Procurorii DNA au pus sechestru pe bunurile primarului din Arad

Paula Bulzan
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 5 iulie 2007

Gheorghe Falca (dreapta) si viceprimarul municipiului Arad, Tiberiu Dekany, sunt cercetati in acelasi dosar

Gheorghe Falca (dreapta) si viceprimarul municipiului Arad, Tiberiu Dekany, sunt cercetati in acelasi dosar

Procurorii DNA au decis să pună sub sechestru bunurile personale ale primarului municipiului Arad, ca o măsură a procedurii de cercetare în "dosarul Elecon", în care edilul oraşului de pe Mureş este cercetat penal pentru o tranzacţie cu un teren. Din informaţiile pe care le deţinem, DNA Bucureşti a pus, la finele săptămânii trecute, sechestru asigurător pe bunurile primarului Aradului, a mai multor funcţionari din Primărie şi pe bunurile patronilor firmei "Elecon", considerând că daunele care trebuie acoperite, ca urmare a vânzării terenului fostei Fabrici de zahăr către firma Elecon, sunt în valoare de 5.400.000 lei.

Potrivit primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, măsura a fost dispusă în urmă cu trei săptămâni însă, decizia oficială a fost comunicată în cursul zilei de marţi. "Este o etapă normală a procedurii de cercetare. S-au înregistrat toate bunurile existente pentru a nu li se pierde urma. Eu mă simt nevinovat şi voi aştepta decizia finală a anchetatorilor. Până acum, s-a respectat tot parcursul legal, iar dacă astăzi DNA face o anchetă, este pentru că un consilier local a depus o reclamaţie. Procurorii mi-au pus până acum întrebări punctuale despre procesul-verbal de negociere privind preţul de vânzare al terenului", a declarat Gheorghe Falcă.

Anchetatorii de la DNA suspectează o tranzacţie în defavoarea municipalităţii, prin care SC Elecon SRL ar fi câştigat câteva milioane de euro, prin cumpărarea unui teren de câteva hectare la un preţ foarte mic, pe care, ulterior, l-a vândut la un preţ mult mai mare, unei firme din Timişoara. Primăria municipiului Arad a vândut, anul trecut, către SC Elecon SRL cinci hectare de teren, cu 16 euro metrul pătrat (plus TVA). Firma a vândut aceeaşi suprafaţă de teren unei societăţi comerciale din Timişoara, Plaza Center SRL. În anul 2005, comisia de negociere a Consiliului Local şi SC Elecon au ajuns la un acord prin care metrul pătrat de teren a fost vândut către Elecon cu 16 euro plus TVA. Suma pe care Primăria a încasat-o este de 838.944 euro plus TVA. La începutul anului trecut, Consiliul Local a aprobat procesul verbal de negociere şi preţul de 16 euro plus TVA pentru vânzarea, către Elecon, a terenului de 5,2 hectare, situat pe malul Mureşului. Câteva luni mai târziu, Adunarea Generală a Acţionarilor de la "Plaza Center" a hotărât cumpărarea imobilelor de la "Elecon" cu preţul de 2.936.304 euro plus TVA. În luna iunie 2006, "Elecon" a semnat contractul de vânzare - cumpărare şi promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare şi a primit un milion de euro avans pentru vânzarea terenului. Tot în aceeaşi lună, "Elecon" a semnat actele cu Primăria pentru cele cinci hectare şi jumătate şi a plătit un milion de euro pentru cumpărarea terenului. Astfel, după ce a cumpărat metrul pătrat cu 16 euro (plus TVA) de la Primărie, "Elecon" l-a revândut cu peste 50 de euro (plus TVA) metrul pătrat. Potrivit agenţilor imobiliari, preţul pe piaţă al metrului pătrat de teren în zona în care "Elecon" a achiziţionat terenul este de 70-80 de euro.

SC Elecon a plătit Primăriei preţul de achiziţie la data de 14 iunie 2005, din banii încasaţi în avans de la "Plaza Center". În acte apare că firma arădeană s-a decis abia în 19 iunie să vândă timişorenilor terenul pentru care cu cinci zile în urmă a încasat un milion de euro. Diferenţa de două milioane de euro, plus TVA, a fost virată ulterior de Plaza Center şi a intrat în conturile Elecon la 6 iulie.

O parte din terenul care a fost vândut de Primărie societăţii Elecon ar putea să se reîntoarcă la municipalitate după ce Curtea de Apel Timişoara a respins, în urmă cu trei luni, recursul prin care Primăria a contestat sentinţa Tribunalului Arad prin care contractul de vânzare-cumpărare a terenului a fost declarat nul. "Recursul a fost respins pentru că a lipsit mandatarea de către Consiliul Local a primarului Gheorghe Falcă de a se prezenta în instanţă. Mi se pare o bâlbâială juridică pentru că niciodată în instanţă nu s-a pretins şi nu s-a cerut un astfel de mandat", a declarat Doina Paul, secretarul Primăriei Arad.

Anularea hotărârii Consiliului Local, prin care s-a vândut terenul fostei Fabrici de Zahăr, s-a făcut după ce Remus Vasiu, proprietarul unei construcţii aflate în incinta fostei societăţi comerciale a cerut concesionarea unei parcele de teren. În motivarea sentinţei dată de Tribunalul Arad se arată că şi Remus Vasiu a dorit să concesioneze teren în incinta fostei Fabrici de Zahăr, de la Consiliul Local, dar a fost refuzat, spre deosebire de Elecon Plus, a cărei solicitare a fost rezolvată favorabil de administraţia locală. În sentinţă se mai arată că, în acelaşi timp, interesul reclamantului a fost nesocotit şi încălcat abuziv, iar interesul pârâtei SC Elecon Plus a fost valorificat, negociindu-se valorificarea terenului, aprobându-se vânzarea prin Hotărârea 29/2006 şi încheindu-se contractul în formă autentică. Astfel s-a transmis către "Elecon Plus" proprietatea asupra terenului în suprafaţă de 52.434 mp, care cuprinde şi cei 347 de metri pătraţi pe care este amplasată construcţia care aparţine lui Vasiu.

Reprezentanţii Primăriei municipiului Arad susţin că hotărârea Curţii de Apel rămâne o surpriză "complet pe lângă lege". "Hotărârea Consiliului Local a intrat în circuitul civil, cumpărătorii au întabulat terenul, l-au vândut şi probabil vor urma noi procese pentru anularea vânzărilor", a precizat Doina Paul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb