Localnicii din comuna Beba Veche, judeţul Timiş, acuză că fostele exploatări de ţiţei ale Petrom sau posibilele explorări de gaze de şist, de la graniţa noastră sârbă, sunt cele care au făcut ca apa potabilă din zonă să fie contaminată cu produse petroliere, inclusiv arsen, potrivit organizaţiei Alianţa pentru România Curată. Activistul George Epurescu ne-a declarat că una dintre cauzele contaminării apelor din această localitate ar putea fi explorarea în zonă a gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice, realizată de NIS Petrol - subsidiara locală a grupului rusesc Gazprom - la graniţa noastră cu Serbia. Domnia sa susţine că acuzaţiile localnicilor sunt plauzibile, în condiţiile în care apa din pânza freatică este în permanentă mişcare şi circulă dinspre Serbia spre ţara noastră. Activistul apreciază că, în cazul explorărilor de gaze de şist de la graniţa cu Serbia, NIS Petrol nu a obţinut acordul transfrontalier din partea ţării noastre pentru aceste lucrări, aşa cum prevede legea.
În replică la acuzaţiile menţionate, Vadim Smirnov, directorul general al NIS Petrol România, ne-a declarat: "Concentraţia de arsen peste limitele admise în sursele de apă din vestul României este o problemă care preocupă mediul academic şi instituţional, nu numai în România, dar şi la nivel european. Deşi subiectul este cunoscut de câţiva ani şi intens dezbătut, constatăm că, în prezent, este reluat şi pus în mod artificial pe seama faptului că NIS Petrol România a demarat activitatea de explorare a rezervelor de petrol în perimetrele din judeţul Timiş. NIS Petrol desfăşoară activităţi de explorare ce vizează exclusiv petrolul şi gazele convenţionale, iar acestea urmează să fie realizate în completă conformitate cu legislaţia naţională şi internaţională din domeniu, în timp ce explorarea resurselor neconvenţionale, precum gazele de şist, nu reprezintă obiectul de activitate al companiei. Considerăm că este important ca, în astfel de zone, care s-au mai confruntat anterior cu problema calităţii apei potabile, NIS Petrol să acorde o atenţie sporită istoricului şi specificului zonei din acest punct de vedere şi să îşi desfăşoare activităţile luând toate măsurile de prevedere necesare, garantând o atitudine responsabilă faţă de mediu şi faţă de sănătatea populaţiei".
Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Petrom nu ne-au transmis punctul de vedere cu privire la acuzaţiile pe care le-au adus localnicii din Beba Veche.
Ca urmare a unor analizate efectuate la un laborator specializat din Arad, conţinutul de arsen din apa potabilă de la Beba Veche a crescut foarte mult, în ultimele 12 luni, a declarat primarul localităţii, Ioan Bohăncanu, conform Alianţei pentru România Curată. Domnia sa a precizat: "Dacă acest conţinut de arsen este acceptat până la 10 unităţi, în momentul de faţă este crescut la 26 de unităţi. Acest lucru nu se poate explica decât prin exploatările care au loc la un kilometru de comuna Beba Veche, peste graniţa cu Serbia. Aceste exploatări au loc de doi ani şi efectele nu au întârziat să apară şi la Beba Veche. Nu am făcut nicio sesizare până în momentul de faţă, dar o voi face în scurt timp pentru că eu consider că viaţa locuitorilor din Beba Veche este afectată de această apă cu conţinut ridicat de arsen".
Un raport anual al Agenţiei pentru protecţia Mediului Timiş arată că pânza freatică din Beba Veche nu a fost afectată în niciun fel de lucrările de explorare ale companiilor amintite.
1. Daca se considera responsabil...
(mesaj trimis de Theodor în data de 11.09.2014, 12:59)
primarul din Bebe veche trebuie sa vertifice analizele,la un laborator acreditat RENAR,dupa care trebuie sa dea in judecata APM TIMIS.