Reprezentanţii Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti-Ilfov (IRCBI) au afirmat că vor face demersuri pentru sesizarea organelor de urmărire penală, după ce s-a constatat că lucrările de instalare a mobilierului urban de pe Calea Victoriei s-au executat fără să existe proiect şi autorizaţie deconstruire, potrivit unui comunicat de presă.
Controlul IRCBI a descoperit că montarea bolarzilor de pe trotuarele Căii Victoria s-a efectuat fără să existe aviz sau proiect. În acest fel, administraţia a cheltuit sume mari de bani pentru realizarea unei zone de risc, potrivit sursei citate. Viaţa şi întegritatea oamenilor sunt puse în pericol în cazul în care aceştia cad accidental peste blocurile de granit ce ies din trotuar, se arată în comunicatul de presă.
Situaţia este cu mult mai periculoasă în cazul bolarzilor montaţi în imediata vecinătate a pistei pentru biciclete. Bicicletele pot atinge o viteză de deplasare de 5-7 ori mai mare decât cea a unui pieton.
Potrivit sursei citate, în cazul unui biciclist care se dezechilibrează la o viteză de 20-30 km/h, impactul în zona capului, a pieptului sau a coloanei cu un bolard de granit de forma celor montaţi pe Calea Victoriei poate transforma un accident banal într-unul fatal.
Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost sesizat în luna aprilie, alături de Administraţia Străzilor Bucureşti, Direcţia Transporturi, Drumuri şi Siguranţa Circulaţiei din Primăria Municipiului Bucureşti, Comisia Tehnică de Circulaţie, Comisia Tehnică de Urbanism şi Arhitectul-Şef al Capitalei. S-a solicitat atunci ca instituţiile să verifice modul în care lucrările respectă Normativul privind adaptarea clădirilor civile şi spaţiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap şi să oprească procedurile de recepţie a lucrărilor, dacă acestea nu au respectat prevederile legale. La momentul respectiv, Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a rezumat de a retransmite petiţia către Administraţia Străzilor Bucureşti.
Asociaţiile OPTAR şi ActiveWatch, cu sprijinul Centrului de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului (ACTEDO), vor continua activităţile de identificare a cauzelor pentru care drepturile persoanelor cu dizabilităţi sunt încălcate sistematic. Rezultatele controlului Inspectoratului de Stat în Construcţii demonstrează că, prin nerespectarea legii, au rezultat cheltuieli mai mari, iar lucrările rezultate pun în pericol utilizatorii spaţiului public.
Astăzi, 5 octombrie 2015, a fost trimisă o noua petiţie către Inspectoratului Regional în Construcţii Bucureşti-Ilfov (IRCBI) prin care s-a solicitat Procesul Verbal de constatare efectuat cu ocazia controlului şi sesizarea organelor de urmărire penală.