Necazurile celei mai mari reţele de socializare sunt departe de a se fi încheiat. Celebritatea costă, iar Facebook plăteşte preţul, cu o dobândă consistentă, datorată în bună măsură propriilor greşeli. Miliarde de dolari sunt pe cale să iasă din conturile companiei şi să plece către utilizatorii nemulţumiţi.
Facebook va fi judecată într-un proces colectiv în SUA pentru că ar fi colectat şi stocat ilegal datele biometrice a milioane de utilizatori.
O curte federală de apel din San Francisco a respins, săptămâna trecută, solicitarea reţelei de a nu admite un proces colectiv. Decizia luată cu 3 la zero de o curte de apel din San Francisco expune Facebook la posibile despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către utilizatorii din Illinois, care au intentat procesul. Compania este criticată de parlamentari şi autorităţi de reglementare din cauza practicilor privind viaţa privată. Conform news.ro, luna trecută, Facebook a acceptat să plătească o amendă record de 5 miliarde de dolari pentru a închide o investigaţie a Comisiei Federale pentru Comerţ referitoare la confidenţialitatea datelor. "Aceste date biometrice sunt atât de sensibile încât, dacă sunt compromise, nu există întoarcere, nu este ca în cazul cardului de asigurări sociale sau cardul de credit, la care poţi schimba numărul, nu îţi poţi schimba faţa", a spus Shawn Williams, avocat al reclamanţilor în procesul colectiv. Procesul a început în 2015, când utilizatorii au acuzat Facebook de încălcarea unei legi referitoare la confidenţialitatea informaţiilor biometrice, prin utilizarea tehnologiei de recunoaştere facială pentru a colecta date. Facebook ar fi realizat acest lucru prin intermediul funcţiei de sugestii tag, care a permis utilizatorilor să îşi recunoască prietenii de pe Facebook din fotografiile încărcate anterior. Judecătoarea Sandra Ikuta a spus că utilizatorii din Illinois pot să dea în judecată, în grup, compania, respingând argumentul că acuzaţiile lor sunt unice şi necesită procese individuale. Curtea de apel a returnat cazul judecătorului districtual James Donato din San Francisco, care a certificat un proces colectiv în aprilie 2018, cu excepţia cazului în care apelul Facebook ar avea succes. Legea din Illinois, referitoare la confidenţialitatea datelor biometrice, prevede despăgubiri de 1.000 de dolari pentru fiecare încălcare din neglijenţă şi de 5.000 de dolari pentru fiecare încălcare intenţionată sau din imprudenţă. Williams, partener la Robbins Geller Rudman & Dowd, a spus că procesul ar putea include 7 milioane de utilizatori ai Facebook.