Probleme cu apa şi aerul în mijlocul Europei

O.D.
Ziarul BURSA #Internaţional #Mediu / 10 aprilie 2023

Probleme cu apa şi aerul în mijlocul Europei

Lucrurile simple sunt tot mai complicat de obţinut. Lumea circulă cu viteză tot mai mare în direcţia greşită. În mijlocul Europei civilizate sunt probleme mari legate de calitatea apei şi a aerului. Anunţurile alarmante vin din Franţa.

Apa potabilă din Franţa este în mare parte contaminată cu reziduuri ale unui fungicid interzis de câţiva ani, semn al persistenţei în mediu a urmelor de pesticide chiar şi mult timp după încetarea utilizării acestora, se arată într-un raport al unui organism oficial. Agenţia Naţională de Securitate Sanitară din Franţa (ANSES) a studiat probe de apă din toată ţara, inclusiv din teritoriile de peste mări, pentru depistarea a 157 de pesticide şi metaboliţii acestora, adică componente provenite din degradarea lor.

"Din cei 157 de compuşi căutaţi, 89 au fost cuantificaţi cel puţin o dată în apa brută şi 77 în apa tratată", a precizat ANSES. Un caz a atras în mod special atenţia experţilor: metabolitul clorotalonilului R471811 - cel mai frecvent descoperit, "în mai mult de una din două probe" - care conduce la depăşirea limitei de calitate "în mai mult de una din trei probe". Acest metabolit provine din degradarea în mediu a clorotalonilului, un fungicid care este interzis în Franţa din 2020. "Aceste rezultate arată că, în funcţie de proprietăţile lor, anumiţi metaboliţi ai pesticidelor pot rămâne prezenţi în mediu câţiva ani după interzicerea substanţei active din care provin", conchide ANSES. Comisia Europeană nu a reînnoit în 2019 autorizaţia pentru clorotalonil, comercializat de compania germană Syngenta, iar Franţa a obţinut o perioadă de graţie până în mai 2020 pentru eliminarea stocurilor de produs. Bruxellesul a subliniat apoi că "a fost imposibil până în prezent să se stabilească că prezenţa metaboliţilor clorotalonilului în apele subterane nu va avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii umane". Comisia a citat concluziile Autorităţii Europene pentru Siguranţă Alimentară (EFSA), care a estimat că clorotalonilul "ar trebui clasificat ca agent cancerigen de categoria 1B", adică presupus a avea potenţial cancerigen pentru oameni. ANSES a preluat acest argument într-o notă de anul trecut, amintind că studiile asupra clorotalonilului au identificat "tumori renale la şobolani şi şoareci".

Pe de altă parte, parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară ce vizează RATP după o plângere depusă de asociaţia Respire care acuză regia de transport din Paris de "înşelăciune şi vătămari involuntare" din cauza degradării calităţii aerului la metrou. Parchetul a confirmat pentru AFP deschiderea unei anchete pentru "punerea în pericol a altor persoane şi înşelăciune privind prestarea unui serviciu care implică un pericol pentru sănătatea umană". "Este timpul să ridicăm legea tăcerii şi ca RATP să spună adevărul utilizatorilor", a declarat Tony Renucci, director general al Respire, citat într-un comunicat al asociaţiei. Asociaţia acuză RATP că ascunde utilizatorilor săi nivelul de poluare a aerului din spaţiile sale subterane şi speră că "în sfârşit va face ceea ce este necesar" pentru a rezolva problema. RATP este la curent cu situaţia "de la începutul anilor 2000", menţionează Respire. "Calitatea aerului este o prioritate", afirmă la rândul său regia de transport, adăugând că a implementat un "plan de acţiune ambiţios" împotriva acestui fenomen, de peste 20 de ani. Respire a indicat că s-a bazat pe două rapoarte realizate în 2019 şi 2021 pentru a-şi susţine plângerea, din care reiese că aerul de la metroul din Paris şi din RER (trenurile regionale) este "semnificativ mai poluat cu particule fine" decât cel din exterior. Poluarea cu particule fine poate provoca disconfort sau infecţii respiratorii şi poate duce la o creştere a spitalizărilor sau a mortalităţii legate de aceste patologii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Imediat o sa sara astia care sunt tot timpul anti... anti-vaxi, anti UE, cei care nu cred in schimbarile climatice, oricate dovezi le prezinti!

    1. Eu sunt anti-prostie si de aceea sar.

      Articolul este despre poluarea produsa de om, chimicale deversate in apa, praf de la constructii si activitati umane PM2.5.

      Citeste macar articolul, nu doar titlul. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb