Primăvara scandalurilor alimentare

Mihaela Dalar Stanca
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 7 martie 2013

Primăvara scandalurilor alimentare

UPDATE 18:59

Daniel Constantin a precizat că nu a nominalizat vreo firmă implicată în scandalul laptelui infestat, în replică la afirmaţiile primarului Onţanu, care a suspendat furnizarea laptelui în şcolile din Sector 2, motivând că distribuitorul a fost indicat public de ministrul Agriculturii.

Primăria Sector 2 a anunţat că primarul Neculi Onţanu a decis să suspende furnizarea laptelui în şcolile şi grădiniţele din sector a fost retras până când distribuitorul, firma Simultan SRL, va dovedi că produsul furnizat nu conţine aflatoxină, întrucât societatea ar fi fost nominalizată în discursul ministrului Agriculturii.

----

UPDATE 17:52: Lapte toxic, descoperit în şcolile din Capitală

Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, a declarat că laptele a fost retras din şcolile din sectorul 2 al Capitalei, informează www.realitatea.net.

Potrivit acestuia, peste 30.000 de elevi ar fi putut fi afectaţi. Edilul a spus că a luat această măsură după conferinţa de presă a ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

---

UPDATE 15:08: Un lot de lapte ce conţinea aflatoxină a fost retras de pe piaţa românească

Un lot de lapte ce conţinea aflatoxină a fost retras de pe piaţa din ţara noastră, a avertizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, conform surselor de presă.

Laptele a fost importat din Ungaria şi Serbia.

---

Parazit în macrou congelat

Pesticide în ardei şi în pere din Turcia

Chifteluţe de cal şi prăjituri cu bacterii fecale

Carne de cal, în loc de vită

Dacă am asculta ştirile din ultima perioadă, am ajunge la concluzia că nu mai ştim ce mâncăm. Lasagna şi chifteluţe din carne de cal, ardei şi pere cu pesticide, paraziţi în peşte, pui cu antibiotice şi hormoni, prăjituri care conţin materii fecale, citrice şi roşii injectate cu coloranţi, toate aceste produse sunt la dispoziţia consumatorilor care nu au habar cu ce se hrănesc.

Nu ştim câtă manipulare şi cât adevăr au aceste informaţii. Cert este că cetăţenii ar trebui să se gândească mai mult la ce mănâncă. Deja E-urile sunt nelipsite din majoritatea produselor pe care le consumăm.

Consumatorii sunt atacaţi zilnic de producătorii de alimente - un război insesizabil, cu efecte extreme.

Autoritatea Sanitară a instituit ieri o alertă alimentară în mai multe judeţe din vestul, centrul şi sudul ţării, întrucât au depistat macrou congelat importat din insulele Feroe, posibil infestat cu un parazit. Autorităţile fac controale pentru a retrage produsul de pe piaţă, afirmă şeful DSVSA Hunedoara, Ioan Dumbravă. Domnia sa a spus: "O parte din cantitatea de pes-te 60 de tone a ajuns la un depozit din Bihor şi de aici în mai multe judeţe, printre care Hunedoara, Timiş, Arad, Sălaj, Maramureş, Dolj, Cluj. În judeţul Hunedoara a ajuns o cantitate de 320 de kilograme de peşte, care s-a vândut deja în 12 magazine din Valea Jiului. Cantităţile fiind mici, s-au dat imediat şi probabil deja au fost consumate. Oamenii pot sta liniştiţi, parazitul Anisakis este unul evisceral, adică se localizează în intestine, care de regulă nu se consumă. Nu s-a descoperit parazitul şi în musculatură, prin urmare oamenii nu au fost infestaţi". El a adăugat că nu au fost înregis-trate cazuri de persoane care să se simtă rău în urma consumului peştelui din acest lot.

Tot ieri, o altă ştire a zguduit domeniul alimentar. Aproximativ zece tone de legume şi fructe contaminate cu pesticide au ajuns pe tarabele din România. Marfa a fost adusă din Turcia şi o mare parte s-a vândut deja.

La începutul acestui an, prof. Eugen Irimia, expert în industria alimentară şi alimentaţie publică şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, a declarat, potrivit presei, că puii din import sunt dopaţi până la refuz cu hormoni, iar cei româneşti conţin cantităţi mari de antibiotic. Domnia sa a adăugat că, de fapt, toată carnea conţine antibiotic - de vită, de porc şi peştele de acvacultură.

Pe de altă parte, studii germane prezentate la finalul anului trecut arată că aproximativ 80% din fructele cultivate în mod convenţional şi peste 55% dintre legume conţin pes-ticide. Concluzia la care au ajuns experţii germani după testarea a 22.000 de mostre din diverse ţări a fost că sunt periculoase fructele şi legumele din Brazilia, Chile, Africa de Sud, Thailanda, Turcia, India, Kenya şi Columbia.

Carnea de cal

Un scandal de amploare a izbucnit în ultimele săptămâni în industria agroalimentară europeană, după des-coperirea cărnii de cal în lasagna ce ar fi trebuit să fie de vită, în Marea Britanie. După ce vina a fost aruncată şi asupra ţării noastre şi mai multe ţări au retras produsele de pe rafturi, problema se pare că ţine de o "strategie de afaceri" chiar a companiei franceze Spanghero, care a invinuit furnizorii de carne din ţara noastră.

Luna trecută, preşedintele Spanghero declara pentru AFP: "Am cumpărat carne de vită de origine europeană şi am revândut-o. Dacă va fi într-adevăr vorba despre carne de cal, atunci ne vom îndrepta către furnizorul român". Recent, o anchetă a Guvernului de la Paris a indicat că firma franceză Spanghero, care acuzase furnizorul român, se află la originea etichetării greşite a cărnii de cal, criză care a afectat 15 ţări. Minis-trul Agriculturii din ţara noastră, Daniel Constantin, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că în urma acestui scandal, consumul de carne de cal din Franţa a crescut semnificativ, consumatorii fiind curioşi şi testând produsul. Pe de altă parte, Romalimenta, federaţia care reprezintă patronatele din industria alimentară din ţara noastră, observă o scădere de 27% a consumului de carne în luna februarie, la nivelul României. Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, a comentat pe marginea subiectului: "Presiunea de preţ a dus la această situaţie, iar, prin strategia adoptată, compania franceză şi-a eliminat competitorii de pe piaţă. Carnea de cal este cu aproape 40% mai ieftină decât cea de vită". Minea spune că numai o companie mare ar fi adoptat această modalitate de a obţine profit, evazioniştii, alegând să adauge în carne înlocuitori, pentru a vinde la un preţ mai mic, "la colţ de stradă". Reprezentantul Romalimenta a precizat că nicio companie mare din România nu ar face asta.

Oficialul Romalimenta continuă să apere industria cărnii: "Noi facem analizele, suntem obligaţi să facem asta la fiecare lot de produse pe care îl comercializăm. Diferenţa între cele două tipuri de carne este foarte mare, iar în analize s-ar vedea asta. Mai mult decât atât, am început să ne organizăm şi am făcut analize cu Autoritatea Naţională Sanitară Veteriană şi pentru Siguranţa Alimentelor - ANSVSA - de la apariţia scandalului, iar în continuare vom realiza analize suplimentare la carnea de cal, la produsele care conţin carne de vită, să nu putem fi păcăliţi de furnizorii de carne".

Grecia nu a putut demonstra acuzaţiile făcute la adresa ţării noastre

De o înşelătorie asemănătoare am fost acuzaţi, la sfârşitul lunii februarie, de vecinii greci, care au declarat că au descoperit carne de cal, importată din România, în 1.064 de kilograme de carne congelată etichetată drept vită. ANSVSA a informat recent că nu se confirmă suspiciunea asupra unei unităţi din România care ar fi livrat în Grecia carne etichetată incorect, probele furnizate de autorităţile din Grecia fiind insuficiente. Declaraţia a fost susţinută de Comisia Europeană, care a catalogat acţiunea grecilor nejustificată.

În tot acest timp, ANSVSA a realizat controale la loturile incriminate, fără a fi găsite urme de carne de cal în carnea de vită.

IKEA - după felul doi, desertul este suspectat de probleme

Producătorul suedez de mobilă, IKEA, care are în incinta magazinelor sale şi restaurante dedicate familiilor, a fost prins în scandalul "chifteluţelor care conţin carne de cal" încă de la finalul lunii trecute, urmând ca, la începutul acestei săptămâni, un sortiment din prăjiturile comercializate de aceştia să fie suspectat de bacterii coliforme (care se găsesc în general în fecale, sol şi apă).

În cele două crize, IKEA a fost acuzată de autorităţile sanitare din Cehia şi, ulterior, de China. Chifteluţele testate pozitiv cu carne de cal în Republica Cehă nu au ajuns pe rafturile niciunui restaurant, susţin reprezentanţii companiei.

Cât priveşte controalele realizate la nivelul ţării noastre, Mihaela Mureşan, Marketing Manager IKEA România, ne-a declarat: "Întrucât compania IKEA acordă maximă atenţie siguranţei alimentare, am luat măsuri de precauţie încă de la primele informaţii legate de acest subiect. Astfel, chifteluţele au fost retrase începând cu 25 februarie. Deşi rezultatele anchetei derulate de ANSVSA au confirmat faptul că nu există carne de cal în produsele din magazinul IKEA România, vânzările chifteluţelor nu vor fi reluate până nu ne asigurăm că şi la nivel global situaţia este soluţionată. Vom continua să testăm toate produsele noastre din carne de vită şi porc, atât la nivel global, cât şi în România". În reţeta chifteluţor vândute în magazinul IKEA România este acceptată doar carnea de vită şi de porc, au mai precizat sursele citate.

Autorităţile din domeniul sănătăţii din China au confiscat, la sfârşitul anului trecut, aproape două tone dintr-o prăjitură vândută în restaurantele grupului suedez, după ce au fost descoperite bacterii care se regăsesc de obicei în tractul intenstinului uman, susţine presa internaţională. Informaţiile apărute cu privire la prăjitura "Almond", o tartă cu migdale şi ciocolată, cremă de unt şi caramel, au fost confirmate de compania din ţara noastră, iar reprezentanţii IKEA România ne-au detaliat: "Vânzarea prăjiturii Almond în România continuă, în afară de cele două loturi testate în China. Acestea au fost oprite preventiv şi în Româ-nia, printre alte ţări implicate, pentru verificări suplimentare. Produsele în care s-au regăsit urme de bacterie coliformă nu pun în pericol sănătatea consumatorilor. Toate produsele noastre au fost şi sunt verificate în permanenţă pe toţi parametrii ce ţin de siguranţa alimentară, inclusiv pentru bacterii care pot provoca probleme de sănătate". Mihaela Mureşan ne-a mai precizat că verificările vor continua până când firma va afla cauza infestării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb