Primăriile încă mai găsesc finanţare la BVB

Izabela Sîrbu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 31 mai 2010

Municipiul Iaşi a luat 100 de milioane de lei de pe Bursă, săptămâna trecută

Primăriile sau consiliile judeţene, ale căror nevoi de finanţare au fost permanent în creştere, continuă să apeleze la emisiunea de obligaţiuni ca alternativă la creditul bancar pentru a-şi finanţa proiecte, fapt ce a dus la o explozie a emisiunilor de obligaţiuni prezente la BVB. În prezent, 34 de emisiuni de obligaţiuni municipale sunt listate la Bursă, emise de 19 municipalităţi judeţene şi două consilii judeţene, în valoare de 790,1 milioane de lei.

Cea mai mare valoare de emisiune aparţinând Municipiului Iaşi este de 100 de milioane de lei, având maturitatea 20 de ani. Autoritatea ieşeană nu s-a oprit aici, săptămâna trecută reuşind să atragă alte 100 de milioane de lei de pe piaţa de capital, prin derularea unei oferte de vânzare de obligaţiuni, perioada de subscriere luând sfârşit chiar astăzi. Emisiunea cuprindea un milion de obligaţiuni, cu o valoare nominală de 100 lei, ti­tlurile fiind scoase la vânzare la un preţ egal cu valoarea nominală.

Municipiul Iaşi se află în topul bugetelor municipalităţilor locale, dar este, totodată, şi printre cele mai îndatorate. Potrivit bugetului pentru acest an, municipalitatea va plăti, în 2010, 73,5 milioane de lei reprezentând dobânzi şi rate de capital aferente împrumuturilor existente, în condiţiile în care are prevăzute venituri de 630 milioane de lei.

Obligaţiunile municipale sunt garantate de patrimoniul primăriilor, astfel că riscul ca un investitor să nu îşi poată recupera banii este foarte redus. Cu toate acestea, investiţiile în obligaţiuni nu sunt însă ferite de efectele negative ale crizei, precum creşterea dobânzilor sau intrarea emitentului în incapacitate de plată. Obligaţiunile emise de municipalităţile oraşelor mici, de talia Oraviţa, Aiud, Predeal sau Năvodari, expun investitorul unui risc de intrare în incapacitate de plată mai ridicat decât titlurile emise de municipalităţi mai mari, precum Timişoara, Bacău sau Iaşi, care au o putere financiară mai consistentă şi pot trece mai uşor de perioadele în care veniturile din taxe scad.

Încă din 2009, titlurile de stat şi obligaţiunile internaţionale listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au atras tranzacţii tot mai valoroase, ajungându-se, în prezent, la situaţia în care lichiditatea este susţinută în egală măsură de titlurile cu venit fix şi de acţiuni. De la începutul acestui an, tranzacţiile cu instrumente de venit fix (n.r. atât obligaţiunile municipale cât şi titluri de stat) au fost de 2,19 miliarde lei, aproape dublu faţă de 2009, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor ridicându-se la 21,52 milioane de lei. Ca o comparaţie, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni a fost, în 2010, de 31,5 milioane de lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb