PRIMA CONDUCTĂ PENTRU GAZE NATURALE INTRĂ ÎN MARE Colaborare româno-americană pentru extragerea gazului românesc

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 18 septembrie 2020

Colaborare româno-americană pentru extragerea gazului românesc

Premierul Ludovic Orban: "Acest proiect este o ilustrare concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA"

Adrian Zuckerman, ambasador SUA: "Este un pas important care va transforma România într-o ţară sigură din punct de vedere energetic"

Virgil Popescu, ministrul Energiei: "România face un prim pas şi se asigură că va fi prima ţară care va scoate gaze din Marea Neagră"

Au început lucrările la subtraversarea plajei Vadu şi la intrarea în teritoriul submarin a primei conducte destinată extragerii gazelor din Marea Neagră. După intrarea în mare, conducta îşi va continua drumul până la platforma Uranus, conform informaţiilor oferite, ieri, la inaugurarea lucrării de subtraversare, de Gabriel Comănescu, acţionarul companiei româneşti Grup Servicii Petroliere, care, împreună cu Black Sea Oil&Gas - al cărui pachet majoritar de acţiuni este deţinut de fondul de investiţii american Carlyle International Energy Partners, iar un pachet minoritar de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare - vor de­mara la jumătatea anului viitor exploatarea zăcământului de gaz natural Ana din perimetrul deţinut în zona Vadu.

Premierul Ludovic Orban, prezent ieri la inaugurarea lucrărilor de subtraversare, a precizat că este vorba despre un proiect de peste 400 milioane de dolari, iar modul în care se desfăşoară lucrările arată soliditatea parteneriatului strategic româno-american, care a fost reconfirmat anul trecut de preşedinţii Donald Trump şi Klaus Iohannis.

"Este un moment simbolic care arată dorinţa clară de a finaliza un proiect destul de important pentru România şi anume începerea exploatării primului zăcământ de gaz natural aflat în perimetrele offshore din Marea Neagră. Acest proiect în care sunt implicate companiile Black Sea Oil&Gas şi GSP este o ilustrare concretă a parteneriatului strategic dintre România şi SUA", a declarat premierul Ludovic Orban.

Şeful Guvernului a precizat că prin acest proiect zăcământul de gaz din offshore va fi introdus în reţeaua de gaz natural a României şi în infrastructura de transport a gazelor naturale.

"În acest proiect este implicat şi compania Transgaz care se află deja în execuţia conductei de la staţia de tratare a gazului până la conducta Tranzit 1 şi a unei conducte prin care gazul va ajunge în reţeaua administrată de Transgaz" a mai spus premierul Orban.

La rândul său, Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România, a spus: "Este un pas important care va transforma România într-o ţară sigură din punct de vedere energetic. Startul acestui proiect este un semn al implicării companiilor americane din domeniul energiei în România şi o dovadă în plus a funcţionării parteneriatului strategic cu SUA. Energia şi securitatea energetică au fost teme importante de discuţie la întâlnirea din august 2019, la Washington, între preşedintele Donald Trump şi preşedintele Klaus Iohannis".

Domnia sa a subliniat că securitatea energetică a statelor membre ale Uniunii Europene a dus la opoziţia SUA faţă de proiectul North Stream 2, deoarece Guvernul american consideră că este necesară reducerea dependenţei faţă de gazul rusesc.

"Rusia doreşte să domine şi să controleze piaţa energetică din Centrul şi Estul Europei, iar Moscova foloseşte gazul ca metodă de şantaj pentru guvernele vulnerabile din această parte a lumii, pentru crearea unor oligarhi şi coruperea unor politicieni cu putere de decizie, pentru a-şi impune interesele politice şi economice. România este o insulă a libertăţii gazului, înconjurată de zone dominate de compania rusească Gazprom. Tentaculele Moscovei s-au întins în Ucraina, Moldova, Ungaria, Bulgaria, Grecia şi Turcia. Toate aceste economii naţionale au relaţii comerciale ce depind de gazul rusesc. De aceea, este important pentru ca România să exploateze gazul din Marea Neagră, fapt care îi va asigura independenţa energetică, o va face unul dintre exportatorii importanţi de gaz natural şi care va duce la investiţii în economia naţională şi în infrastructură", a precizat ambasadorul american în ţara noastră.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, a declarat că exploatarea gazelor din perimetrele offshore de la Marea Neagră a fost, este şi va rămâne o prioritate pentru Guvern.

"Asistăm la un pas important în acest proiect important de 500 milioane euro prin care gazul din Marea Neagră va ajunge în casele românilor. (...) Prin începerea lucrărilor la instalarea conductei submarine, avem certitudinea că anul viitor prima moleculă de gaz va curge prin aceste conducte. Toate lucrările de subtraversare a plajelor care se vor face vor fi prietenoase cu mediul şi vor fi făcute la adâncime, pentru a nu afecta peisajul natural din apropierea zonei marine. Îmi doresc ca latura economică a parteneriatului strategic cu SUA să continuie şi să vină în România cât mai mulţi investitori în domeniul strategic. Acum, aici, în timp ce ţările riverane din această zonă descoperă mai multe zăcăminte de gaze în perimetrele offshore, România face un prim pas şi se asigură că va fi prima ţară care va scoate gaze din Marea Neagră", a spus ministrul Virgil Popescu.

"Proiectul din zona Vadu este important şi continuă o tradiţie de peste 30 de ani, a precizat Gabriel Comănescu, şeful companie GSP.

Acum demarăm un nou proiect prin care România are şanse majore să oprească importurile de gaze şi să folosească banii, pe care îi scoatem din ţară, în alte proiecte sau în investiţii în infrastructură. Este primul proiect. Urmează Neptun Deep, a cărui exploatare va fi făcută de Lukoil. Din punctul meu de vedere cu aceste zăcăminte, România poate să devină net exportator de gaze naturale şi nu importator" a spus Gabriel Comănescu.

El a precizat că la jumătatea anului viitor platforma Uranus va extrage primele gaze din zăcământul Ana care vor fi introduse în reţeaua naţională prin conducta care va subtraversa plaja Vadu.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 10-15 ani şi va duce la extragerea a 10 miliarde metri cubi de gaz. Este primul proiect de extragere a gazelor naturale din Marea Neagră după anul 1989.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. Terminati cu prostiile, americanii merg la razboi pt petrol, noi il dam gratis si le cumparam si armamentul dezafectat. Un partener inseamna ca afacerea este win-win, nu o capusasare de resurse.

    1. Romania cand trebuia sa construiasca autostrazi a preferat sa cumpere rachete Patriot la mana a doua.. folosite acu 30j de ani in razboiul din Golf... Asa arata o tara corupta, slugarnica.

      Chiar daca guvernul Orban va varsa o tona de bani in presa miluita, imaginea de coruptie, de tara aservita unor puteri si interese straine, nu va putea fi stearsa.  

      Romania,o tara bogata in resurse,avea in '89 doar 130km de autostrazi! Bulgaria,care este mai mica si mai saraca in resurse decat tara noastra,avea in '89 aprox 280km de autostrazi! De ce nu a facut analfabetul de Ceausescu si partidul lui ca Romania sa aiba si infrastructura si nivel de trai mai bun? Boul de Ceausescu si-a infometat poporul ca sa plateasca anticipat datoria! Tu cunosti ce pret a platit Romania pentru Mig-urile rablagite ale rusilor?

      De boul care ne scrie că România avea in '89 !! 130 km de autostrăzi, ce să mai zicem?

      Pentru ca se punea accent pe reducerea poluarii. CFR cat transporta atunci si cat transporta acum. Care transport este mai poluant?

      Zice, ca rusii sunt cei mai nemernici oameni, care au troli peste tot

    Romania este tara cu gaze si petrol dar cu preturi pentru romani mai mari ca in tarile care nu au gaze si petrol ( ungaria , austria ) raportat la veniturile populatiei .

    1. Din cauza mafiei psd,care a dat cu o mana si a luat cu doua! Au dat 5 lei crestere la pensii si salarii,dar pe partea cealalta au crescut taxele si impozitele foarte mult! Votati in continuare cu ciuma rosie!

      iar mafia pdl au luat si aia 5 lei de la pensii si salarii si in plus au mai dat miliarde la banci si multinationale , votati holera galbena !

    În anii 50, colaboram cu staliniștii prin SOVROMuri. Sovieticii luau tot, noi o luam în mână.

    Acum colaborăm cu americanii: ei scot gratis gazul nostru și ni-l vând la prețul pieței. Pentru "oportunitatea" asta, ne bagă pe gât și armament uzat moral pe care plătim zeci de miliarde. 

    1. Daca aveam o companie romaneasca privata care sa poata extrage zacamintele dein mare,crezi ca statul ar fi castigat mai mult decat ia de la companii straine? Din moment ce noi nu avem companii romanesti care sa faca astgel de investitii,si nici o armata care sa le poata proteja,cel mai bine este sa cooperam cu companii americane! Daca nu valorificam acum aceste resurse,in viitor este foarte posibil sa bage rusii sondele si sa ne ia cu japca si aceste zacaminte!

    ...Hai sa ne mai debarasam de metehnele romanesti ...si sa nu fim carcotasi.Sigur ca nu contesta nimeni,ca vezi doamne americani n-ar profita.Dar sa nu uitam un lucru. Cata degringolada ,neprofesionalism si incopetenta exista la noi la varf. De toata aceasta 'dezordine' sigur ca cel cu cap-profita.Dar hai sa trecem peste aceasta..si sa vedem ce facem...si ce poate profita Romania in continuare.. Sigur ca daca aveam oameni capabili profitul era 50 la 50 ..,dar acum probabil o sa fie 65 la 35.

    1. Când Dragnea a cerut la Washington procent mai mare din gazele noastre (!), știi ce-a pățit. Loviluție. Suntem neam de slugi. Au mai multă coloană vertebrală țările din lumea subdezvoltată mai nou. Dacă e vreo meteahnă de care trebuie să ne debarasăm, e servilismul.

      Romania,la fel ca toate tarile mici,nu are alt drum de ales decat sa se alieze cu una dintre super-puteri! Acum suntem de partea americanilor pentru ca asa am hotarat noi,democratic,prin intermediul parlamentului! Am fost si de partea rusilor,cu forta,si am am vazut cu totii cum a fost! Daca dragnea obtinea procent mai mare de la compania americana,tu crezi ca cetatenii Romaniei castigau ceva? Ii manca mafia psd pe toti!

    Cat i-mi place fenta asta :parteneriat strategic",.....sa va intre bine in cap ,americanii nu au parteneri sau aliati ,ei au vasali sau dusmani care trebuie distrusi,.....nu exagerez.

    1. Europa libera a renascut din propria cenusa,dupa al doilea razboi mondial,cu ajutorul sutelor de miliarde de dolari pe care i-au donat americanii prin planul Marshall! Europa de est,care a fost cu bocancul rusilor pe grumaz timp de 40-50 de ani,ce a castigat de la Moscova? Concret,in cifre! Sa-ti amintesc de invazia militara a sovieticilor in Ungaria sau Cehoslovacia? Si-au atacat proprii aliati din Pactul de la Varsovia! Sau vrei sa-ti amintesc de invazia sovietica pe pamantul romanesc? Sau despre executiile si deportarile inumane la care s-au dedat bolsevicii?

    :)

    totul merge conform programului normal. :)  

    Sa vina americanii sa instaleze tehnologie de extractie gaz de la mare adancime! Din partea mea sunt bineveniti. O anumita perioada de timp.  

    Celor speriati de faptul ca americanii vor extrage gaz de la noi le recomand sa ia o pauza mica si sa se gandeasca la urmatorul fapt :  

    Cand ne aflam in timpul prezent avem tendinta de a proiecta viitorul in functie strict de datele prezentului.  

    Dar nu intotdeauna vedem 'lebedele negre' (apropo de Taleb) care pot aduce modificari de substanta unei situatii.  

    Si din cate imi aduc aminte traieste pe teritoriul Romaniei cel putin o persoana care poate oricand aduce modificari de mare substanta oricarei situatii de orice natura de oriunde din lume. :)  

    Daca eu zic ca americanii sunt bineveniti (cu suportul militar asociat unei tari producatoare economic si aliate lor) sa aduca tehnologie de ultim nivel pentru a extrage de la mare adancime gaz inseamna ca stiu ca e in interesul Romaniei pe timp mediu si lung acest fapt.  

    Imi vor sari in cap oamenii cu viziuni pline de miopie sau orbiti de un nationalism desantat? Da.  

    Diferenta e ca eu stiu cateva lucruri in plus fata de ei sau fata de americani sau fata de oricine. ;)  

    p.s. Salut specialistii de la GSP si le recomand sa fie atenti la noul orizont tehnologic la care vor avea acces. Sa invete. Gaz = Informatie profesionala pentru ei (si pentru Romania implicit).

    De viitor se va ocupa un prieten al Romaniei, traitor pe aici, specialist emerit in lebede negre :) !  

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb