Primarul Marian Vanghelie a fost arestat preventiv

V.B.
Anticorupţie / 14 martie 2015

Primarul Marian Vanghelie a fost arestat preventiv

Vărul primarului Vanghelie a fost arestat

Vanghelie s-ar fi lăudat că poate face presiuni asupra lui Iohannis prin Rareş Bogdan

Rareş Bogdan: "Este un abuz înfiorător al procurorului de caz"

Referat DNA: Sediul de campanie al lui Geoană, renovat cu bani din mita primită de Vanghelie

Procurori: O parte din presupusa mită ar fi ajuns la OTV şi B1 TV, prin contracte de publicitate

-----------

Actualizare 14:51 DNA: Menţionarea numelui lui Rareş Bogdan, impusă de dispoziţiile legale

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) precizează că redarea, în cuprinsul referatului, a unor afirmaţii ce îi aparţin lui Marian Vanghelie, care cuprind elemente esenţiale pentru soluţionarea propunerii de arestare, este impusă de dispoziţiile legale.

Precizarea DNA vine după ce jurnalistul Rareş Bogdan a acuzat că numele său şi cel al preşedintelui Klaus Iohannis nu aveau ce căuta în referatul procurorilor privind dosarul lui Marian Vanghelie.

"În cursul urmăririi penale, organul de cercetare strânge şi administrează "orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei sau inexistenţei unei infracţiuni, la identificarea persoanei care a săvârşit-o şi la cunoaşterea împrejurărilor necesare pentru justa soluţionare a cauzei şi care contribuie la aflarea adevărului în procesul penal", conform articolului 97 din Codul de Procedură Penală", arată DNA, într-un comunicat de presă.

DNA notează că, potrivit legii, procurorul trebuie să indice şi să motiveze în cuprinsul referatului prin care propune o măsură preventivă cazul prevăzut de lege care impune arestarea preventivă a inculpatului.

"Încercarea de a determina o persoană să dea declaraţii nereale organelor judiciare, promiţându-i că va interveni pentru închiderea dosarului şi indicând persoanele la care urma să se facă intervenţia pentru a face afirmaţiile credibile reprezintă un caz de arestare potrivit art. 223 alin. 1 lit. b Codul de Procedură Penală. În acest context, prezentarea în cuprinsul referatului a unor afirmaţii ale inculpatului, care cuprind elemente esenţiale pentru soluţionarea propunerii de arestare, este impusă de dispoziţiile legale menţionate", se subliniază în comunicatul de presă.

---

Actualizare 13:00 Vărul primarului Vanghelie a fost arestat

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis arestarea preventivă a vărului primarului Marian Vanghelie, Mircea-Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, în timp ce pentru ceilalţi trei inculpaţi din dosar a dispus cercetarea sub control judiciar.

Astfel, instanţa supremă a hotărât ca şoferul lui Vanghelie, Adrian Murgoci, directoarea Economat Sector 5, Laura Ciocan, şi soţul acesteia, Sorin Ciocan, toţi reţinuţi joi de procurori, pentru 24 de ore, să fie cercetaţi sub control judiciar.

---

Actualizare 10:03

Instanţa supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.

Ordonanţa de reţinere emisă pe numele primarului a expirat vineri, la ora 22.30, motiv pentru care, după terminarea şedinţei de judecată, în cadrul căreia procurorii au cerut arestarea edilului, Marian Vanghelie a plecat de la instanţa supremă. Primarul a aşteptat decizia judecătorilor acasă.

Sâmbătă, în jurul orei 8.30, primarul a fost dus la Arestul central al Poliţiei.

Decizia de arestare luată în cazul său nu este definitivă, dar este executorie. Edilul poate contesta măsura, un alt complet al instanţei supreme urmând să stabilească dacă primarul Sectorului 5 va rămâne după gratii.

(Elena Deacu)

---

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, ar fi fost interceptat de procurorii DNA în timp ce îi spunea unei apropiate că poate interveni la preşedintele Klaus Iohannis, prin realizatorul TV Rareş Bogdan, ca să-l ajute cu dosarul penal, susţinând că şeful statului are nevoie de edil să obţină majoritatea în Senat, scrie Agerpres, citând surse judiciare.

Informaţia apare în referatul prin care procurorii DNA solicită judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie.

Procurorii relatează: "Inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a înţeles, în încercarea sa de a o determina pe o persoană să dea declaraţii favorabile acestuia, să o convingă pe aceasta de faptul că are capacitatea ca, prin intermediul jurnalistului Rareş Bogdan, să exercite presiuni asupra preşedintelui ţării, presiuni care, în aprecierea inculpatului, ar avea aptitudinea de a influenţa cercetările în prezenta cauză".

În acest sens, la dosar există o interceptare în care Vanghelie invocă numele lui Iohannis şi al lui Bogdan, într-o convorbire cu Mariana Carla Dinu.

Redăm transcrierea interceptărilor, aşa cum au fost publicate de Agerpres.

"Vanghelie Daniel Marian: Deci, eu ştiu toate fazele. Deci, nu trebuie să... să discutăm! Discutăm numai la ureche, aşa! şi eu... Poţi să te duci acasă, să vii mai târziu, să vin la tine, să trimit avocatul, să vină... Eu recunosc că ai venit la mine, că nu sunt prost! Tre' să recunosc: 'Da, domne, a venit, ai venit să te sfătui cu mine'. Şi dacă vrei... Da' spune-mi adevărul! Pentru că mă poţi ajuta! E păcat de Dumnezeu aşa să... pentru că te sperii... că nu te ajuţi nici pe tine, nici pe mine, înţelegi? Ai răbdare, dracu, rămâi cu casele alea, sunt un milion de euro. N-are rost. Eu mă duc oricum în seara asta, auzi, să vorbesc cu Rareş, să se ducă mâine dimineaţă, la prima oră, la Iohannis, înţelegi? Că eu am o... Ţin relaţia prin Rareş Bogdan cu Iohannis, pentru că are nevoie de mine să fac majoritatea la Senat.

Dinu Mariana Carla: Am înţeles!".

"Dinu Mariana Carla: N-a venit?

Vanghelie Daniel Marian: Da' te rog eu frumos spune-mi, scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo, ca să ştiu! Te rog eu frumos! Ai încredere în mine! Eu te cunosc! Eu ştiu bine şi cum fac ăştia cu jocurile, înţelegi? Eu, după ce termin cu tine şi cu avocaţii, mă duc la... mă duc şi mă întâlnesc ca să trimit pe cineva la Iohannis acasă. Deci, eu o să încerc să opresc [cuvânt obscen - n.r.] ăsta, da' problema... am nevoie de tine să fii lângă mine. Nu ştiu ce dracu ai zis, spune-mi ce-ai spus acolo şi hai să vedem cum o întoarcem cu avocaţii! Mă gândesc că nu-s nebun şi tu eşti deşteaptă. Scrie-mi exact pe foaie, c-o tocăm! Zi-mi ce s-a întâmplat, cum s-a întâmplat, ce ţi-a zis să faci? Şi cu mine ce să faci şi dacă vii la mine şi nu ştiu ce şi după aia eu îţi... discutăm, dacă vine avocatul, discutăm! Numai de cum te ajut cu avocatul, cu nu ştiu ce, nu ştiu... Mă, ce scrii tu, asta, nu ştie nimeni, decât noi doi, dă-o naibii! Spune-mi, nu ţi-au zis să mă... vorbesc, să vezi, să mă înregistreze ei de pe undeva, să facă, să mă prindă cu ceva!? Te rog eu frumos, te rog eu! ...(neinteligibil)... în, în tine stă, în tine stă pentru... Tu... dacă te ţii bine un pic este decât ca să nu mi se întâmple ceva".

"Vanghelie Daniel Marian: Nu ştiu ...(neinteligibil)... încredere în mine.

Dinu Mariana Carla: ...(neinteligibil)... sunt speriată, nu mai ştiu.

Vanghelie Daniel Marian: Eu îţi dau avocat, îţi dau aia... mă ocup de tot. Dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă. Ei cred că pe bătăliile astea politice vor să ajungă la mine. ... am o grămadă de relaţii, am tot. Dar dacă mai mă ia şi pe mine şi mă încurcă. Ai înţeles?

Dinu Mariana Carla: Am înţeles!

Vanghelie Daniel Marian: Eu pot să chem în seara asta, chem şapte-opt inşi din justiţie şi vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac... Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei ...(neinteligibil-vorbeşte în şoaptă)...

Dinu Mariana Carla: Ok".

Tot în referat, apare faptul că primarul Marian Vanghelie a acordat numeroase contracte din bani publici firmelor controlate de omul de afaceri Dumitru Marin. În schimb, Marin i-a dat primarului, printre altele, două imobile noi în favoarea Marianei Carla Dinu.

În replică, prezentatorul Realitatea TV Rareş Bogdan a declarat la Antena 3, prin telefon, că este un "abuz înfiorător" al procurorului de caz şi că relaţiile sale cu Vanghelie sunt la fel cu cele pe care le are cu mulţi alţi politicieni.

Bogdan a solicitat să fie audiat la DNA de către procurorul de caz, pe care doreşte să-l dea în judecată pentru defăimare.

Realizatorul TV a spus: "Asistăm la un nou abuz, abuzul înfiorător al procurorilor. N-ar fi primul. Abuz al procurorului de caz în cazul Vanghelie, care încearcă să creeze o presiune suplimentară pe Înalta Curte prin introducerea numelui meu şi al preşedintelui României în această ecuaţie. N-am nicio legătură cu această ecuaţie, preşedintele României nu are nici atât vreo legătură. (...) Nu ştiu ce zicea Vanghelie sau nu zicea Vanghelie, nu e treaba mea. Dar să mă introduci pe mine într-o ecuaţie ca asta, spunând, făcând speculaţia că eu aş fi nu ştiu ce şi dând înregistrarea în referatul prin care Marian Vanghelie este dus pentru judecată (...) mi se pare un abuz înfiorător. (...) Îl voi da în judecată pe procurorul de caz şi cer acum (...) să fiu chemat la DNA să îl văd faţă în faţă pe acest individ. Eu vreau să stau faţă în faţă cu individul care m-a băgat în acest caz".

Rareş Bogdan a subliniat că nu îl cunoaşte "atât de bine" pe Klaus Iohannis şi că nu se ocupă de construirea de majorităţi parlamentare.

Prezentatorul a detaliat: "Nu mă ocup de construirea de majorităţi parlamentare şi, dacă în fiecare seară spun că Guvernul Ponta trebuie să plece, asta nu înseamnă că mă ocup de construirea de majorităţi ca să îl dea jos. (...) Cu Klaus Iohannis am vorbit ultima dată la telefon (...) pe 22 ianuarie. Deci din 22 ianuarie, ziua în care Klaus Iohannis a fost invitatul meu la «Jocuri de putere» (...), de atunci eu nu am mai vorbit cu Klaus Iohannis, preşedintele României, nici la telefon, nici faţă în faţă. (...) Eu nu îl cunosc atât de bine pe Klaus Iohannis. El a fost invitatul meu în nenumărate emisiuni pentru că îl ştiu de mult timp, de când era primar al Sibiului, şi s-a creat impresia că eu am fost mai apropiat de dânsul pentru că l-am primit în emisiune. (...) Dar de aici până la a face astfel de speculaţie e prea mult", a afirmat Rareş Bogdan.

Sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009, Mircea Geoană, precum şi sediul PSD Sector 5 ar fi fost renovate cu bani primiţi ca mită de Marian Vanghelie, se arată în referatul prin care DNA solicită arestarea preventivă a edilului, informează Agerpres. O parte a "comisionului" perceput de primar de la omul de afaceri Dumitru Marin a constat şi în plata unor lucrări de renovare a sediului de campanie a lui Geoană.

Anchetatorii punctează: "Alte modalităţi, adiacente, prin care Dumitru Marin a achitat «comisionul» solicitat de către Vanghelie Marian-Daniel sunt: efectuarea ori plata de lucrări de renovare şi amenajare a unor spaţii comerciale utilizate de către societate controlată de către Fashion Brand Management SRL (asociat inculpatul Niculae Mircea-Sorin, administrată în fapt de către suspecta Niculescu-Mizil-Ştefănescu Oana, parlamentar); efectuarea ori plata de lucrări de renovare şi amenajare a altor spaţii, între care sediul de campanie al candidatului Partidului Social-Democrat la alegerile prezidenţiale din anul 2009, sediul Partidului Social-Democrat Cotroceni (un imobil situat pe strada Obedenaru, proprietate CALEX BUSINESS GRUP SRL), sediul Partidului Social-Democrat Bucureşti Sector 5, birouri din cadrul Primăriei sectorului 5 Bucureşti; strângerea, contra cost, de semnături necesare înregistrării unui candidat la alegerile europarlamentare din anul 2014; suportarea cheltuielilor făcute de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel la anumite restaurate; sponsorizarea de către societăţile controlate de acesta a unor manifestări organizate de Primăria sectorului 5 (cum sunt petrecerile de revelion)".

O parte a "comisionului" primit de Marian Vanghelie de la omul de afaceri Dumitru Marin, în contul acordării unor contracte din bani publici, ar fi reprezentat-o plata unor contracte de publicitate în favoarea televiziunilor OTV şi B1 TV, se mai arată în referatul DNA.

"Un alt mod de plată al «comisionului» de către suspectul Dumitru Marin l-a constituit încheierea şi plata unor contracte de publicitate în favoarea unor televiziuni indicate de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel. Astfel, în anul 2009, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, societăţile controlate de către Dumitru Marin au încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 2.000.000 de euro în favoarea societăţii Ocram Televiziune SRL (operatorul postului de televiziune OTV), controlată de Diaconescu Dan, persoană apropiată inculpatului Vanghelie Marian-Daniel (aceste contracte nu au fost executate de către această din urmă societate comercială, fiind în schimb plătite de cele dintâi)", se arată în referat.

Procurorii continuă: "De asemenea, la solicitarea inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, Premier Palace SRL a încheiat contracte de publicitate în valoare de aproximativ 200.000 de euro în favoarea societăţii B1 TV Channel SRL (operatorul postului de televiziune B1 TV)".

Marian - Daniel Vanghelie, primarul Sectorului 5 Bucureşti, a fost reţinut, joi seară, de DNA, după mai multe ore de percheziţii domiciliare şi la primăria pe care o conduce, fiind acuzat de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani.

Mircea - Sorin Niculae, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, a fost reţinut pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, potrivit unui comunicat emis de DNA. Totodată, Adrian Murgoci, Laura Ciocan şi Sorin Ciocan au fost reţinuţi pentru favorizarea făptuitorului şi mărturie mincinoasă.

Procurorii relatează, în documentul trimis redacţiei: "În perioada 2007 - prezent, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în schimbul unor foloase materiale, a ajutat un om de afaceri să obţină, pentru societăţile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi).

Pentru atribuirea şi plata contractelor de execuţie de lucrări publice inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a perceput un «comision» de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 şi instituţii din subordinea acesteia, pe de o parte, şi societăţile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

«Comisionul» respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, prin intermediul inculpatului Niculae Mircea-Sorin şi a unei alte persoane apropiate lor.

Acest comision a fost plătit, în parte, şi sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăţi de tip off-shore, de către omul de afaceri) şi societăţi comerciale controlate, prin interpuşi, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani.

Din datele existente în cauză a reieşit că beneficiare a unor astfel de contracte (şi a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele şi societăţile Bucureşti S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) şi Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

O parte a «comisionului» a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

De asemenea, pentru garantarea plăţii «comisionului» de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăţi comerciale unor apropiaţi ai inculpatului Vanghelie Marian-Daniel.

Altă modalitate de plată a «comisionului de 20%» a constat în achitarea de către societăţile controlate de către aceeaşi persoană a cheltuielilor de renovare şi amenajare a unor spaţii utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel (primarul Sectorului 5 Bucureşti) şi Niculae Mircea-Sorin (acţionar majoritar la societatea comercială Bucureşti S.A. şi asociat unic la societatea comercială Fashion Brand Management S.R.L.) au transferat sume de bani provenite din comiterea infracţiunilor de luare de mită, sub forma achiziţionării de bunuri mobile şi imobile şi sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăţilor comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora.

Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienţei cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăţi comerciale.

De asemenea, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a disimulat adevărata natură a provenienţei a părţilor sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părţi sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.

La data de 12 martie 2015, inculpaţii Murgoci Adrian, Ciocan Laura şi Ciocan Sorin au făcut afirmaţii mincinoase în legătură cu fapte şi împrejurări esenţiale, acţionând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracţiunilor menţionate anterior".

Inculpaţii au fost prezentaţi, ieri, ICCJ, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Până la închiderea ediţiei, nu a fost luată nicio hotărâre în acest sens.

---

Vanghelie, la intrarea în ICCJ: "Am un loc în celulă pentru Ponta şi Oprea"

Primarul Marian Vanghelie a declarat, ieri seară, la intrarea în ICCJ, că are "un loc în celulă" pentru premierul Victor Ponta şi ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, adăugând că nu are emoţii privind audierea la instanţa supremă.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Vanghelie este o pata de rahat pe reverul oricui. Nu cred ca putea improsca pana la presedinte dar reverul lui Bogdan nu se simte prea bine. Sigur ca ne-am imaginat ca un agramat din Rahova nu are cum sa faca bani in mod cinstit insa dimensiunea coruptiei lui Vanghelie socheaza.

    1. Mincinosul ăla de la Real...prostia TV, Bogdan, mi-a inspirat antipatie și îmi declanșa beculețele sistemului de alarmă ce verifică onestitatea. Acum mi se confirmă. Avea o ură viscerală față de Ponta (adică înțeleg să îl critici pe Ponta din diferite motive - că există, inclusiv prostia cu doctoratul), dar nu ura PSD-ul. Îi ridica în slăvi pe "dizidenții" Geoană și Vanghelie. El ura tabăra Ponta/Ghiță. Acum probabil vedem și că nu era o ură dezinteresată. Hai Bogdan, ia-ți bagajele și te cară, du-te și joacă golf și discută cu Adrian Năstase despre viață, literatură, etc (din propriile mărturisiri la TV, moment când mi s-a crispat stomacul de cât snobism respiră acest om). Oricum Real...prostia TV a căzut mult în audiențe iar "inteligența" ta are merite mari în acest lucru.

      In ultima vreme am vazut cu totii ca politica este mizerabila. Pana si cei mai placuti politicieni s-au dovedit a fi infecti.Urmeaza randul realizatorilor TV, unde indivizi infecti ca Turcescu, Rares Bogdan sunt devoalati iar viitorul ne va mai aduce surprize. Ii astept pe Ciutacu si Badea.Deosebiri fundamentale intre Vanghelie, Geoana, Bogdan nu exista. Deosebiri culturale de asemenea. O bila alba pentru Marean este increderea pe care i-o acorda iubita lui care il cunoaste cel mai bine. Din departare pare un bou sumbru insa poate din cercul intim este o persoana buna, pe care te poti baza.

      Ponta ,sora, cumnatul si mama....si apoi si doctoratul..... A sa nu uit ..afacerea cu " Asociatia de Avocatura Sova"...

    Udrea, în variantă masculină și agramată - Vanghelie, va începe să toarne din PSD. Și totuși nimic de Geoană?

    Vanghelie: "Discutăm numai la ureche, aşa".

    Iar apoi "scrie-mi pe foaie ce s-a întâmplat acolo" 

    Deci cei doi nu vorbeau la telefon. Au fost fie interceptați ambiental cu echipament sofisticat. Sau prin telefoanele mobile lăsate pe masă. Băi infractorilor, nu știați că și închise telefoanele vă pot fi transformate în microfoane ambientale? Face parte din standardul de telecomunicație mobilă. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb