Ţinta BVB - dublarea lichidităţii în anul 2029
• "Factorul cheie care va putea determina o creştere semnificativă a lichidităţii pieţei este lansarea pieţei instrumentelor financiare derivate", potrivit operatorului pieţei
• "Începând cu primul an de activitate al CCP-ului, BVB va reduce comisionul de tranzacţionare cu un punct de bază (0,01%), pe fiecare parte a tranzacţiei, în măsura în care valoarea medie de tranzacţionare va rămâne sub 20 milioane de euro pe zi", menţionează BVB
• CCP-ul va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare, potrivit BVB
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) are drept obiectiv dublarea valorii de tranzacţionare în următorii zece ani prin lansarea de noi produse şi pieţe, potrivit planului de afaceri iniţial al operatorului pieţei noatre de capital pentru înfiinţarea Contrapărţii Centrale (CCP), entitate a cărei înfiinţare va fi supusă la vot de către acţionarii BVB în Adunarea Generală din 29 ianuarie 2019.
"În cazul în care CCP-ul nu va fi implementat până cel târziu în prima jumătate a anului 2020, atunci obiectivul strategic al BVB, de dublare a volumului de tranzacţionare în următorii zece ani, este periclitat", se arată în raportul operatorului de piaţă.
Potrivit raportului, pentru anul 2029, BVB ţinteşte o lichiditate medie zilnică de 87,7 milioane de lei, ţinând cont că prentru 2019 rulajul mediu zilnic estimat de operatorul de piaţă este de 43,8 milioane de lei.
"Factorul cheie care va putea determina o creştere semnificativă a lichidităţii pieţei este lansarea pieţei instrumentelor financiare derivate", menţionează BVB.
Potrivit planului prezentat de conducerea BVB, operatorul pieţei intenţionează să lanseze instrumente financiare derivate şi să-şi extindă gama de produse, în trei faze, pe parcursul următorilor cinci ani, astfel:
Faza I - Lansarea contractelor futures având ca activ suport acţiuni listate, a instrumentelor financiare derivate cu activ suport energie electrică şi a contractelor futures pe curs de schimb valutar.
Faza II - Lansarea contractelor futures pe indici bursieri şi opţiuni cu activ suport acţiuni.
Faza III: Implementarea Platformei Reglementate pentru Împrumut, precum şi lansarea altor clase de active-suport.
BVB arată că, introducerea unei CCP va contribui la obţinerea unui volum mai mare de tranzacţii pentru piaţa spot (la vedere), datorită faptului că CCP-ul ajută indirect platformele de tranzacţionare prin atragerea de participanţi la tranzacţionare, prin oferirea anonimatului în tranzacţionare, precum şi prin reducerea riscului de contrapartidă.
Potrivit BVB, datorită volumelor de tranzacţionare mai mari, există oportunităţi de a reduce tarifele de tranzacţionare aferente.
În toate scenariile analizate, BVB intenţionează să implementeze un program de reducere a tarifelor, bazat pe atingerea unor praguri ale valorii medii zilnice de tranzacţionare, astfel: "Începând cu primul an de activitate al CCP, BVB va reduce comisionul de tranzacţionare cu 1 bps (un punct de bază - 0,01%), pe fiecare parte a tranzacţiei, în măsura în care valoarea medie de tranzacţionare va rămâne sub 20 milioane de euro pe zi. În momentul în care media zilnică a valorii de tranzacţionare va fi mai mare de 20 milioane de euro, dar mai mică de 30 de milioane de euro, reducerea faţă de nivelul actual va fi de 2 bps. În final, atunci când valoarea de tranzacţionare zilnică va depăşi 30 milioane de euro, reducerea faţă de nivelul actual va fi 3 bps, pe fiecare parte a tranzacţiei".
Conform analizei efectuate de BVB, în care au fost luate în calcul toate soluţiile de implementare pentru CCP, inclusiv externalizarea totală a serviciilor către o CCP externă, a rezultat că doar o soluţie de CCP locală îndeplineşte cerinţele specifice ale pieţei locale.
În scenariul de bază proiectat de BVB, valoarea medie zilnică a tranzacţiilor va ajunge la 20 de milioane de euro în anul al zecelea de funcţionare a CCP-ului.
Totodată, proiectul BVB estimeză că entitatea va ajunge pe profit în anul al doilea de funcţionare.
Potrivit propunerii operatorului pieţei, în scenariul de bază, gradul de penetrare (calculat ca raportul dintre valoarea totală noţională tranzacţionată si valoarea totală tranzacţionată a activului suport pe piaţa spot) al contractelor futures pe acţiuni în piaţa spot va fi de 60%, în anul al zecelea de funcţionare, în timp, în aceeaşi perioadă, contractele futures pe energie electrică vor ajunge la un volum de 10 milioane MWh/an.
Capitalul necesar pentru realizarea CCP-ului este de 16 milioane de euro, în timp ce participarea maximă a BVB va fi de 10 milioane de euro.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
Astfel, Contrapartea Centrală controlează riscul dintr-o piaţă, eliminând riscul de contraparte.