Prin vânzarea "Cupru Min" urmărim menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea companiei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 martie 2012

Prin vânzarea "Cupru Min" urmărim menţinerea locurilor de muncă şi dezvoltarea companiei

Interviu cu Lucian Bode, ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

Cumpărătorul "Cupru Min" este obligat la investiţii de mediu de

17 milioane euro

Reporter: Şeful OPSPI a făcut declaraţii potrivit cărora cumpărătorul "Cupru Min" nu are nicio obligaţie faţă de compania preluată. Este adevărat acest lucru?

Lucian Bode: Nici nu încape vorbă. Obligaţiile de mediu îi revin cumpărătorului. Acestea se ridică la aproximativ 17 milioane de euro, în condiţiile în care aceste lucrări vor fi executate în viitorul imediat. Dacă ajungeam să închidem societatea şi să reluăm întreaga procedură, obligaţiile de mediu se ridicau la 92 milioane de euro. Discuţiile cu colegii de la ministerul mediului sunt cât se poate de clare cu privire la obligaţiile de mediu care trebuie îndeplinite la "Cupru Min", am şi o notă în acest sens. Repet, obligaţiile de mediu revin cumpărătorului.

Reporter: Pe lângă obligaţiile de mediu, investitorul va mai fi obligat să facă şi alte investiţii? Vor exista clauze contractuale în acest sens?

Lucian Bode: Noi ne desfăşurăm activitatea după acte normative. Vorbim de legislaţia românească şi de decizia CE. În răspunsul CE către AVAS, la o tentativă anterioară de privatizare, este scris ce trebuie să conţină şi ce nu trebuie să conţină caietul de sarcini pentru privatizarea "Cupru Min". Printre prevederile CE se menţionează, citez: "Pentru evitarea elementelor de ajutor de stat, statul trebuie să vândă acţiunile pe care le deţine la companie în cadrul unei licitaţii necondiţionate, deschise şi transparente celui care prezintă oferta cea mai mare. Nu trebuie ataşate procesului condiţii care pot reduce preţul şi care nu sunt acceptabile unui operator economic". După ce au fost introduse acest gen de cerinţe, procesul de privatizare a fost suspendat.

Reporter: Tot nu am înţeles dacă noul proprietar al Cupru Min va fi obligat să investească în această companie...

Lucian Bode: Toate acţiunile pe care ministerul prin OPSPI le va întreprinde în privatizarea "Cupru Min" vor avea ca ţinte principale menţinerea locurilor de muncă - acum lucrează circa 490 de persoane la "Cupru Min" - şi dezvoltarea companiei. Sunt absolut necesare investiţii în retehnologizare, pentru că toate utilajele sunt învechite. Este intenţia noastră ca, atunci când vor trece cele zece zile în care vor fi soluţionate contestaţiile, să purtăm discuţii cu cumpărătorul pe aceste paliere. Nu am privatizat compania de dragul de a o privatiza. Ne-am gândit că dacă nu se întâmplă aceste lucruri în companie - dezvoltare, retehnologizare - într-un termen relativ scurt nu va mai exista

Reporter: Totuşi, compania a înregistrat profit, în 2010, potrivit Ministerului Finanţelor...

Lucian Bode: A avut profit, este adevărat. Chiar astăzi (n.r. ieri) am avut o discuţie cu directorul de acolo şi spunea în ce condiţii a făcut profit; pentru că, până în 2009, a avut un parteneriat cu nişte firme (n.r. Consorţiul "Energo Mineral-Cuprom-Ipronef") care l-au lăsat cu o datorie frumoasă şi au plecat. Nu ştiu dacă vreodată "Cupru Min" va mai recupera banii. Contractul va fi întrerupt. Deci, noi, prin această privatizare, am urmărit să obţinem un preţ bun, şi acest lucru l-am atins, şi mai urmărim achitarea obligaţiilor de mediu şi acele ţinte care ne-au determinat să vindem compania - retehnologizare şi locuri de muncă, de fapt o dezvoltare pe orizontală, care va duce la crearea a peste 1000 de locuri de muncă.

Reporter: Ce profit credeţi că ar putea obţine noul proprietar din extracţia cuprului de la Roşia Poieni?

Lucian Bode: Ţin să menţionez că acest metal, cuprul, nu poate fi valorificat ca trifoiul. Pentru a obţine produsul se investeşte foarte mult. Dacă vrem să scoatem din acel zăcământ 5 miliarde euro s-ar putea să trebuiască să investim 4,9 miliarde euro. Cu cât tehnologia va fi mai avansată, cu atât investiţia va fi mai mare. Acum, se fac intervenţii la 100-150 metri adâncime, vor trece la a doua etapă, a exploatărilor în subteran, dacă se doreşte să se atingă maximul de care discutăm, dar până acolo mai este mult.

Reporter: Câţi ani mai este valabilă licenţa "Cupru Min" pentru exploatarea cuprului, care, prin vânzarea companiei, va fi transferată noului proprietar, respectiv firmei canadiene "Roman Cooper"?

Lucian Bode: Şapte ani, până în 2019.

Reporter: Şi redevenţa statului la cât se ridică?

Lucian Bode: Potrivit legii, redevenţa încasată de stat va fi de 4% din valoarea facturată.

Reporter: Statul român nu ar mai fi putut investi în exploatarea cuprului de la Roşia Poieni?

Lucian Bode: Tot ce înseamnă procesul de privatizare a companiilor cu capital majoritar de stat este un proces ireversibil, care va fi dublat şi de alte acţiuni cum este cea de impunere a managementului profesionist. Dacă nu continuăm lucrurile bune făcute până acum şi dacă nu suntem coerenţi, nu suntem credibili.

Există acea Hotărâre de Guvern, 590 din 2006, prin care a fost aprobată strategia de privatizare a acestei societăţi. În octombrie 2011 a fost demarat procesul de privatizare, prin această strategie.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Cistigatorul licitatiei este o firma infiintata la comanda pentru a cistiga aceasta licitatie.

    CE GARANTII CONTRACTUALE AVETI PENTRU RESPECTAREA CONTRACTULUI??? 

    IN ECHIPA CISTIGATOARE A LICITATIEI SUNT

    SI ACEI CARE AU LASAT JALEA SI MOARTEA IN URMA LA EXPLOATARILE DIN GUATEMALA-HONDURAS CA SPECIALISTI AI GOLD CORPORATION. 

    1. Deocamdata, avem "garantii" ca nu isi va respecta obligatiile, iar contractul nu contine de loc clauze referitoare la pastrarea profilului de activitate sau la daunele legate de poluare. Mia mult, firma aceea infiintata exact inainte de licitatie NU are un capital suficient ca sa plateasca pretul cerut, practic va da Statului tot ... banii nostri, adica cei obtinuti din vanzarea cuprului in decursul timpului! Categoric pentru cumparator este o afacere excelenta: cu capital de 18 milioane, "cumperi" cu 200 de milioane o mina ce valoreza 7 miliarde!

      doar minciuni si vorbe goale de ce contractul e secret si am vrea sa aflam ce comisioane sau incasat si de catre cine Domnul Cristian are dreptate acest investitor cumpara tot cu bani nostri oare am ajuns prosti europei sau acesti politicieni au devenit practic niste capuse care nu se mai satura de bani ne mint in fiecare zi ca ei ne vor doar binele si de fapt ei ne mint si ne fura in fiecare zi rusine

      Nici valoarea zacamantului nu este clara: exista calcule in presa de azi conform carora valoarea lui ar depasi 20 de miliarde de euro!

      Este in mod obiectiv dificil de evaluat, nu numai cantitatea totala de minereuri utile, dar mai ales cum va evolua pretul cuprului pe piatza modiala, in urmatorii 20 de ani. Asadar, necazul nu este ca mina valoreaza 5 sau 20 de miliarde in locul cifrei estimate de 7 miliarde, porcaria este ca le-o dam pe degeab, este un JAF!

    salut oameni buni! indiferent de obligatii si garantii, materia prima nu se da! cel mai bine produci ceva din ea. oricum sintem buni doar de jaf, m-ar fi bucurat ca macar dintre imbogatitii nostri sa devina proprietar. insa nu sint in stare decit gainarii, cu acordul si sub supravegherea autoritatilor, 'alesii' democratic... rau imi pare de mersul tarii in care m-am nascut!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb