Comisia Europeană a anunţat, ieri, lansarea primei achiziţii comune de gaze în UE, cu o cerere agregată totală de 11,6 miliarde metri cubi, din care 2,8 miliarde metri cubi (mc) gaze naturale lichefiate livrate cu nave şi 9,6 miliarde mc gaze pompate prin gazoducte, relatează agenţia EFE.
"Am făcut ceea ce am promis, într-un timp record. Comisia a creat această piaţă de la zero, companiile au răspuns pozitiv şi acum lansăm cererile noastre pe piaţa internaţională", a spus, într-o conferinţă de presă, vicepreşedintele Comisiei Europene pentru Relaţii Interinstituţionale, Maros Sefcovic.
Obiectivul platformei "AggregateEU" este de a adăuga cererea şi a negocia împreună pentru a ieftini importurile de gaze, în vederea umplerii depozitelor pentru iarna viitoare, depozite care se află la 62,04% din capacitate (pe 8 mai), faţă de 36,87% în urmă cu un an, după invazia Ucrainei de către Rusia, notează Agerpres.
Autorităţile de la Bruxelles consideră "un reper istoric" sistemul, conceput pentru renunţarea la gazele ruseşti şi deschis companiilor din UE, dar şi unor state precum Ucraina, Serbia sau Republica Moldova.
Un total de 107 companii s-au înscris pe noua platformă şi 77 au solicitat gaze la această primă licitaţie (deschisă până pe 15 mai), ce se vor furniza între iunie 2023 şi mai 2024.
Comisia Europeană va organiza licitaţii similare la fiecare două luni, prin intermediul unui sistem care "se va consolida cu timpul şi va rezista" şi care reprezintă "o oportunitate enormă pentru ambele părţi, pentru cumpărători şi, mai ales, pentru vânzători", a subliniat Sefcovic.
"Va ajuta industria europeană, inclusiv pe cea mare consumatoare de energie, la crearea de noi relaţii comerciale cu noi furnizori internaţionali, în contextul eforturilor UE de a renunţa la gazele ruseşti" şi "în acelaşi timp, deschide oportunitatea pentru furnizori internaţionali de a-şi extinde portofoliul de clienţi", a mai spus Sefcovic, subliniind că, dincolo de marile companii, achiziţiile comune "oferă o nouă posibilitate de piaţă companiilor mici şi mijlocii, care pot beneficia de această platformă în mod gratuit".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2023, 13:12)
Vad ca prețul este TOT SECRET
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 11.05.2023, 16:21)
La pachet cu un vaccin,la 100 m3 un vax covit!
E de bine cu ursula,borel si alti dorei ,succesul e asigurat
2. pana la urma!
(mesaj trimis de anonim în data de 11.05.2023, 23:36)
au ajuns la vorbele lui Basescu!