Cifra de afaceri consolidată a Grupului Teraplast, procesator de PVC şi unul dintre principalii producători de materiale pentru piaţa construcţiilor şi instalaţiilor, a înregistrat o creştere de 31,17% în primul trimestru din 2016, până la valoarea de 86,90 milioane lei. Consolidarea include elementele de venituri şi cheltuieli ale companiilor Teraplast, Plastsistem, Teraplast Moldova şi Teraglass, în procent de 100%, şi nu le include pe cele ale firmei Politub. Această din urmă, fiind entitate controlată în comun, se consolidează doar la nivelul profitului, în procent de 50%.
Grupul Teraplast activează pe pieţele de instalaţii şi amenajări, profile tâmplărie, panouri sandwich şi structuri metalice zincate, tâmplărie termoizolantă şi granule PVC.
Dorel Goia, preşedinte al Consiliului de Administraţie Teraplast, a declarat: "Am crescut atât ca venituri, cât şi ca profitabilitate şi suntem convinşi că vom continua pe acelaşi trend. Contextul pieţei construcţiilor a avut un impact pozitiv în evoluţia din primul trimestru şi sperăm să nu avem surprize neplăcute în a două jumătate a anului. Facem referire în principal la segmentul de infrastructură de mediu (canalizare şi alimentare cu apă), pentru care livrăm în continuare pe proiecte demarate în cadrul bugetului UE precedent (2007-2013), în timp ce pentru noua axă de finanţare (2014-2020), deşi au trecut doi ani de la intrarea în vigoare a noului buget al UE, majoritatea lucrărilor sunt cel mult în faza de proiectare. În situaţia în care noile lucrări pe infrastructură mare nu trec într-o etapă următoare, riscăm ca în a două jumătate a anului să asistăm la un blocaj al acestui segment de piaţă. Dacă vorbim de fonduri publice lucrurile se mişcă la fel de greu şi pe segmentul reabilitărilor termice. Doar investiţiile private nu pot susţine piaţa construcţiilor, de aceea evoluţia viitoare a sectorului depinde într-o foarte mare măsură de aportul investiţiilor publice. Vom continua, de asemenea, în 2016 dezvoltarea prezenţei Grupului Teraplast pe pieţele externe, după ce în 2015 peste 22% din vânzări s-au realizat la export".
Grupul Teraplast include compania Teraplast, subsidiara Plastsistem, subsidiara Teraglass (începând cu aprilie 2015, anterior activitatea Teraglass fiind organizată ca o linie de business a companiei Teraplast), subsidiara Teraplast Moldova şi Politub (entitate controlată în comun).
În primele trei luni din 2016 exporturile Grupului Teraplast au crescut cu aproape 37% faţă de perioada similară din 2015. Grupul Teraplast exportă în Germania, Austria, Ungaria, Slovenia, Cehia, Slovacia, Italia, Bulgaria, Serbia sau Belgia.
În perioada analizată, profitul net al Grupului Teraplast s-a cifrat la 7,05 milioane lei, faţă de 4,22 milioane lei, valoarea obţinută în primul trimestru din 2015. Oficialii companiei spun în comunicat: "Evoluţia profitului net la nivel consolidat a fost susţinută în principal de îmbunătăţirea semnificativă a performanţei operaţionale, Grupul Teraplast realizând în primul trimestru din 2016 un profit din exploatare în valoare de 8,60 milioane de lei, faţă de 4,37 milioane lei în perioada similară din 2015. În primele trei luni ale anului, ca urmare a volumelor în creştere, gradul de ocupare a utilajelor a fost mult mai eficient decât în perioada similară a anului trecut".
EBITDA la nivel de Grup Teraplast a fost de asemenea în creştere, acest indicator cifrându-se la peste 13,41 milioane lei, raportat la 10,17 milioane lei, în primul trimestru din 2015.
În primele trei luni din 2016 datoriile către instituţiile de credit ale Grupului Teraplast au scăzut cu aproape 17%, faţă de perioada similară din 2015.
În perioada analizată compania s-a focusat, de asemenea, pe îmbunătăţirea cash-flow-ului Grupului, iar ca rezultat disponibilul din conturi a crescut de la 4,67 milioane lei în primele trei luni din 2015, la 9,12 milioane lei în 2016.
Creanţele Grupului Teraplast au fost în creştere în primele trei luni din 2016, pe de o parte pe fondul evoluţiei cifrei de afaceri, iar pe de altă parte ca urmare a asigurării unei părţi din portofoliul de clienţi, ceea ce a permis extinderea termenelor de plată pentru aceşti clienţi.
În ceea ce priveşte stocurile, creşterea lor cu peste 58% în această perioada a fost generată pe de o parte de necesitatea de a se proteja de fluctuaţiile preţurilor materiilor prime, iar pe de altă parte în contextul creşterii vânzărilor şi nivelarea capacităţilor de producţie.
• Investiţii în perioada ianuarie-martie 2016
Grupul Teraplast a realizat în primele trei luni din 2016 investiţii totale în valoare de 1,11 milioane lei. Grupul şi-a propus pentru 2016 un buget de investiţii de 22,95 milioane de lei (5,1 milioane de euro). Aceste investiţii sunt structurate în 5 categorii: Echipamente, IT, SDV-uri, Construcţii şi Auto.
Facilităţile de producţie ale companiilor din Grup sunt localizate în Parcul Industrial Teraplast, dezvoltat pe o suprafaţă de peste 200.000 mp, în extravilanul municipiului Bistriţa. În perioada 2007-2014 Grupul Teraplast a investit peste 200 de milioane de lei în dezvoltarea şi modernizarea capacităţilor de producţie, dar şi în extinderea portofoliului de produse.
Începând din 2 iulie 2008 cea mai mare companie din Grup - Teraplast este listată la Bursa de Valori Bucureşti, sub simbolul TRP.
Evenimente semnificative în perioada ianuarie-martie 2016
- În ianuarie, Consiliul de Administraţie a desemnat societatea de servicii financiare BT Securities să reprezinte interesele Teraplast SA în procesul de răscumpărare de pe piaţa de capital a unui număr de maxim 2.000.000 acţiuni proprii. Adunarea Generală a Acţionarilor Teraplast a aprobat, în şedinţa din 7 decembrie 2015, răscumpărarea de către societate a propriilor acţiuni.
- Consiliul de Administraţie a aprobat în februarie un program de tip "stock option plan", prin care unui număr de angajaţi ai Grupului Teraplast li se vor distribui acţiuni ale emitentului Teraplast SA (simbol TRP), ce urmează a fi răscumpărate în cadrul procesului de răscumpărare aprobat prin AGEA nr. 1/07.12.2015. Acţiunile ce fac obiectul acestui "stock option plan" se vor acorda beneficiarilor cu titlu gratuit. Perioada minimă după care beneficiarii "stock option plan" pot să-şi exercite opţiunea de a primi acţiuni gratuite nu poate fi mai mică de 1 (un) an de zile.
- Consiliul de Administraţie a aprobat în februarie demararea procesului de răscumpărare de către societate a propriilor acţiuni cu respectarea şi în condiţiile aprobate prin Hotărârea AGEA Nr. 1 din 7 decembrie 2015.
- Depozitarul Central a înregistrat, în februarie, în registrul acţionarilor societăţii majorarea de capital social cu suma de 8.874.589 lei, prin emisiunea a 88.745.890 acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune. În urma majorării, capitalul social al Teraplast SA are valoarea de 37.762.177 lei, fiind împărţit în 377.621.770 acţiuni, cu valoarea nominală de 0,10 lei fiecare. Majorarea capitalului social s-a realizat în contul tuturor acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor societăţii la dată de 29 ianuarie 2016, cărora li s-au alocat gratuit un număr de 30,72111455 acţiuni noi la 100 acţiuni deţinute.
•
Evenimente ulterioare
- Adunarea Generală a Acţionarilor a aprobat în aprilie majorarea capitalului social cu suma de 18.881.089 lei, prin emisiunea a 188.810.890 acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune. Majorarea capitalului social se va realiza prin incorporarea rezervelor în suma de 18.881.089,00 lei, constituite din profitul net al anului 2015 şi emisiunea a 188.810.890 acţiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei/acţiune. Acţiunile nou emise nu vor modifica procentele de deţinere ale acţionarilor şi se vor distribui gratuit tuturor acţionarilor societăţii înscrişi în Registrul Acţionarilor la data de înregistrare 24 iunie 2016. Majorarea de capital se va realiza pentru susţinerea activităţii curente a societăţii. Fiecărui acţionar înregistrat în Registrul Acţionarilor la data de înregistrare i se vor aloca un număr de 50 acţiuni noi la fiecare 100 acţiuni deţinute.
- Adunarea Generală a Acţionarilor a decis, de asemenea, în aprilie acordarea de dividende în valoare totală de 7.930.057 lei, dividendul brut/acţiune propus fiind de 0,021 lei.