei "Civilizaţiei de tip I", nu ar avea nici probleme de mediu şi nici lipsă de energie, deoarece ar avea un control natural şi firesc asupra tuturor energiilor şi proceselor de pe întreaga planetă. Aceasta include şi un control asupra eventualelor catastrofe! Iar o "Civilizaţie de tipul II" ar putea avea control...

    1. Waw!

    … this endless universe is like the human body, and … all its parts are connected one with another and are linked together in the utmost perfection. That is, in the same way that the parts, members, and organs of the human body are interconnected, and that they mutually assist, reinforce, and influence each other, so too are the parts and members of this endless universe connected with, and spiritually and materially influenced by, one another. For example, the eye sees and the entire body is...

    1. Anger is a two-edged sword—if we let it control us, it can destroy; but if we master it, and turn it to good use, it can benefit the world. When we feel our anger rising inside, we each have a decision to make—to channel it into destructive rage or into constructive determination.

      We know that anger and rage at unfairness and subjugation can increase our resolve to end it, to seek a redress of legitimate grievances, to promote social justice. In fact, the civil rights movement and the... 

      Se uita c ca Franța a încheiat cu Germania în al doilea război mondial un pact de non agresiune unde Franța se obliga sa predea Germaniei toți locuitorii de etnie evreiasca. Se uita ca aceea creatoare de moda, vestita Coco Chanel era o antisemit desăvârșită susținătoare Holocaustului. Istoria se repeta și prosti uita.

      prostii uita...

      Numai agramati!

      Sunteti amabil/a, o sursa pentru documentare, Multumesc.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb