PROBLEME ÎN AGRICULTURĂ: Peste 40% din contractele cu finanţare europeană, în pericol de reziliere

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 20 octombrie 2010

Peste 40% din contractele cu finanţare europeană, în pericol de reziliere

Peste 40% din contractele cu finanţare europeană, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), semnate în perioada 2008-2010, în valoare de sute de milioane de euro, au probleme de bancabilitate şi ar putea să fie reziliate, a anunţat, ieri, secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Barna Tanczos, la finalul unei întâlniri cu bancherii, la care a participat şi premierul Emil Boc.

Barna Tanczos a declarat: "Cel puţin 40% din contractele de finanţare semnate în perioada 2008-2010, prin PNDR, au probleme de bancabilitate, când beneficiarii acestora se duc pentru credit la bancă. Aceste contracte vor trebui reziliate în situaţia în care nu sunt viabile, iar beneficiarul nu va reuşi să pornească inves-tiţia. Este vorba de sume de sute de milioane de euro, iar sumele disponibilizate vor fi puse la dispoziţia altor beneficiari care stau la coadă momentan. Există un interes real pentru fonduri europene şi rolul nos-tru este să dispobilizăm acele sume care nu pot fi atrase, chiar dacă au fost contractate de către unii beneficiari, şi să le punem la dispoziţia celor care vin din urmă".

Secretarul de stat a explicat că s-a ajuns în această situaţie din cauză că multe dintre proiecte au fost "cos-metizate, având partea de venituri umflată", iar la momentul analizei de către bancă, instituţiile de credit au constatat că acestea nu pot să asigure nici măcar plata ratelor la împrumutul creditul dorit.

"Avem semnate contracte de finanţare de 3,5 miliarde euro, dar plăţi efective sub un miliard de euro, iar acest lucru este o dovadă clară că, deşi există proiecte frumoase care arată bine pe hârtie, beneficiarii nu au reuşit să obţină finanţare", a arătat Barna Tanczos.

Toate proiectele, luate la verificat

În acest sens, Ministerul Agriculturii a fost mandatat ca, în termen de 30 de zile, să facă un inventar al tuturor proiectelor care se află în derulare şi care pot avea sau nu bancabilitate asigurată, după cum a precizat premierul Emil Boc.

Primul-ministru a subliniat că "acolo unde nu există nici măcar îndeplinite condiţiile minimale pentru bancabilitate acel proiect va fi reziliat", iar Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit va elibera sumele pentru alţi potenţiali beneficiari.

"Este o măsură de siguranţă atât pentru investitori, cât şi pentru Româ-nia că aceşti bani europeni vor fi cheltuiţi în timp şi la timp din fondurile europene", a mai spus premierul, care a precizat, în context, că anul acesta au fost investiţi în agricultură 2,6 miliarde euro, iar în proiectul de buget pentru anul viitor suma a fost majorată la 3,3 miliarde euro.

Reguli mai stricte la acordarea finanţării

Pentru a preîntâmpina, pe viitor, situaţii de acest gen, de la 1 octombrie a fost introdus un mecanism prin care persoanele interesate să depună proiecte cu finanţare din fonduri europene vor trebui să obţină din partea băncii o scrisoare de confort care să ateste că pentru instituţia de credit proiectul este bancabil.

Prin acest mecanism autorităţile speră ca procentul de peste 40% din proiecte care la ora actuală sunt nebancabile va fi redus la 10%-25%.

Autorităţile au făcut un apel la fermierii care au contracte semnate pe fonduri europene, dar care nu au obţinut până în prezent finanţare de la bănci, să renegocieze cu instituţiile bancare pentru a ajunge la o înţelegere.

Pentru proiectele care urmează să fie semnate, pe viitor, Ministerul Agriculturii, Fondul Agricol de Garantare, APDRP şi băncile au decis să încheie protocoale care să prevadă că la evaluarea unui proiect se va ţine cont şi de bancabilitatea acestuia.

Astfel, potenţialii beneficiari ai proiectelor cu finanţare europeană vor trebui să prezinte, după ce proiectul lor a fost aprobat de către APDRP o scrisoare de confort neangajată de la bancă care să ateste bancabilitatea proiectului. După obţinerea aprobării de la APDRP şi până la semnarea proiectului, beneficiarii vor trebui să prezinte de această dată o scrisoare de confort angajată din partea băncii, prin care instituţiile de credit va arăta că este decisă să acorde finanţare. Din decembrie 2010, toa-te băncile vor elibera scrisori de confort standardizate.

Tanczos: "Nu am reuşit nici eu, personal, să demonstrez că proiectul meu va aduce suficiente lichidităţi"

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, Barna Tanczos, a susţinut că a simţit pe propria piele problemele la obţinerea de finanţare de la bancă dar că a reuşit, în cele din urmă, doar datorită unor prieteni: "Nu am reuşit nici eu personal să demonstrez la bancă că proiectul va aduce suficiente lichidităţi astfel încât să pot să plătesc ratele. Şi m-am împrumutat de la prieteni. Am avut norocul că am putut face acest lucru. Cine nu are oameni care să-i dea bani fără o garanţie bancară va trebui să demontreze băncii că pot aduce suficiente lichidităţi să îşi plătească ratele sau să asigure amortizarea investiţiei".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. DACA ESTE ADEVARAT CA STATUL ROMAN ESTE ACTIONAR UNIC SAU MACAR ACTIONAR MAJORITAR LA FONDURILE DE GARANTARE, DACA ESTE ADEVARAT CA SALARIILE LA ACESTE FONDURI AR ATINGE NISTE NIVELE INCREDIBILE PENTRU TIMPURILE NOASTRE, DE CE NU SE IMPLICA MAI MULT IN SPRIJINIREA ECONOMIEI REALE ? DE CE NU SE FACE O SINGURA INSTITUTIE DE GARANTARE CARE SA LUCREZE CU TOATE BANCILE SI LA CARE SA STIE OAMENII CA POT SA APELEZE ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb