PRIVATIZAREA COMPANIILOR ŞI RIDICAREA PRAGULUI LA SIF-URI Soluţiile investitorilor pentru salvarea bursei

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 15 decembrie 2011

Soluţiile investitorilor pentru salvarea bursei

Florin Vlădan, OPSPI: Cele mai mari bănci sunt interesate de ofertele la companiile de stat

Dezvoltarea pieţei de capital depinde de privatizarea companiilor prin listarea pe bursă şi de majorarea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, au declarat ieri mai mulţi investitori, în cadrul unei conferinţe de presă.

Adrian Tănase, Directorul General "ING Investment Management", este de părere că piaţa de capital, deşi are un rol foarte important, suferă de anumite limitări. Domnia sa este de părere că, în acest moment, sunt puţine companii în care se poate investi, toate comunităţile manageriale aşteptând ca statul să ducă la bun sfârşit listarea pachetelor de acţiuni, convenită cu Fondul Monetar Internaţional. "Privatizarea companiilor pe bursă reprezintă un prim pas în a crea o masă de instrumente în care să se poată investi", a spus Adrian Tănase.

Florin Laurenţiu Vlădan, şeful "Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie" (OPSPI), a declarat că, până la finalul anului 2012, OPSPI urmează să scoată la vânzare pachete de 10-15% din acţiunile companiilor aflate în portofoliul Ministerului Economiei.

Domnia sa a menţionat că, pentru listarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei "Transelectrica" (TEL), OPSPI are un consultant juridic, un intermediar, iar contractul de vânzare a fost deja semnat, perioada de subscriere urmând să aibă loc în luna februarie.

Pentru "Transgaz" (TGN) a fost depusă, săptămâna trecută, o singură ofertă pentru intermedierea operaţiunii de vânzare a 15% din acţiunile companiei, de către consorţiul format din "Raiffeisen Capital & Invest-ment" (RCI), "BT Securities" şi firma cehă de brokeraj "Wood&Co".

Florin Laurenţiu Vlădan a declarat că statul va relua în prima jumătate a anului viitor oferta prin care vrea să vândă 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP), după ce, în luna iulie, la prima încercare, oferta secundară "Petrom" a eşuat din cauza subscrierii sub aşteptări.

Domnia sa a pus eşecul pe seama contextului internaţional nefavorabil, făcând referire la perioada de incertitudine prin care trecea Grecia. Un alt aspect imortant subliniat de reprezentantul OPSPI a fost acela că statul nu a reuşit să vândă acţiunile "Petrom" la preţul dorit.

Florin Vlădan a precizat că, pentru "Romgaz", termenul limită de depunere al ofertei pentru intermediere este 29 decembrie, urmând ca, în perioada 15-20 ianuarie, să fie semnat contractul. Domnia sa a declarat: "Ţinând cont de interesul mare al investitorilor pentru pachetul de 15% din acţiunile Romgaz, perioada de depunere a ofertelor a fost de o lună, mult mai mare decât în cazul celorlalte companii".

Reprezentantul OPSPI a men-ţionat că propunerile de privatizare ale companiilor "Hidroelectrica" (10%) şi "Nuclearelectrica" (10%) au primit avizul Ministerului de Finanţe, iar acum se află la Ministerul de Justiţie.

Statul ar putea acorda discount la ofertele de vânzare prin bursă

Întrebat dacă statul va acorda un discount investitorilor care se arată interesaţi de pachetele scoase la listare, Florin Laurenţiu Vlădan a declarat că, "în general, toate tranzacţiile se fac cu un anumit discount însă nu trebuie să pornim pe această idee, important pentru noi este să reuşim să vindem". Domnia sa a mai precizat: "În cazul < Petrom >, s-a acordat un discount de 3%, însă statul a vrut un preţ, iar piaţa a fost sceptică".

Florin Laurenţiu Vlădan a mai declarat că, în acest moment, nu se face diferenţa între investitorii mici şi cei mari dar, în funcţie de recomandări, OPSPI va face anumite discounturi. "Pentru Transelectrica, de exemplu, nu avem recomandări să facem discount pentru investitori", a încheiat domnia sa.

În ceea ce priveşte suma pe care statul urmează să o obţină în urma procesului de privatizare pe bursă a acestor companii, domunul Florin Vlădan a declarat: "Dezvoltarea pieţei de capital româneşti nu poate decât să asigure obţinerea unui preţ corect pentru aceste participaţii şi maximizarea veniturilor generate bugetului de stat", încheind: "De toate aces-te pachete sunt interesate cele mai mari bănci din lume, ceea ce face ca aceste tranzacţii să fie unele de succes, iar preţul va fi unul corect atât pentru stat, în calitate de vânzător, cât şi pentru cumpărător".

În schimb, Dumitru Beze, preşedintele "Asociaţiei Inves-titorilor pe Piaţa de Capital" (AIPC), consideră că statul ar putea încasa un miliard de euro din vânzarea pachetelor scoase la vânzare.

Radu Hanga, Director General "BT Asset Management" a declarat că preţul pe care urmează să-l obţină statul în urma vânzarii pachetelor de acţiuni depinde de perspectiva pe care investitorii o au faţă de piaţă. "Dacă investitorii au încredere în piaţă, aceştia vor fi dispuşi să cumpere la un preţ mare", a spus domnia sa.

Investitorii aşteaptă votul deputaţilor asupra pragului la SIF-uri

Proiectul privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri, de la 1% la 5%, se află, astăzi, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

În acest context, mai mulţi investitori sunt de părere că adoptarea legii privind creşterea pragului are imiplicaţii directe atât asupra finanţării companiilor româneşti pe piaţa de capital, cât şi asupra dezvoltării investiţiilor străine şi a sistemului de pensii private.

Adrian Tănase a declarat că adoptarea proiectului privind ridicarea pragului de deţinere la 5% va duce la schimbarea percepţiei investitorilor. Domnia sa a declarat: "Important este mesajul pe care statul trebuie să îl transmită, un mesaj de deschidere pentru comunitatea de investitori".

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, consideră că aprobarea acestui proiect va aduce numeroase beneficii. "Investitorii instituţionali nu ar mai cumpăra 1%, ci 5%, ceea ce va duce, în primul rând, la creşterea lichidităţii pe piaţă, apoi la creşterea vizibilităţii şi a numărului de dividende", a precizat domnia sa, continuând: "Şi bugetul de stat are de câştigat, deoarece toate tranzacţiile vor fi impozitate".

Investitorii sunt de părere că un vot pozitiv acordat proiectului de lege va influenţa, în mod direct, procesul de privatizare al companiilor.

Dumitru Beze consideră că majorarea pragului va contribui direct la creşterea încrederii învestitorilor străini, ceea ce va determina creşterea preţului pentru companiile de stat aflate în acordul de privatizare. "Astfel statul ar putea încasa o sumă mai mare din vânzarea unor companii precum Petrom, Transelectrica sau Transgaz" a mai spus domnia sa.

Dumitru Beze a ţinut să menţioneze că, raportate la Polonia, companiile de pe piaţa românească sunt cu 50% subevaluate. "Asta se traduce în peste 300 milioane de euro mai puţini bani obţinuţi din listările anunţate de stat", a declarat domnia sa.

Un alt sector care va avea de câştigat dacă proiectul de ridicare a pragului la SIF-uri va trece de plenul Camerei Deputaţilor este cel al fondurilor de investiţii, spun investitorii.

În acest context, Adrian Tănase a declarat că pragul are implicaţii importante asupra mecanismelor fondurilor de pensii. "Pentru unele fonduri acesta a devenit o limitare a investiţiilor pe piaţa românească, pentru că au ajuns la expunerea maximă", a declarat domnia sa.

Proiectul privind ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri a primit avizul Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor luna trecută şi a fost amânat de trei ori în plenul Camerei.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Domnisoara, Simionescu...si anume cine sunt investitorii? Dan Paul? Dumitru Beze? Atunci mai adaugati-l va rog frumos si pe Stere Farmache.Ca sa fie complet "soborul" de" investitori", care vor oficia prohodul bursei.Va multumesc anticipat.Cu Stima...

    vai steaua ta taseee, de 10 anii numai prag visezi, "masa de instrumente"-ce este la chirugie? pe ce ma "masa de instrumente" pe sife? pe fp? baaa piata asta are niste institutii birocratice si parazitare atit de mari incit sufoca orice initiativa. cine sa faca ma piata? dan paul? anghelache? stere? ei sunt in cautare de amnezi, comisioane nu-i intereseaza altceva. noapte buna taseee::)))

    nu faccieti nimic pt piata de capital.. grupuri de interese.. si mai vreti sa vine cineva sa investeasca in RO..

    dan paul,stere f, aghelache

    daca i-ati fi bagat in hipoclorit, nu i-ati fi facut mai albi. si ma opresc aici

    1. sper ca este o coincidenta conf de ieri pt prag cu ce se intampla acum la Parlament...

       

    Monopolul pus de banci pe piata de capital (uitati-va la top tranzactii pe ultimii ani) si distrugerea prin infometare a societatilor de brokeraj independente a dus la situatia de acum in care nu mai exista investitori.

    La momentul infiintarii bursei si firmelor de brokeraj acum peste 100 de ani principiul de finantare a afacerilor prin oferte publice si obtinere de bani de la investitori privati era simplu si eficient (fara costuri mari). In paralel companiile puteau merge si la banci pentru finantare, dar acolo costurile erau mari.

    In US in momentul asta finantarea prin bursa este de 70%, finantarea prin banci 30%. In Europa peste 80% din companii se finanteaza prin banci. In Romania? Va las sa va raspundeti singuri si o sa intelegeti de ce nu avem piata de capital si nici nu o sa avem vreodata pana cand nu o scoatem din ghearele bancilor. 

    1. Bancile au multe pacate, dar sa dam vina pe ele pentru tot ce se intampla e usor deplasat. Mai ales pentru piata de capital. Si traficul din Bucuresti e tot din cauza bancilor, in contextul asta. Au dat credite sa-si ia masina si cei care abia isi permit un abonamennt de tramvai.

      Revenind la piata de capital si topul brokerilor - liderul de piata e local, si anul asta a facut cam cat urmatorii 4 (banci). Brokerii bancilor (9) au facut cam 43% din piata in noiembrie, deci cam 5% de banca - cam mici ghearele, si nu prea e monopol, sa zicem cel mult un oligopol in forma slaba. 

      Cat despre cat de infometati sunt brokerii locali, e greu de spus. Eu ma intreb de ce nu inchid si se apuca de ceva productiv daca sunt asa infometati. Avem 65 de brokeri fata de 55 in Polonia, la volume de tranzactionare incomparabil mai mici. Deci brokerii locali prospera in Romania. Sau in afara de taxat 8% la cupoane, front running, insider trading, promisiuni de castig fabuloase si alte ciupeli nu stiu sa faca altceva si atunci strang din dinti si traiesc din speranta urmatorului tun? e doar o intrebare..... 

      Cat despre fuga investitorilor, cauze sunt multe. Printre cele mai importante cred eu e si faptul ca investitori nu au existat niciodata in Romania, doar speculatori. Cati din cei care investesc pe bursa admit ca o investitie pe bursa are potential de succes de la 5 ani in sus? Si cati vor sa-si dubleze banii in 6 luni? Speculatorii sunt foarte utili in orice piata, atat timp cat inteleg si isi gestioneaza bine riscurile. Speculatorii amatori au toate sansele sa cedeze financiar in fata pierderior sau psihic in fata volatilitatii. Si s-au retras si ei. 

      Cred ca nu o sa avem investitori pana cand nu reconstruim increderea in piata de capital - vinovati pentru distrugerea acesteia sunt toti participantii, prin actiune sau inactiune. Dupa cateva cazuri de inchisoare pentru infractiuni la legea pietei de capital omul de rand va avea incredere ca ii sunt aparate drepturile si va lua in calcul o investitie pe termen lung.

      Cat despre brokerii bancilor, eu ii prefer dintr-un motiv simplu - desi si oamenii de acolo sunt supusi greselii si tentatiei in aceiasi masura ca si cei independenti, supravegherea e mult mai buna din partea grupului, din cauza riscului reputational la care se expun. Altfel spus, o banca are mult mai mult de pierdut la un scandal de frauda decat o firma de apartament.  

      scuze pentru brokerii independenti care nu se regasesc in descrierea de mai sus. Intentionam sa ma refer la unii dintre ei (se stiu ei si ii stie toata piata), dar am gresit la redactare

      scuze pentru brokerii independenti care nu se regasesc in descrierea de mai sus. Intentionam sa ma refer la unii dintre ei (se stiu ei si ii stie toata piata), dar am gresit la redactare

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb