Prima săptămână de război. Ce urmează ?

Prima săptămână de război. Ce urmează ?

Petru Romoşan
Editorial / 3 martie 2022

Petru Romoşan

Sursele de informare despre războiul din Ucraina, cele serioase şi verificate, sunt foarte puţine. Ele nu trebuie căutate în media mainstream americană sau vest-europeană, care s-a pus în modul "presă de război împotriva Rusiei". Cu toate războaiele se întâmplă la fel, iar azi, după doi ani de propagandă pandemică, Covid, vaccin, cu atât mai mult. Despre presa naţională ce ar fi de spus ? Majoritatea ziariştilor români nu citesc în nici o limbă străină şi, bineînţeles, nu se găsesc nici pe câmpul de luptă din Ucraina (cu puţine excepţii - Libertatea, de exemplu). Iar sursele de informare directe ucrainene şi ruseşti lipsesc cu desăvârşire. Doar cele indirecte pot fi urmărite şi folosite.

Vom lua în considerare numai sursele garantate în timp, înainte de conflictul ruso-ucrainean, chiar cu riscul de a face apel repetat la aceleaşi surse. Care este deci situaţia la zi după prima săptămână de conflict ? Să-l citim din nou pe Andrei Raevsky, analist militar recunoscut în toată lumea : "La ora actuală, discursul occidental, în ansamblul său, se bazează pe acest gen de absurdităţi : Rusia este pe punctul de a fi înfrântă complet, armata şi poporul ucrainean au câştigat pe toate fronturile, iar Ze [Zelenski - n.n.], susţinut de NATO, UE, SUA şi întreaga planetă, e pe punctul de a-şi impune condiţiile pentru o capitulare rusă. Hărţile ? Toate sunt false. Rapoartele de la faţa locului ? Sunt şi ele false cu toatele. Până acum, chestia asta a funcţionat mai degrabă bine. Dar iată şi faptele concrete privind armata ucraineană :

- Armata aeriană - dispărută

- Marina - dispărută

- Capacităţile de tir la distanţă - dispărute

- Apărarea antiaeriană - dispărută

- Trupele regulate ale armatei terestre - nu mai puţin de 65 % (unii zic până la 80 %) din armata ucraineană este încercuită şi condamnată

- Diverse unităţi naziste : nu am cifrele, dar O MARE PARTE dintre aceste unităţi sunt acum fie în "cazanul" din Donbas, fie în Mariupol. În majoritate, aceşti soldaţi nu vor fi făcuţi prizonieri, cu excepţia şefilor, care vor fi judecaţi şi condamnaţi pentru nenumăratele lor crime

Deci, în termenii obiectivelor ruse, iată cum aş interpreta faptele : 1. Dezarmarea Ucrainei : în cea mai mare parte, s-a făcut deja, Ucraina nu mai are cu ce să ameninţe Rusia ; 2. Denazificarea Ucrainei : aceasta abia a început, dar condiţiile sunt foarte bune şi sunt convins că majoritatea naziştilor puri şi duri vor fi morţi în curând" ("One week into the Russian special operation in the Ukraine - update", thesaker.is, 2.03.2022).

Cine este Andrei Raevsky ? "Sunt născut în Elveţia, într-o famile de refugiaţi ruşi care au fugit de revoluţia bolşevică din Rusia, deci sunt rus alb. Am studiat strategia militară, am făcut studii strategice în SUA şi am fost pentru o bună parte a vieţii mele, până în 1991, un militant antisovietic foarte activ. KGB-ul a fost marele meu inamic şi am fost un luptător în Războiul Rece. În cele din urmă, am lucrat mulţi ani în Elveţia ca analist militar în intelligence-ul strategic. Am lucrat, de asemenea, pentru ONU în calitate de cercetător în domeniul dezarmării. În anii mei petrecuţi la ONU, războaiele din Bosnia, Croaţia şi, mai târziu, din Kosovo mi-au deschis cu adevărat ochii asupra naivităţii mele de pe când credeam că există "buni" şi "răi" [...]. Am sfârşit prin a mă regăsi pe lista neagră în Elveţia şi am emigrat în SUA pentru că soţia mea era cetăţean american. Soţia mea, ca şi mine, este o descendentă a refugiaţilor ruşi din primul val, deci familia ei a emigrat, de asemenea, după aşa-zisul război civil. Ea şi eu facem parte din a patra generaţie de emigraţi, dar noi vorbim tot rusă acasă, ca şi copiii noştri.

Când am ajuns în Statele Unite, am început să ţin un blog doar pentru că era un fel de psihoterapie pentru mine să scriu ce voiam. Scriam mai ales despre Orientul Mijlociu, dar, când s-a dat lovitura de stat în Ucraina, în 2014, am început să scriu despre evenimentele de acolo, iar blogul meu a devenit deodată, foarte repede, celebru pentru că scriam în engleză, dar dintr-un punct de vedere rus. Am fost surprins. Nu mă gândisem iniţial că blogul meu ar putea avea un cât de mic succes, dar, cum eram, prin formarea şi cariera mea, expert în chestiuni militare, mi-a fost uşor să văd că versiunea oficială despre faptele din Ucraina nu era adevărată" (Andrei Raevsky - "Interview du Saker, alias Andrei Raevsky", groupegaullistesceaux.wordpress.com, 31.10.2017).

Care este concluzia intermediară (la o săptămână de la declanşarea conflictului) a lui Andrei Raevsky, "the Saker" ? "Occidentul a făcut să i se urce Rusiei sângele la cap, forţând-o să intervină şi distrugând astfel orice şansă pentru ca UE să fie decolonizată în următorul deceniu, dacă nu mai mult. Occidentul i-a mai dat un pumn zdravăn Rusiei controlând foarte eficace naraţiunea. Dar ce se va întâmpla mai departe ? Rusia a dezarmat şi în curând va denazifica Ucraina, e o evidenţă. Dar ce se va petrece după ? Nu uitaţi că NU e vorba de Ucraina, ci de ansamblul viitoarei arhitecturi de securitate a Europei.

Aş zice, simplu, următoarele : în timp ce Rusia nu va invada UE şi nici măcar Polonia, războiul rus pentru a respinge NATO nu face decât să înceapă, şi acest război va dura LUNI DE ZILE, deci pregătiţi-vă pentru asta. E vorba de LUNI. Pregătiţi-vă pentru o luptă lungă şi grea" ("One week into the Russian special operation in the Ukraine - update", idem).

Altă sursă verificată, Éric Verhaeghe şi site-ul pe care scrie, Le Courrier des stratèges, se exprimă destul de clar despre riscul la care se expune România într-o a doua etapă a războiului : "În realitate, nimeni (şi e normal să fie aşa) nu cunoaşte cu adevărat scopurile războiului lui Vladimir Putin. Totuşi, aşa cum remarca Édouard Husson în ultimul său bilanţ al operaţiunilor de pe teren (din Ucraina. Édouard Husson scrie şi el pe Le Courrier des stratèges - n.n.), intelligence-ul american este eficace şi pare lucid în ceea ce priveşte situaţia reală. Ne putem deci încrede în temerile americane difuzate în sânul lui NATO în legătură cu o extindere a conflictului la România, de exemplu, sau în legătură cu ipoteza unui război lung. Emmanuel Macron a anunţat şi el acest război lung şi a desfăşurat trupe suplimentare în România, semn că există o îngrijorare semnificativă în această privinţă. Această alertă arată fragilitatea comentariilor jurnalistice care îşi bat joc de armata rusă fiindcă n-a luat în stăpânire în opt zile o ţară mai mare decât Franţa, dar mult mai slab înzestrată cu autostrăzi şi felurite drumuri de acces. Regăsim în această reacţie nenorocirile tipice ale societăţii spectacolului : confuzia dintre imaginile de la Hollywood şi realitate. Dar nu, invadarea Ucrainei nu e un film de război, nici o operaţiune de comunicare. Este fructul unei strategii îndelung cântărite, pregătite şi care se proiectează pe termen lung" ("Comment Vladimir Poutine pourra(it) entraîner les USA dans une confrontation directe", lecourrierdesstrateges.fr, 3.02.2022).

În partea a doua a confictului din Ucraina, Rusia poate fi interesată să implice direct SUA, chiar şi cu utilizarea limitată a armelor nucleare. Avantajele pe care le deţine azi Rusia, cu rachetele ei hipersonice, dotate "clasic" sau nuclear, şi cu o apărare practic de nepătruns, o poate împinge spre decizii militare necunoscute până azi. Cei care se vor implica militar alături de Ucraina, chiar dacă sunt membri NATO, riscă să verifice pe pielea lor această teribilă ipoteză. Soliditatea NATO, cu al său faimos punct 5 din Tratat, nu a fost testată, în realitate, niciodată până azi.

Dar principala dimensiune a conflictului Rusia-Occident e cea economică. Charles Gave, un experimentat participant la viaţa economică şi financiară mondială (mulţi ani la Londra, Hong Kong etc.), autor al câtorva cărţi, printre care Des Lions menes par des ânes ("Leii conduşi de măgari", Éditions Robert Laffont, 2001, ediţia a doua 2003), face o lungă analiză aplicată : "Rusia e în echilibru bugetar, are excedente considerabile la conturile ei curente, o datorie externă şi internă foarte mică, rate ale dobânzii reale la obligaţiunile la 10 ani de peste 5 %, este excedentară în materie de energie, de produse agricole (grâu în special) şi de materii prime. În fine, Rusia are rezerve de schimb (doar 15 % în dolari) care acoperă practic doi ani de importuri, ceea ce e gigantic. Ca să rezumăm realitatea, lumea în general şi Europa în particular au mult mai mare nevoie de Rusia decât are Rusia nevoie de ele [...]. Europa e într-o situaţie imposibilă. Datoriile statelor sunt uriaşe, deficitele bugetare incontrolabile dacă ratele dobânzilor revin la un nivel normal, deficite externe inevitabile dacă preţul energiei continuă să crească, ratele dobânzilor reale la obligaţiunile la 10 ani sunt grav negative. Situaţia economică şi financiară a Europei este literalmante inversul celei de care beneficiază Rusia, ceea ce înseamnă că Europa este într-o situaţie dezastruoasă şi n-ar trebui în nici un caz să se lanseze într-un conflict cu Rusia. Căci, dacă Rusia taie exporturile sale de gaz şi de petrol, Europa va intra imediat într-o foarte puternică recesiune inflaţionistă, cam ca Marea Britanie în 1976-1977, şi euro va dispărea, confruntat cu furia popoarelor, ceea ce va genera o altă criză" ("Guerre Russie-Ukraine : consequences economiques et financières", institutdeslibertes.org, 28.02.2022).

 

P.S. O informaţie militară foarte recentă : "Batalionul nazist Aidar a suferit o grea înfrângere în sud-estul Ucrainei la 2 martie 2022. Peste 5 000 de soldaţi au fugit, inclusiv instructorii lor de la Greystone (fost Blackwater). Şi-au abandonat şi materialul pe care-l primiseră de la NATO. Batalionul nazist Azov continuă lupta" ("Defaite du bataillon nazi Aïdar", voltairenet.org, 2.03.2022).

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Este o abordare mai altfel menita sa ne aducă mai aproape de realitate, dincolo de corul isteroid și propagandistic al mass media tabloidizate.

    Sunt binevenite astfel de poziții contrare celei oficiale chiar dacă nu surprind nici ele adevărul "adevarat" cu privire la ce se întâmplă.  

    Adevărul e ca nimeni nu mai înțelege nimic sub aceasta perdea groasa de fum. Logica nu este de folos, a devenit și ea paguba colaterala.

    Isteria covidiana continua, dar sub o forma și mai elaborata. Și când va trece și asta, se vor găsi și altele. Ca sa ne tina ocupati:) 

    ...

    Argumentele sunt subtiri. Daca rusii sunt o forta net superioara chiar si in fata NATO, asa cum se sustine, de ce ataca o natiune sora mult mai slab dotata? Si referirile la nazisti... cine sunt aia?! Pai numai Hitler a avut nevoie de spatiu vital si l-a gasit in cer, sau in iad. Iar asa-zisa superiorotate economica, intrebati-i pe rusi daca ar prefera sa traiasca in tara lor sau in Europa. Foarte trasa de par propaganda asta pro-rusa, mi se pare mie ca unii ar trebui luati la intrebari

    1. Dacă vrei sa ii iei la întrebări înseamnă că nu îți convine libertatea de a vorbi

      Inteleg aceasta libertate atat timp cat nu sunt intoxicat cu informatii false. O data pentru totdeauna, cine sunt nazistii comandati de evreul Z? I don't get it, mighty russian

      O parte insemnata a populatiei din Ucraina sunt ultranitionalisti, gen Funar si Vadim, anii 90 in Romania. Cum la ei minoritatile constituie aproape jumate din populatie, extremismul la ei este aproape port national.

      ex. luptele de strada izbucnite, la o demonstratie maghiara, in Tg.-Mures 1990, pt. dreptul de a folosi limba materna, orchestrata de securitate. Genul acesta de conflicte au fost si in Ucraina recent, numai ca la ei nu sau adus oameni cu autocarul la batut unguri, ci venea armata ucrainiana si tragea in rusi.

      Unii numesc asta nazism. 

      daca nu vrei intoxicari ci adevar , urmareste CNN antena 3 cu " lupte din Ucraina " de fapt dintr-un joc video .

      Ferencz, sau Orban, cum iti zice, ultranationalistii ucrainieni sunt la ei in tara, probabil ca ti-ai dori ca si Ungaria sa invadeze Romania pentru drepturile maghiarilor, care, intre noi fie vorba, sunt foarte respectate, caci eu sunt umblat prin tara si prin lume. Ultranationalist cred ca esti tu si te deranjeaza ca nu esti grof sa comanzi peste romani, precum putin peste ucrainieni. Am destui prieteni maghiari, tu esti putregai

      Nu ar trebui sa te superi pe mine, si nu vreau ca Ungaria sa atace Romania, mie imi place foarte mult Romania, sincer. Sunt multumit ca traiesc aici, altfel m-as fi mutat.

      Prietene, ar trebui sa faci o paralela inainte sa crezi propaganda putinista. Noi am ales un neamt ca presedinte, ucrainienii un evreu. Iti spune ceva asta despr ultranationalismul acestor popoare?

      Altceva nu stii sa zici decat de propaganda pro-rusa.Ai un fix sau esti de serviciu?Si cine trebuie luat la intrebari,nu avem voie sa gandim liber?Cine esti tu sa iei pe cineva la intrebari?

      unul mai nteligent ca tine

      Sau mai prost!!!!!!!

      nu te mai lua de amicul meu, Ferencz !

      oameni autentici care gandesc sincer sunt rari, Ferencz e unul dintre ei!  

      Domnu' Bancher, daca ai timp uitete la videoul mai jos mentionat. Eu ma uitam la videourile lui Gonzalo Lira de mult, nu erau despre rusi, si nici despre politica. In lumea asta nu prea poti avea incredere in nimeni, dar foarte probabil omul nu este al rusilor.

      Probabil youtube o sa-l anuleze curand. 

      o sa ma uit, Ferencz, multumesc

    articol excelent . aproape ca uitasem ce inseamna o informare corecta din mai multe surse si in principal credibile . dupa ce am vazut la CNN, antena 3 analiza militara pe un joc video , un asemenea articol este ca o gura de ozon proaspat . multumim Bursa si P . Romosan !

    1. Corect!Trebuie sa avem o gandire deschisa si mintea limpede,cand am citit acest articol nici nu mi-a venit sa cred,iti trebuie mare curaj sa ai si o alta parere ca te fac astia trol rus,putinist si in toate felurile.

    Urmariti pe youtube 'Coach Red Pill' si 'Gonzalo Lira', este aceias persoana, este in Ucraina, este interesant

    1. Punching Up: Zelensky, Ukraine, and What’s Going On | A CoachStream fr om Kharkiv

      aici o sa gasiti multe, doar sa aveti rabdare. Acum merge live, dar curand o sa fie pe youtube.

      sa aveti multa rabdar, o sa merite 

      limbaj golanesc, nu ascult asa ceva

      trebuie avut rabdare, si vazut de la inceput

    Ii intreaba cineva si pe refugiatii ucrainieni ce se intampla, ca doar trec prin tara noastra? Sau numai Putin si raspandacii lui au dreptate intr-o tara care nu e a lor?

    1. Adica milionul de "nazisti" care deja au fugit de teama lui Putin? Nu, ii intreaba pe ceilalti, pe rusii oprimati care intampina trupele "eliberatoare" cu flori. Cum, nici astia nu exista? Ba da, in lumea paralela a propagandei.

    Urmeaza inchiderea razboiului intre 15 si 23 martie 2022.

     

    Acum chiar m-am enervat.... am facut apel dupa apel sa inceteze aceasta situatie neplacuta si am observat continuu raspunsuri din partea autoritatilor rusesti din care se intelege ca operatiunile nu vor fi oprite si vor fi conduse " pana la capat" (Lavrov).  

    Rabdarea mea are o limita.  

    E nevoie sa intervin si intervin in sensul opririi acestui razboi. Nu au venit inca timpurile anuntate de vizionarii evreilor - indiferent cat de mult s-ar stradui unii nebuni " sa puna in scena " asta... nu ai cum sa Il fortezi pe Iisus sa vina cand doresc unii ...  

     

    Cu har divin intervin si opresc aceasta mascarada cumplita care se joaca cu emotiile atator popoare din lume (ucrainieni, georgieni, moldoveni, evrei, etc...).  

    Cand oamenii sunt prosti, e nevoie de o mana puternica sa ii indrepte pe caile cele bune.  

     

    Mai lasati in spate maimutareala (alias apucaturile darwiniste) si apropiati-va mai mult de Divinitate... daca nu faceti asa... nu vreti sa stiti ce se intampla cand va asterne Dumnezeu coji de banane in calea vietii voastre!

    1. Ti-am spus sa nu mai vorbesti de D-zeu, impostorule! Nu ti-e rusine, netotule!

      vorbim dupa 23 martie 2022 despre cat de impostor sunt!

      Nu ai voie sa te dai drept trimisul Domnului. Omul are dreptate sa te numeasca impostor si nu trebuie sa astepte nici 23 martie si nici alta data. Impostura ta este dovedita de ceea ce spui acum, despre Dumnezeu. Taci!

      nu ai cum sa opresti un om cu har sa lucreze.

      Nu va mai tat sfaditi atata.Hai sa asteptam 23 martie.Daca-l mai prindem vii !

    Buna ziua .

    Ca simplu cetatean care urmareste stirile (despre razboi la granite si aeronave cazute in tara ) as vrea sa intreb : de ce s a comandat echipament conventional militar (tancuri si avioane de bvanatoare) din bani imprumutati pentru Romania ? Si daca ar apuca sa fie livrate ,s ar pierde intr o zi ,doua .

    NATO e o alianta militara ,dar intrebarea e : unde e acea mult laudata " arhitectura de securitate ONU" ?! Acel sistem de tratate de dupa al doilea razboi era menit sa asigure pacea prin echilibrul puterilor in diferite organizatii create pentru acest scop ,asta nu a functionat in cazul Ucrainei ! Altfel ,granita este o linie de separare pe teren (si pe harti) ,supravegheta de un nr de graniceri ,politie de frontiera si ceva vamesi ,care nu apara nici o tara ! Esentialul e sa nu se ajunga la razboi tocmai pt ca e un mare dezechilibru intre EU (pacifista) si Rusia din p d v militar si nu numai ( asa cum expertii citati in articol au subliniat !). 

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb