Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) continuă investiţia în producţia de energie regenerabilă în România, finanţând pentru prima oară un proiect de energie solară în Europa Centrală şi de Sud-Est, potrivit unui comunicat remis, astăzi, de Bancă.
EDP Renováveis (EDPR), companie din sectorul energiei regenerabile, va primi un împrumut de 20 milioane euro pentru construcţia şi operarea a 6 parcuri fotovoltaice solare în regiunea Olteniei, având o capacitate de producţie energetică de 50 MW.
O construcţie paralelă în valoare de 10 milioane de euro va fi asigurată de Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BCDMN).
Panourile solare fotovoltaice generează electricitate în mai mult de 100 de state şi este una dintre cele mai dezvoltate tehnologii de generare a energiei elctrice. Capacitatea de producţie a energiei solare în România este de 1,158 MW, echivalentul de consum pentru mai mult de 100.000 de gospodării.
Acesta este al patrulea proiect de cooperare între BERD şi EDPR în ţara noastră, urmând investiţiile anterioare pentru trei proiecte cu ferme de producţie eoliană. Până acum, BERD a asigurat ajutor financiar pentru construirea şi operarea a cinci ferme de energie eoliană din ţară.
În timpul unei vizite în Capitală, Riccardo Puliti, Directorul BERD pentru Energie şi Resurse Naturale, a lăudat cooperarea cu autorităţile române, pe energie.
Puliti a declarat: "Finanţarea proiectului EDPR pe energie solară este a treia tranzacţie în sectorul energetic din România, de la începutul anului curent. Luând în calcul proiectul de energie solară EDPR, am investit deja aproape 200 milioane de euro în sectorul energetic românesc, pe acest an".
Puliti a subliniat faptul că nu a fost limitată cooperarea doar la a asigura finanţele, aceasta implicând şi munca colaborativă cu autorităţile române pentru sprijinul dezvoltării strategiei energetice şi iniţiativelor legislative.
De la începutul operaţiunilor în România, BERD a investit 169 milioane euro, dezvoltând piaţa de energie regenerabilă a ţării noastre.
Pe lângă parcul solar EDPR, Banca a finanţat, de asemenea, proiecte de energie solară în Ucraina.
Ţara noastră va beneficia de asistenţă tehnică din partea BERD în elaborarea strategiei energetice naţionale, arată un comunicat remis redacţiei. Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a avut, ieri, la Bucureşti, o întâlnire cu o delegaţie condusă de Riccardo Puliti, director general pentru Energie şi Resurse Naturale al BERD pe subiecte energetice. Cele două părţi au mai discutat şi despre politica Guvernului în domeniul regenerabilelor, precum şi despre proiectele României de interconectare în domeniile gazelor naturale şi energiei electrice. Oficialii BERD au mai fost interesaţi şi de situaţia listării companiilor de stat Electrica şi Complexul Energetic Oltenia.