Problema Ierusalimului

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 6 decembrie 2016

Cătălin Avramescu

Am mai văzut politicieni care şi-au încălcat promisiunile din campanie. Sper că acum nu va mai fi cazul. Donald Trump a promis că, în cazul în care va deveni Preşedinte, va muta ambasada Statelor Unite din Tel Aviv la Ierusalim.

Asta au mai promis şi predecesorii săi, Clinton şi Bush Jr. Iar după ce au ajuns în înalta funcţie au semnat ordine executive care suspendau, "din motive de securitate", decizia Congresului de a recunoaşte printr-o lege, în 1995, Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Chestiunea Ierusalimului este importantă şi pentru noi, în România. Pentru a înţelege de ce, trebuie să facem un mic excurs istoric.

Stânga a avut întotdeauna o relaţie ambiguă cu statul Israel. Pe de-o parte, este clar că din momentul întemeierii sale, în 1948, Israelul s-a bucurat de simpatie din partea Stângii (atât aceea moderată, cât şi aceea extremă). URSS a fost primul stat care a recunoscut Israelul, iar Stalin a permis, pentru o vreme, chiar emigraţia evreilor sovietici. Desigur, el spera că noul stat va fi socialist (deci un client al Uniunii Sovietice).

Pe de altă parte, Stânga a fost şi este în continuare marcată de antisemitism. Regimul naţional-socialist, care s-a instaurat în 1933, a provocat Holocaustul, în care au pierit milioane de evrei. URSS a cultivat antisemitismul sub pretextul luptei împotriva "sionismului". În ultimele decenii, Stânga europeană a manifestat simpatie pentru grupări şi regimuri arabe radical anti-israeliene şi antisemite.

Iată unul dintre motivele pentru care Israelul nu a fost recunoscut niciodată pe deplin drept un stat ca toate celelalte, cu o capitală ca toate celelalte. De la jumătatea anilor '50, de când a fost clar că Israelul (deşi condus pe atunci de Mapai, partidul "muncitoresc") va fi o democraţie liberală, aliată cu Statele Unite, sovieticii şi aliaţii lor au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a de-legitima şi pentru a şubrezi acest stat.

Pentru Stânga contemporană, existenţa Israelului este ca un ghimpe în coastă. Este un stat prosper şi capitalist. În societatea israeliană, religia are un loc important.

În relaţiile cu Israelul, România a urmat, de regulă, linia impusă de la Moscova. În 1948 a recunoscut noul stat. Doar în 1967 regimul de la Bucureşti s-a abătut de la "linie". A menţinut relaţiile diplomatice cu Israelul, cu toate că celelalte state socialiste au decis ruperea lor. Motivele acestui gest al lui Nicolae Ceauşescu au fost strict egoiste. Dictatorul spera ca Statele Unite şi Israelul să sprijine alegerea reprezentantului României, Corneliu Mănescu, la preşedenţia Adunării Generale ONU.

În anii care au urmat, Ceauşescu s-a remarcat drept un zelos sprijinitor al regimurilor arabe dure şi chiar al grupărilor teroriste palestiniene (apropos: poate "serviciile" ne spun, în sfârşit, şi cât ne-a costat distracţia). La 24 Noiembrie 1988, România recunoaşte "Statul Palestina", alături de alţi stâlpi ai ordinii internaţionale precum Albania, Gambia şi Coreea de Nord.

Adevărul despre această perioadă încă nu este asumat de statul român. Mai mult, autorităţile de la Bucureşti au cultivat în unele perioade ultranaţionalismul şi antisemitismul. Partidul România Mare a ajuns chiar în Parlament, unde a fost un aliat al socialiştilor. Lui Ion Antonescu i s-a făcut statuie. Actualul Preşedinte, Klaus Iohannis, a decorat un personaj (Octav Bjoza) care a participat la comemorarea unor membri al Mişcării Legionare.

Un favorit al presei, Dan Puric, declara, într-un interviu din 2014: "Cineva mi-a spus de curând că nu se va permite niciodată să se facă o statuie Mareşalului Antonescu în România. Şi eu i-am răspuns: Este prea târziu, domnule, deja stai de vorbă cu o statuie. Eu sunt statuia vie a Mareşalului Antonescu... Martirii nu au nevoie de reabilitare... nu trebuie să ne justificăm".

România trebuie să se desprindă de această cultură a extremismului. Locul nostru, dacă vrem să fim un stat civilizat, este alături de marile democraţii occidentale. În primul rând alături de Statele Unite.

Iată de ce recunoaşterea Ierusalimului drept capitală şi deschiderea unei ambasade în acest oraş ar fi un gest important de apropiere faţă de Israel.

Însă acesta ar fi mai mult decât un gest de politică externă. În plan intern, implicaţiile ar fi profunde. Multe partide politice şi chiar unii oficiali întreţin această cultură a urii faţă de democraţiile liberale. Iar Israelul este o ţintă favorită. Campania în plină desfăşurare împotriva presupusei "reţele Soroş" aparţine aceleiaşi zone ideologice. Este condusă, la vedere, de foşti oficiali ai Statului român şi are, în mod evident, sprijinul "serviciilor".

Rămâne acum de văzut ce va decide noua administraţie Trump. Dacă Preşedintele american va face ceea ce a promis, România va fi, iarăşi, în situaţia să aleagă. Alternativa este clară: spre Vest sau spre Est. Ierusalimul va fi o piatră de încercare atât pentru politica externă, cât şi pentru politica internă a României.

URSS a cultivat antisemitismul sub pretextul luptei împotriva "sionismului". În ultimele decenii, Stânga europeană a manifestat simpatie pentru grupări şi regimuri arabe radical anti-israeliene şi antisemite.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. daca nu ne lumina avramescu nu ne dadeam seama de marea dilema in care se va afla iohanis , securistii et co

    ierusalimul???! 

    mai degraba fapful ca va incepe un razboi rece ue -usa, par ex un razboi valutar, europenii isi vor devaloriza eufo sub paditate si or forta sua sa mentina dob. f. jos- cum aau facut anul trecut chinezii fortand fed sa se prefaca doar ca normalizeaza dob. 

    cum isi va face trump programul fara deficite si chelfuieli deci infl. si cresteri de dob.

    neste aleveri care il depasesc pe a ramescu care e convins ca ierusalimul e grija noastra de baza... 

    1. Amice,

      Esti rudimentar si marginit! 

      Canibalistii basisti sunt complecsi.

    soros e mic opil in subsidiile ce le da unor ajenti de influenta.

    guvernul usa mituieste cu MILIARDE usd anual elite lolifice din egipt in pakistan si in tot restul lumii 

    par ex acorda BURSE unor tineri dornici de parvenire (ex. Kovesi) si uite ca nu avem dosar bechtel ....

    cumpara cu bani elite corupte din colonii 

    1. Totusi, eu nu sunt de acord cu ceilalto comentatori antisemiti choar daca am lucrat si eu la Interne.

      Mesajul 2.1 nu aparține cititorului Cristi C.

    E un articol prea zelos in concluzie si extrapoleaza lucrurile exagerat, chiar daca e adevarat ca sunt antisemiti stupizi sau au fost in Romania si ei trebuie reprobati. Sunt tari europene respectabile ca Suedia si altele, chiar UE in ansamblu - sigur poti sa zici fanatic ca sunt stangiste si antisemite, dar nu rezolvi nimic -, care recunosc Ierusalimul (de Est) drept capitala a statului Palestina, altele care au ramas la rezolutia ONU conform caruia Ierusalimul trebuie sa devina un oras cu statut international....e complicata chestiunea diplomatic si se risca tulburarea echilibrului in zona. Oricum, Romania nu are un rol decisiv in politica regiunii, dar va trebui sa urmeze un trend sau altul daca Trump ia o decizie, in functie de ce repercusiuni va avea si cata acceptare va obtine. Scopul Romaniei ar trebui sa fie sa isi maximizeze interesul national, nu sa faca o parada ideologica simplista, iar interesul national presupune relatii bune cu Israelul, caci avem relatii economice importante comunitate evreiasca romaneasca care inca mai stie limba romana acolo etc, dar asta nu trebuie sa insemne o usa inchisa peste nas pentru statele arabe, caci sunt oameni in Romania care traiesc din exportul de grau in Egipt, trebuie sa fim rationali si...vicleni! Pe scurt, nu e treaba de elefanti, si nu e numai despre valori si idei desi ele conteaza, ci e o treaba de portelan!

    1. Prietene, exportatorii de grau pe care vrei tu sa ii protejezi sunt niste mafioti care au saracit taranii carora le-au luat pamanturile.

      totul e mafie in Romania, stiu, dar hai sa vorbim si la modul serios unele chestii! numai in Romania ai tampitit care nu inteleg cum functioneaza economia : nu vor relatii cu China, nu cu statele arabe, nu cu nimeni, parca au banii miros, sau parca americanii sau orice stat european nu stie sa lase use deschise pentru afaceri cu toata lumea! romanii probabil traiesc la sat si manca doar cartofi din gradina....dar pana la urma trebuie sa plateasca cu ceva laptopul importat din China! suntem o tara de imbecili, astea-s comentarii de jurnal economic, bursier cica!....

    cu ochii mei am vazut in viata mea cum istoria e rastalmacita in functie de cel ce o scrie ....deci nu cred nici pe arabi nici pe evrei ...iar articolul mi se pare partizan scris de un jalnic trepadus

    Articolul trece in revista in mod corect si destul de exhaustiv pentru spatiul alocat, problema atitudinii fata de Ierusalim, capitala Israelului, ca si a evolutiei relatiilor Romaniei cu Israelul in decursul timpului.

    Trebuie subliniat ca Ierusalimul este capitala Israelului inca din anul dobandirii independentei, in virtutea legilor tarii, iar conducerea statului, parlamentul, ministerele si Curtea Suprema functioneaza la Ierusalim. 

    Tot la Ierusalim sunt primiti toti sefii de state, acreditati toti ambasadorii, chiar daca ambasadele se gasesc in alte localitati. 

    E deci o recunoastere de facto a Ierusalimului drept capitala legala a Israelului din partea statelor cu care Israelul are relatii diplomatice (cca 130). 

    Dealtfel nimeni altul decat statul in sine decide unde ii este capitala, asa ca aceasta "nerecunoastere" este ridicola. 

    In privinta "statului Palestina", atat de "recunoscut" pe plan mondial, acesta nu exista, el este absolut virtual, iar documentele statutare ale miscarilor arabe care promoveaza acest "stat", prevad intemeierea unui stat arab pe intregul teritoriu geografic al Palestinei pe care se afla Israelul, anihilandu-l si inlocuindu-l. 

    Daca arabii ar fi dorit intr-adevar un stat in asazisele "teritorii ocupate", care sunt Cisiordania si Gaza, si-ar fi denumit statul "West Bank and Gaza" si nu Palestina, denumire care exprima dorinta lor adevarata si nedisimulata.

    Cei care recunosc acest stat-fantoma nu fac de fapt decat sa faca cu ochiul celor care promoveaza ideea anihilarii Israelului. 

    1. Bun comentariu, bun articol.

      Au venit antisemitii pe forum, era de asteptat dupa subiectul abordat. 

    " ....excurs istoric" domnul Haarnescu nu mai stie limba romana. 

    1. Cititi: domnul Habarnescu.

      Se va pensiona la 100 de ani. 

    De ce oare in presa din Romania nu sunt prezentate tarile arabe "luminate", ce au facut din petrol o sursa de dezvoltare fantastica, tari ca Emiratele Arabe Unite, Bahrein sau Quatar ? De ce arabii sunt aruncati la gunoi FARA MINTE, doar pentru ca niste IMBECILI de extremisti isi bat joc de tot si de toate ? De ce avem corespondent radio Romania la Ierusalim si nu si la Cairo ,Abu Dhabi sau Rabat ? Cat mai trebuie sa va inghitim campaniile desantate si referintele la istoria comunista avramescule, doar bateti tobele in gol de ani si ani de zile dar totul suna FALS si MEDIOCRU ?...Nu doar ca v-ati pierdut CREDIBILITATEA dar IMPARTIALITATEA e un cuvant strain pentru voi, fosta CLICA BASISTA , cu derbedeii LAZAROIU, TRAIAN UNGUREANU sau tzoapa macovei...

    1. A aparut si corespondentul Radio Damasc, tovarasul Oleg Hasanov.

      Totusi, eu am fost si la Bagdan pe vremea cealalta intr-om misiune desi nu la Damasc. A trebuit sa am grija de mananc si am facut vaccin. Unele lucruri nu au fost prezentate cum trebuie.

      Am scris Bagdad nu altceva. Restul este adevarat.

      Mesajele 7.2 și 7.3 nu aparțin cititorului Cristi C.

    Faptele a sase milioane de romani, membri ai sistemului, indica intentia desfiintarii Israelului. Vorbele a doi dintre ei, Lelia Munteanu si Avramescu, vor sa arate contrariul, ba chiar umfla minciuna pana aproape sa explodeze, pe stiul "sa moara mama daca te mint, tu esti luminita ochisorilor mei, decat la tine ma gandesc". Ramane doar de vazut cat de naivi sunt israelienii.

    1. Tu ce ai venit [Fragment eleiminat, conform regulamentului.]?

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb