Tribunalul Bihor şi-a declinat competenţa soluţionării cererii Ramiliei Regale de a obţine despăgubiri pentru suprafeţele de păduri deţinute în arii protejate şi care astfel nu pot fi exploatate, suma fiind de aproximativ un milion de lei pentru anul 2015, informează News.ro.
Procesul a fost mutat la Curtea de Apel Oradea, unde va începe în 2 mai.
Membrii Familiei Regale a României au deschis, în noiembrie 2017, un proces la Tribunalul Bihor, după ce autorităţile ar fi refuzat să soluţioneze cererea de avizare a documentaţiei depuse în vederea obţinerii unui ajutor de la stat pentru anul 2015, drept compensaţie pentru păduri deţinute în arii protejate, care astfel nu pot fi exploatate.
Pârâţii în acest proces sunt Garda Forestieră Oradea şi Ministerul Apelor şi Pădurilor, care au arătat că instanţa nu este competentă pentru soluţionarea dosarului, iar judecătorul a admis acest lucru.
Soluţia Tribunalului precizează: "Admite excepţia necompetenţei materiale a Tribunalului Bihor, invocată de pârâţi. Declină în favoarea Curţii de Apel Oradea competenţa de soluţionare a cauzei formulate".
Prima înfăţişare la Curtea de Apel Oradea va avea loc în 2 mai, reclamanţii fiind moştenitorii fostului Rege Mihai I al României, respectiv Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României, Alteţa sa Regală Principesa Elena a României, Alteţa Sa Regală Principesa Sofia a României, Alteţa Sa Regală Principesa Maria a României şi Irina Walker, prin mandatar Ion Tuca.
Obiectul procesului de la Curtea de Apel este "refuz soluţionare cerere acordare compensaţii an 2015".
Dosarul de despăgubiri a fost depus la autorităţi în anul 2015, însă pentru că nu a fost soluţionat, Familia Regală s-a adresat instanţelor.
Familia fostului monarh solicită compensaţii de aproximativ un milion de lei, pentru terenuri împădurite pe care le deţine în arii protejate. În localitatea arădeană Săvârşin, Familia deţine peste 1.200 de hectare în arii protejate, din aproximativ 7.000 de hectare pe care le are în proprietate.