Prima etapă a procesului de selecţie a candidaţilor care doresc să ocupe funcţiile de soldaţi şi gradaţi rezervişti voluntari ai Armatei României începe luni, 10 iulie, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Pentru 2017 sunt disponibile circa 2.200 de posturi pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari, în 24 de judeţe şi în Bucureşti.Recrutarea pentru posturile de ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri rezervişti voluntari se va realiza în etapa a doua, conform unui calendar care urmăează să fie anunţat.
Pentru înscrierea în procesul de recrutare, candidaţii se vor prezenţa la sediul centrului militar judeţean sau de sector pe a cărui rază îşi au domiciliul pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de dată depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţă civilă, în original şi în copie;
permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul,pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
La prezentarea la centrul militar, candidaţii vor fi informaţi în legătură cu etapele pe care le presupune procesul de recrutare a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară în care urmează să execute programul de instruire iniţială.
Candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini. Candidaţii declaraţi "Admis" în urma parcurgerii probelor de selecţie vor efectua examinarea medicală în unităţile din reţeaua sanitară a MApN.
Cei interesaţi se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector. Datele de contact şi adresele poştale ale centrelor sunt disponibile pe site-ul MApN.
În afară perioadelor de instruire sau de misiune, rezerviştii voluntari vor primi o "indemnizaţie lunară în cuantum de 10% din suma reprezentând solda de funcţie pe care sunt încadraţi"."Rezerviştii voluntari vor primi din partea MApN o "soldă de funcţie şi de grad, pentru numărul de zile de participare efectivă la instruire/misiuni" şi alocaţie de hrană, potrivit normelor publicate în martie.
Raporturile de serviciu între rezerviştii voluntari şi instituţia militară se stabilesc pe bază de contract, care se încheie între persoana în cauză şi comandantul/şeful structurii militare în care urmează să-şi desfăşoare activitatea, în calitate de reprezentant al Ministerului Apărării Naţionale.