Primul ministru nu vrea ofiţeri sub acoperire în presă

Cătălin Alexandru
Ziarul BURSA #Politică / 10 august 2006

Premierul rămîne intrasingent în privinţa implicării serviciilor secrete în mass-media. Şeful Executivului a solicitat, ieri, să nu li se mai permită serviciilor de informaţii să aibă ofiţeri în redacţiile instituţiilor de presă. Potrivit spuselor purtătorului de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu, nici un ministru nu a avut de obiectat la această poziţie a premierului, în ciuda faptului că la şedinţa de guvern au lipsit o serie de membri ai Executivului. Hotărîrea a fost extinsă în cazul sindicatelor, organi-zaţiilor politice şi al celor religioase.

Legat de acest aspect, minis-trul Justiţiei, Monica Macovei, a prezentat Cabinetului o analiză privind organizarea serviciilor secrete în Europa. Au fost supuse atenţiei trei sisteme majore, urmînd ca Executivul să decidă asupra unuia dintre ele. Guvernul apreciază că este necesar ca autorităţile să stabilească mai întîi un principiu general de organizare a structurilor de informaţii şi abia ulterior să treacă la discutarea detaliilor. În primul sistem prezentat în analiza amintită, serviciile secrete îndeplinesc funcţia de culegere şi analiză a informaţiilor, precum şi atribuţii în aplicarea legii acolo unde este ameninţată siguranţa naţională. Într-o a doua modalitate de organizare a acestor servicii, instituţiile respective nu au competenţe decît în domeniul culegerii şi analizării informaţiilor, fără drept de aplicare a legii. Există, de asemenea, în Europa, servicii secrete care acţionează într-un mod similar cu organele de poliţie judiciară în cazul infrac-ţiunilor ce aduc atingere siguranţei naţionale.

Senatorul liberal Norica Nicolai a apreciat, într-o declaraţie acordată ziarului BURSA, că soluţia cea mai viabilă ar fi al doilea dintre cele trei sisteme prezentate de ministrul Monica Macovei, întrucît "este în acord cu principiile statului de drept". În plus, această modalitate de organizare a structurilor de informaţii răspunde propunerilor liberale în domeniu, care cer ca serviciile secrete să nu aibă competenţe de investigare nici măcar în fazele incipiente, a mai apreciat senatorul PNL.

Premierul şi-a reiterat angajamentul de a trimite în cel mai scurt timp proiectul pachetului de legi privind siguranţa naţională către Parlament. Documentul va fi redactat în forma sa finală de către o comisie compusă din reprezentanţi ai ministerelor de Interne, Apărare şi Justiţie. Conform spuselor Oanei Marinescu, Călin Popescu Tăriceanu doreşte ca la deschiderea sesiunii Legislativului, Guvernul să fie în măsură să ofere spre dezbatere parlamentarilor un pachet de legi "de calitate". În elaborarea acestor reglemen-tări se va ţine cont de sugestiile societăţii civile şi ale ministerelor, a mai declarat Oana Marinescu.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb