Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, că preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, a spus "lucrurilor pe nume" când s-a referit la aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, deoarece a arătat că aceasta îndeplineşte criteriile tehnice, dar că anumite state se opun, informează sursele de presă.
Potrivit acestora, Ponta a precizat: "Pot să spun că e prima dată când un politician european la acest nivel spune lucrurilor pe nume, pentru că afirmă că este un amalgam incredibil între Schengen, imigraţie, Lampedusa (acea insulă unde au murit sute de imigranţi), muncitori. Este un amalgam care trebuie denunţat pentru că, dacă nu facem acest lucru, o să vedem mişcările extremiste care împing Europa să facă lucruri care sunt foarte periculoase. Vorbeşte despre xenofobie, şovinism şi că Europa a cunoscut momente teribile de ultranaţionalism. (...) Barroso spune că trebuie să evităm asta şi iată, România şi Bulgaria nu intră, deşi sunt pregătite".
Ponta a calificat drept "o mare greşeală" condiţionarea aderării la Schengen de alte aspecte, cum ar fi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pe Justiţie, mai informează sursele citate. Premierul a continuat: "Cred că România a făcut o mare greşeală în 2010 când a transformat o problemă tehnică (...) într-o condiţie politică. Probabil atunci preşedintele Băsescu s-a gândit să facă o mare chestie politică când s-o întâmpla... Din acel moment a apărut legătura pur politică cu MCV. A trecut MCV, acum e legătura cu romii. De fiecare dată, într-un mod total neeuropean, această problemă apare în discuţie în special în alegerile interne între partide extremiste. Cred că noi trebuie să fim mult mai hotărâţi în ceea ce priveşte rolul nostru în Europa, care sunt lucrurile la care avem dreptul şi să intrăm în Schengen avem categoric dreptul - n-o spun eu, o spune preşedintele CE, o spun cei mai mulţi dintre şefii de guvern şi de stat".
Iniţial, presa română a relatat că Barroso ar fi spus că ţara noastră şi Bulgaria nu vor intra anul viitor în spaţiul Schengen. Ulterior, s-a menţionat că oficialul a declarat că cele două ţări nu vor fi în Schengen la 1 ianuarie 2014.