Sindicatele au anunţat vineri, după o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, că intenţionează să dea în judecată Guvernul pentru nerespectarea înţelegerilor privind plata orelor suplimentare şi a unor indemnizaţii, precum şi pentru neacordarea salariului de merit în învăţământ.
Preşedintele SED LEX, Vasile Marica, a declarat, citat de Agerpres: "Nu am ajuns la niciun rezultat în urma acestor discuţii. Contestăm Ordonanţa în care este prevăzut ca orele suplimentare pentru angajaţii din sistemul bugetar să nu fie plătite, precum şi renunţarea la unele sporuri care ar fi trebuit acordate în urma discuţiilor pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului. Astfel vom da în judecată Guvernul şi apoi vom trece la acţiuni de protest".
Potrivit liderului sindical, reprezentanţii sindicatelor au fost de acord cu renunţarea la unele indemnizaţii, precum cele pentru concurs, pentru privatizare sau pentru comisiile de disciplină, precum şi la sporurile de 75% pentru angajaţii care lucrează cu fonduri europene şi a sporului de 15% pentru cei care cunosc două limbi străine.
În ceea ce priveşte acordarea salariului de merit în învăţământ, Aurel Cornea, preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a declarat, potrivit Agerpres, că renunţarea la salariul de merit înseamnă o reducere cu 60% a salariilor profesorilor.
Aurel Cornea a explicat: "Salariul de merit ar trebui să se acorde pe criterii de performanţă după un anumit punctaj. Se acordă anual pentru 15% din totalul cadrelor didactice".
Pe de altă parte, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a arătat că nu consideră că acţionarea Guvernului în judecată va fi cea mai eficientă metodă de a obţine plata orelor suplimentare şi a celorlalte sporuri şi indemnizaţii.
Bogdan Hossu a explicat: "Toate reclamaţiile durează, iar noi vrem să terminăm rapid această problemă. Vom discuta şi marţi cu reprezentanţii comisiei de dialog din cadrul Ministerului Muncii. Nu se poate da o ordonanţă care să modifice bazele Codului Muncii şi nu se poate acorda mai multă responsabilitate ordonatorilor de credite. Proiectul de ordonanţă nu poate rămâne în picioare deoarece pune în discuţie credibilitatea Guvernului".
Primul protest este anunţat pentru astăzi de funcţionarii publici.
"Pentru că nu am ajuns la nicio concluzie în urma discuţiilor pe care le-am purtat cu reprezentanţii Guvernului şi pentru că aceştia nu respectă înţelegerile pe care le-am avut iniţial, vom păstra programul anunţat de protest, iar luni funcţionarii publici nu vor mai lucra", a anunţat vineri preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu. Funcţionarii publici vor intra în grevă de avertisment, astăzi între orele 8:30-10:30.