Procesul colectiv dintre Bancpost şi ANPC, amânat în instanţă

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 ianuarie 2016

Procesul colectiv dintre Bancpost şi ANPC, amânat în instanţă

Procesul colectiv intentat, în urmă cu aproape un an, de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) împotriva Bancpost a fost amânat, ieri, de Tribunalul Bucureşti pentru data de 21 ianuarie.

Motivul amânării a fost invocarea excepţiei de neconstituţionalitate a unui articol din legea 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între comercianţi şi consumatori, potrivit surselor noastre, prezente, ieri, la Tribunal.

ANPC a chemat banca în judecată, solicitând constatarea caracterului abuziv al unor clauze din contractele de credit ipotecar în franci elveţieni (CHF) ce privesc modul de calcul al dobânzii variabile, în funcţie de un indice de referinţă stabilit de Bancpost.

În luna octombrie a anului trecut, ANPC a derulat o acţiune prin care a impus Bancpost să remedieze un număr de circa 400 de contracte, una dintre măsuri fiind restituirea sumelor încasate în mod incorect de bancă, sub forma unei majorări, fără temei, a dobânzii, cu 0,5 puncte procentuale.

Tot atunci, ANPC a mai dispus remedierea altor 168 de contracte de credit de la aceeaşi bancă, aceasta diminuând, ulterior, marja din formula de calcul a dobânzii, conform contractului iniţial semnat de părţi, şi restituind clienţilor sumele aferente.

La vremea respectivă, reprezentanţii Bancpost ne-au declarat: "În cazurile semnalate de ANPC, Bancpost a diminuat soldul creditelor cu sumele aferente şi a informat clienţii în mod corespunzător. Bancpost respectă dispoziţiile ANPC şi analizează în mod individual contractele în discuţie în vederea identificării de soluţii, în funcţie de specificul fiecărui contract".

În ocazie, Bancpost a subliniat că banca îşi desfaşoară activitatea în conformitate cu prevederile legislaţiei din România şi că respectă reglementările legale valabile atât la momentul încheierii contractelor de credit, cât şi pe parcursul derulării acestora.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a câştigat, până acum, în primă instanţă, trei procese colective pe clauze abuzive, intentate împotriva Alpha Bank, Băncii Româneşti şi OTP Bank.

În cazul ANPC versus OTP Bank, decizia din ultimă instanţă ar urma să se pronunţe în data de 20 ianuarie.

În procesele colective ale ANPC, clauzele care au fost declarate abuzive de instanţă fac referire atât la dobândă, cât şi la comisionul de administrare şi la cel de risc.

În ceea ce priveşta dobânda, aceasta este "revizuibilă periodic de către bancă pe toată perioada prezentului contract până la rambursarea integrală a datoriilor către Bancă, în funcţie de condiţiile dominante ale pieţei sau a modificărilor circumstanţelor în care aceasta a fost iniţial stabilită, precum şi în raport cu politicile de creditare ale băncii", după cum susţin reprezentanţii Autorităţii.

În toate cazurile câştigate de ANPC, instituţiile financiare vor fi obligate să elimine clauzele declarate abuzive din toate contractele de credit similare celor în cauză, dacă şi decizia din ultimă instanţă va fi în favoarea Autorităţii pentru protecţia consumatorilor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Faptul ca si-A MINTIT TOTI CLIENTII PE CARE I-A CREDITAT IN CHF. A PROMIS UN PRODUS STABIL SI LE-A VANDUT O BOMBA CU CEAS. IAR ACUM REFUZA SA ISI ASUME.

    1. Adica cum nu ai stiut, dar nu vrei macar dupa 2-3 ani sa imi pui la dispozitie o solutie de mijloc? De fapt ti-a placut sa ma furi in tacerea mea, in continu cu nesimtire crasa. Acum, cand lumea a dat in vileag, vine cu o oferta jalnica. Si mai vin si niste postaci care spun numai ineptii sa umple spatiul de aici!

      Am uitat sa spun ca marele mason de la BNR a sustinut hotia bancilor in tot acest timp!

    Legi blocate la foc automat

    Bail- ,,in pt banci

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb