Primele roşii româneşti, vândute în pieţele din Buzău

ANA FELEA
Miscellanea #Agricultură / 18 martie 2022

Primele roşii româneşti, vândute în pieţele din Buzău

Primele roşii crescute pe pământ românesc s-au copt deja în sere. Cea mai timpurie recoltă vine din comuna Cochirleanca, judeţul Buzău. Mircea Tatu, legumicultorul buzoian care în fiecare an reuşeşte să scoată primele tomate pe piaţă, va culege sâmbătă,19 martie, prima recoltă de tomate din 2022.

Solariile buzoianului sunt deja încărcate de tomate, iar producţia din acest an se anunţă a fi una foarte bună. Legumicultorul deţine 3400 de metri pătraţi de solarii încălzite pe care au fost cultivate, încă din decembrie, răsadurile de roşii. Acum, plantele sunt încărcate de fructe, iar sâmbătă vor fi scoase la piaţa din municipiul Râmnicu Sărat.

"Sâmbătă vor merge la Piaţa de la Râmnicu Sărat. Este mult devreme ca anul trecut, când am cules pentru prima dată pe 27 martie", a spus Mircea Tatu, legumicultorul din Buzău.

Pe de o parte, vestea este una foarte bună, mai ales că piaţa este invadată de legume din import, însă calitatea costă. Mircea Tatu spune că, faţă de anul trecut, totul este mai scump: şi energia electrică şi cocsul cu care încălzeşte serele şi folia, iar asta îl determină să mărească preţul pentru kilogramul de tomate.

"Anul trecut, primele roşii le-am vândut cu 18 lei, anul asta mai creştem un pic. Piaţa este plină de importuri. Vin roşiile din Turcia la preţuri mai mici, pentru că acolo nu se cultivă în spaţii încălzite şi noi nu putem concura cu importurile. Ne-am făcut un calcul şi primele roşii vor fi vândute cu preţul de 23 de lei kilogramul. Este preţul de tarabă. Vom merge noi la piaţă, nu vom vinde prin intermediari tocmai pentru a păstra un preţ accesibil pentru clienţii nostri care ne cunosc legumele şi cumpără în fiecare an de la noi.", a spus Mircea Tatu.

Producătorul spune că anul trecut cea mai mare factură la energie electrică a fost de 2.700 de lei, iar anul acesta, după valul de scumpiri, se aşteaptă la circa 7.500 de lei, doar pe ultimele două luni. La această sumă se adaugă şi costul cocsului folosit pentru încălzirea solariilor.

"Încălzirea o facem cu centrale cu apă caldă şi cu cox petrolier. S-a scumpit şi energia electrică şi preţul cocslui s-a dublat. A fost 1.000 de lei tona, acum e peste 2.000 lei şi noi folosim cam 2 tone de cocs la trei zile, a explicat Mircea Tatu.

Roşiile produse la Cochirleanca sunt naturale, producătorul a explicat că nu folosesc substanţe chimice, polenizarea se face cu bondari şi la fel, tot cu insecte, sunt distruşi şi prădătorii care atacă plantele. Ele sunt de fapt soiuri olandeze, selectate şi adaptate solului şi climei din zona Buzăului. Legumicultorul spune că pentru început va culege circa 30-40 de kilograme de roşii dar îşi va bucura clienţii şi cu alte legume de sezon, la fel crescute în solariile proprii, respectiv castraveţi, salată, ridichi şi ceapă verde.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb