PRIVATIZAREA CFR MARFĂ A AJUNS ÎN GARĂ "Avem o companie atrăgătoare, cu datorii aproape de zero"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Transporturi / 19 iunie 2013

"Avem o companie atrăgătoare, cu datorii aproape de zero"

Update 13:23 Ponta: "Procedura de privatizare a CFR Marfă s-a derulat în condiţiile legii"

Premierul Victor Ponta susţine că procedura de privatizare a companiei CFR Marfă s-a derulat în condiţiile legii, iar din acest punct de vedere nu are ce să-i reproşeze ministrului transporturilor, Relu Fenechiu, potrivit HotNews.ro.

"Procedura de privatizare de la CFR Marfă, evident, coordonată de către ministrul Transporturilor, este o procedură pe care nu doar eu, ci toate structurile guvernamentale am cunoscut-o, ştim, s-a făcut în condiţiile legii, s-a făcut mereu în consultare cu partenerii noştri internaţionali. Eu nu pot să vă critic, domnule Fenechiu, că nu am de ce, că le-aţi explicat de o mie de ori, că inclusiv ştergerea datoriilor era trecută de la început de către consultant în procedura de privatizare, că altfel nu venea nimeni probabil, dacă nu treceam de la început că într-o anumită fază a procedurii o să ştergem datoriile. De fapt, nu le ştergem, le convertim în acţiuni", a precizat Ponta.

----

Update 12:17: Transferoviar s-a retras din cursa pentru privatizarea CFR Marfă

Transferoviar Grup, în asociere cu Donau Finanz GMBH & Co KG, a decis să stopeze demersurile pentru achiziţionarea pachetului majoritar al CFR Marfa şi îşi rezervă dreptul de a contesta procedura de privatizare la instituţiile abilitate, se arată într-un comunicat de presă emis de companie.

"Asocierea formată din Transferoviar Grup şi Donau Finanz a mobilizat importante resurse umane şi financiare, atât interne (personal de conducere şi execuţie), cât şi externe (consultanţi, avocaţi) pentru a se încadra în termenele impuse de Ministerul Transporturilor, în calitate de instituţie publică implicată în procesul de privatizare.

Având în vedere complexitatea procesului şi volumul semnificativ de informaţii care trebuiau analizate pentru realizarea în mod corespunzător a propriei evaluari a CFR Marfă, am depus la Ministerul Transporturilor mai multe cereri de amânare. Aceste cereri au fost respinse, în ciuda standardelor europene în materie de privatizari care impun acordarea unui termen de minim 2 luni pentru realizarea de către potenţialii investitori a propriei evaluări (camera de date a putut fi accesată începând cu 27 mai 2013). Termenele rezonabile sunt de altfel singura modalitate de asigurare a egalităţii de tratament a investitorilor, care poate compensa gradul diferit de cunoaştere a situaţiei CFR Marfă.

În consecinţă, astăzi, suntem puşi în situaţia de a nu depune oferta angajantă în cadrul procesului de privatizare a CFR Marfă.

În acelaşi timp vom începe să analizăm alternativele legale disponibile pentru protejarea intereselor noastre economice în România", potrivit comunicatului de presă.

---

În jur de 100-110 sindicalişti din cadrul Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă au pichetat, ieri, sediul Ministerului Transporturilor, solicitând stoparea procesului de privatizare a CFR Marfă şi reluarea acestuia în alte condiţii, după cum ne-a spus Iulică Măntescu, preşedintele Federaţiei.

Domnia sa ne-a precizat că liderii de sindicat au avut şi discuţii cu conducerea ministerului de resort, la întâlnire participând şi ministrul transporturilor Relu Fenechiu.

Iulică Măntescu ne-a declarat: "A fost încheiată o minută cu toate cererile noastre, însă nu am primit, deocamdată, niciun răspuns la problemele prezentate, reprezentanţii ministerului ne-au spus că nu depinde doar de ei. Vom merge să pichetăm şi mâine (n.r. astăzi) şi, probabil, şi joi".

Relu Fenechiu ne-a declarat, însă, că cele două părţi au ajuns la un consens cu privire la mare parte dintre solicitările Federaţiei.

Preşedintele Măntescu ne-a mai spus că sindicaliştii au solicitat un Acord de protecţie socială, astfel încât, dacă se va pune problema unor disponibilizări colective după privatizare, angajaţii care vor urma să plece să fie protejaţi.

"Vrem să prindem un astfel de acord în contractul de vânzare-cumpărare, iar cumpărătorul să-şi asume plata unor salarii compensatorii, dacă va fi cazul, întrucât salariaţii nu vor mai fi protejaţi de Ordonanţa care prevede acordarea de salarii compensatorii de către stat în urma concedierilor colective", ne-a precizat domnia sa.

Despre modul în care va fi soluţionată această problemă, dar şi despre cum vede ministerul de resort rezolvarea celorlalte problemele ridicate de sindicalişti, ne-a vorbit ministrul transporturilor Relu Fenechiu.

Interviu cu ministrul transporturilor Relu Fenechiu

Reporter: Aţi avut ieri întâlniri cu sindicatele de la CFR Marfă, care sunt nemulţumite, printre altele, de modul în care decurge privatizarea companiei. Ce aţi discutat cu liderii sindicali?

Relu Fenechiu: Sigur că există temeri din partea angajaţilor, mai ales că se spun atâtea lucruri cu privire la privatizarea CFR Marfă.

Relu Fenechiu: Am stat de vorbă cu reprezentanţii sindicatelor şi cred că am convenit asupra majorităţii lucrurilor. Am avut sindicatele ca partener de dialog şi am reuşit împreună să găsim soluţii, fapt pentru care le mulţumesc.

Reporter: Mai precis, care au fost problemele puse pe masă şi asupra cărora dintre acestea v-aţi înţeles cu sindicaliştii?

Relu Fenechiu: Sunt chestiuni rezolvabile şi chestiuni care nu pot fi rezolvate imediat. Ceea ce este important este că obiectivul nostru comun îl reprezintă relansarea companiilor din domeniul căilor ferate din ţara noastră. De acest lucru depind multe lucruri, inclusiv salariile angajaţilor din domeniu.

Reporter: Salariaţii de la CFR Marfă doresc ca în contractul de privatizare a companiei să fie prins un Acord social, care să-i protejeze în cazul unor disponibilizări colective. Este posibil acest lucru?

Relu Fenechiu: Ei au acum un astfel de acord, valabil până în 2014. Sigur că vor avea loc discuţii cu noul proprietar al companiei, pentru încheierea unui nou Acord social. Când vorbim de companii private, discuţiile sunt mult mai tranşante, obiectivul lor prioritar fiind obţinerea profitului. Acest lucru înseamnă că, întrucât profitabilitatea este pe primul plan pentru privat, se vor găsi soluţii pentru concediere atunci când va fi cazul.

Reporter: Să înţelegem că acel acord va fi negociat cu noul proprietar după privatizare sau că el va reprezenta una din clauzele contractului de vânzare-cumpărare?

Relu Fenechiu: Clauzele contractului de privatizare sunt negociabile. Aşteptăm ofertele angajante, însoţite de garanţii şi virarea într-un cont ESCROW a sumei de 18 milioane de euro, ce reprezintă 10% din preţul de pornire a licitaţiei.

Reporter: Sindicaliştii solicită stoparea procesului de privatizare şi reluarea acestuia în alte condiţii. Credeţi că mai este posibil acest lucru, având în vedere paşii care au fost făcuţi până în acest moment?

Relu Fenechiu: Ministerul Transporturilor şi Guvernul a întreprins o serie de acţiuni agreate cu Consiliul Concurenţei şi Comisia Europeană care au adus CFR Marfă într-o poziţie de piaţă favorabilă. Dacă nu am finaliza procesul de privatizare, am risca să pierdem aceste facilităţi, întrucât conversia în acţiuni a datoriilor către stat a fost făcută pentru ca societatea să fie privatizată.

Reporter: În acest moment, CFR Marfă mai are vreo datorie?

Relu Fenechiu: Doar câteva zeci de milioane de lei, după ce au fost achitate cele 600 de milioane de lei - datoriile companiei către furnizori - şi după ce au fost convertite în acţiuni toate datoriile pe care societatea le avea la stat, în valoare de aproape 2 miliarde lei.

Aşadar, astăzi, CFR Marfă este o companie atrăgătoare şi sunt convins că acum există mai mulţi investitori interesaţi de operatorul nostru feroviar de marfă, cărora le pare rău că nu au crezut de la început în această privatizare.

Reporter: Mulţumesc!

Privatizarea CFR Marfă, convenită cu reprezentanţii delegaţiei FMI, se derulează printr-o procedură de vânzare de acţiuni prin metode combinate cu criterii de precalificare, constând în negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic pentru un pachet de 51% din capitalul social al Societăţii.

Ultimul meci în cursa pentru privatizarea CFR Marfă se ţine între oamenii de afaceri Gruia Stoica şi Călin Mitică - deţinătorii Grup Feroviar Român (GFR), parte a Grampet şi, respectiv, Transferoviar Grup, acesta din urmă participând la licitaţie în consorţiu cu fondul austriac de inves-tiţii Donau Finanz.

Investitorii de la OmniTRAX au fost descalificaţi în urma verificării documentelor depuse de cei trei investitori înscrişi pe lista scurtă, compania americană contestând procedura de privatizare a operatorului feroviar de marfă.

Procesul de privatizare se află la a doua încercare, întrucât în cadrul primei tentative de constituire a unei liste scurte niciunul dintre cei trei ofertanţi (GFR, Asocierea Transferoviar Grup şi Donau Finanz GmbH & Co KG Austria şi OmniTRAX) nu s-au calificat.

Ministerul Transporturilor a relaxat drastic criteriile de precalificare ce apăreau iniţial în anunţul de privatizare.

Preţul de pornire a licitaţiei a rămas, însă, acelaşi, res-pectiv 180 de milioane de euro, garanţia de participare ridicându-se la 10 milioane de euro.

Pentru participarea la ultima etapă a procesului de privatizare, respectiv licitaţia cu ofertă în plic, documentele de participare sunt aşteptate să fie depuse astăzi, 19 iunie, mâine urmând să fie deschise plicurile cu documentele de participare la licitaţie şi ofertele de cumpărare de acţiuni depuse şi să fie stabilit câştigătorul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb