Procedurile legale ar putea întârzia introducerea tehnologiei 5G în Bulgaria

S.B.
Internaţional / 15 martie 2021

Procedurile legale ar putea întârzia introducerea tehnologiei 5G în Bulgaria

Autoritatea de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor din Bulgaria a anunţat că va organiza luni o întâlnire, având drept obiectiv accelerarea introducerii reţelelor mobile 5G, după ce operatorul de telecomunicaţii Vivacom a decis să conteste în justiţie decizia acesteia de a aloca licenţe 5G fără competiţie, informează Agerpres.

La începutul acestei luni, Comisia pentru Reglementare în Comunicaţii (CRC) din Bulgaria a decis să închidă o licitaţie pentru atribuirea de frecvenţe 5G şi în schimb a acordat fiecăruia din cei trei mari operatori de telecomunicaţii câte o licenţă în spectrul de frecvenţă 3,6 GHz fără competiţie, după ce a revizuit dosarele de candidatură depuse de aceştia în cursul licitaţiei.

În replică, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Bulgaria, Vivacom, companie controlată de United Group, a demarat o acţiune în justiţie faţă de modul în care au fost atribuite licenţele 5G. Procedurile în justiţie ar putea dura luni şi chiar ani, ceea ce ar întârzia în mod serios dezvoltarea reţelelor 5G în Bulgaria.

"Vom avea o întâlnire pentru a căuta modalităţi prin care putem merge înainte, pentru că este în interesul naţional să urgentăm procesul, dacă este posibil. Dacă nu, va fi lăsat la latitudinea tribunalului", a declarat preşedintele CRC, Ivan Dimitrov.

Acesta a precizat că se aşteaptă ca autoritatea de reglementare să vină cu o soluţie, menţionând că şi în situaţia în care licenţele ar fi eliberate până la finele acestei săptămâni ele nu pot fi utilizate până când tribunalul nu ia o decizie cu privire la plângerea formulată de Vivacom.

Ivan Dimitrov a refuzat să dezvăluie care ar putea fi opţiunile pentru urgentarea procesului. Două surse din apropierea acestui dosar au spus însă că o soluţie posibilă ar fi organizarea unei noi licitaţii pentru licenţele 5G.

Iniţial, Comisia pentru Reglementare în Comunicaţii (CRC) din Bulgaria intenţiona să scoată la licitaţie câte trei licenţe pe 20 de ani, fiecare cu un preţ de pornire de patru milioane de leva (2,44 milioane dolari), însă la data de 10 martie a revenit asupra acestei decizii după ce a examinat dosarele de candidatură.

Vivacom a fost singura companie care şi-a exprimat interesul pentru a obţine o licenţă pentru banda de frecvenţă 3.500 - 3.600 MHz, astfel încât autoritatea de reglementare a decis că, în condiţiile în care există doar un singur ofertant, nu există motive pentru a organiza o licitaţie pentru această licenţă. În consecinţă, Vivacom a fost scos din licitaţie pentru celelalte două licenţe, astfel încât operatorul A1, parte din grupul austriac A1 Group, a rămas singurul ofertant pentru licenţa în banda 3.600 - 3.700 MHz, iar Telenor Bulgaria, deţinut de grupul ceh de investiţii PPF, singurul pentru licenţa în banda 3.700 - 3.800 MHz.

În România, Autoritatea pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) îşi propunea anterior să organizeze licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G în ultimul trimestru din 2020. Cu toate acestea, la mijlocul lunii septembrie, Eduard Lovin, vicepreşedintele ANCOM, a declarat că acordarea licenţelor 5G în România este imposibilă până la finalul lui 2020.

La începutul lunii februarie a acestui an, ANCOM a anunţat, în Planul de acţiuni al instituţiei pentru 2021, că va adopta în acest an o decizie privind organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în vederea implementării noilor tehnologii (5G) şi desfăşurarea propriu-zisă a licitaţiei.

Ulterior, Eduard Lovin a estimat că încasările la bugetul de stat rezultate din vânzarea întregului spectru de frecvenţe 5G ar putea depăşi lejer 3,6 miliarde de lei (720 milioane de euro), calculat la un preţ total de pornire de 2,5 miliarde de lei, cum este specificat în proiectul Legii bugetului pe anul 2021, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb